ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

"Να με φωνάξεις", προτρέπει τους πολυπληθείς φίλους των τραγουδιών του οΒασίλης Παπακωνσταντίνου,καταθέτοντας τη νέα του δισκογραφική δουλιά, που με τον παραπάνω τίτλο θα βρίσκεται από σήμερα στις προθήκες των δισκοπωλείων. Τη μουσική των τραγουδιών υπογράφουν οι Χριστόφορος Κροκίδης, Απόστολος Μπουλασίκης, Θοδωρής Παυλάκος και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ τους στίχους έγραψαν οι Βασίλης Γιαννόπουλος, Ιάκωβος Αυλητής, Οδυσσέας Ιωάννου και Λευτέρης Παπαδόπουλος. Η ζωντανή παρουσίαση του δίσκου θα γίνει την Κυριακή (8 μμ), στη "Σφεντόνα", σε μια βραδιά γεμάτη ένταση και μελωδίες, παραδομένη στις ερμηνείες ενός τραγουδιστή που πάντα προσφέρει συγκινήσεις.

  • "Αν η μουσική είναι δέντρο, οι μουσικοί σίγουρα είναι τα φύλλα του. Ανασύροντας και μελετώντας αυτά τα τραγούδια, προσπαθώ ν' ανιχνεύσω από πού πίνει νερό και πώς τρέφεται, ως πού φθάνουν οι ρίζες της...", λέει ο Θανάσης Μωραϊτης, με αφορμή την έκδοση του δίσκου "Τριαντάφυλλο του βράχου" με αρβανίτικα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία και την Ελλάδα. Σε αυτή την έκδοση, που αποτελεί τη δεύτερη προσπάθεια του τραγουδιστή να φέρει στο φως ανέκδοτα αρβανίτικα τραγούδια, αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης, που, "όταν μένουν στο συρτάρι ασφυκτιούν", περιλαμβάνονται 21 τραγούδια (11 από την Κάτω Ιταλία και 10 από τα Δερβενοχώρια Αττικής - Βοιωτίας). Τα τραγούδια αυτά αποτελούν μέρος της έρευνάς του και ηχογραφήθηκαν, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Πελασγικών Μελετών, στις 7 Μάρτη 1998, στο "Παλλάς". Στην ερμηνεία των τραγουδιών, συμμετέχουν η Δόμνα Σαμίου και η Αφροδίτη Μάνου,Μεικτή Χορωδία (διεύθυνση Βαλ. Ορέσκιν) και η Παιδική Χορωδία του ωδείου Κόνταλυ. Η μουσική επεξεργασία έγινε από τους Νίκο Γράψα και Δημήτρη Λέκκα.
  • "Παράδοξη νύχτα", είναι ο τίτλος της καινούριας, τρίτης δισκογραφικής δουλιάς του Νίκου Γεωργάκη (υπογράφει τη σύνθεση και την ενορχήστρωση). Δώδεκα τραγούδια, σε στίχους Γ. Περδίκη και Δ. Φρυσάλη, ερμηνευμένα από τον πρωτοεμφανιζόμενο στη δισκογραφία τραγουδιστή Δάνη Κιριμκίρογλου,την εξαίρετη φωνή της Δάφνης Πανουργιά και τον ίδιο τον συνθέτη. Ενα "ταξίδι" παραδομένο στη μαγεία των στιγμών και των συναισθημάτων.
  • Μια μελωδική διαδρομή στους "δρόμους" δύο καταξιωμένων συνθετών, του Μίμη Πλέσσα και του Γιάννη Σπανού, προσφέρει ο Γιάννης Κούτρας με τον τελευταίο του δίσκο "Ο Γιάννης Κούτρας τραγουδάει Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Σπανό". Περιλαμβάνει δώδεκα καινούρια τραγούδια (από έξι του κάθε συνθέτη), σε στίχους Η. Λυμπερόπουλου, Λ. Καρρέρ, Δ. Μπρούχου και Κ. Μποζώνη. Μελωδίες που ταξιδεύουν στο χρόνο και προσφέρουν τη γλυκιά αίσθηση της νοσταλγίας, με ερμηνευτή μια φωνή που έχει συνδεθεί με σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.
Θηλυκή "μπαγκέτα"

Μια Ελληνίδα αρχιμουσικός, με λαμπρή καριέρα στη Γερμανία, η Λίζα Ξανθοπούλου, θα βρίσκεται στο πόντιουμ της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ,στην πρώτη συναυλία της για τη νέα χρονιά, σήμερα (8.30μ.μ.), στο "Παλλάς". Το πρόγραμμα, ενδιαφέρον και πρωτότυπο, περιλαμβάνει τα έργα: "Σλαβικός χορός αρ. 8" του Ντβόρζακ, "Κοντσέρτο για σαντούρι και ορχήστρα αρ. 3" του Ντ. Σμόλσκι και "Εννιά Ουγγρικοί χοροί" του Μπραμς, σε προσαρμογή για μπουζούκι και ορχήστρα από τον Θανάση Πολυκανδριώτη,ενός εκ των δύο σολίστ της συναυλίας. Στο σαντούρι σολίστ θα είναι η Αγγελίνα Τκάτσεβα,κορυφαία μουσικός από τη Λευκορωσία και γνώριμη στο κοινό της Αθήνας, όπου ζει εδώ και αρκετά χρόνια.

Τραγούδια και ταξίμια

Μαθητές και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, ο Ηλίας Λιούγκος και ο Ανδρέας Καρακότας συναντώνται από σήμερα στο "Χαμάμ" (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα), σ' ένα κοινό πρόγραμμα. Για τέσσερις βραδιές (μέχρι και το Σάββατο) παρουσιάζουν τραγούδια από τους προσωπικούς τους δίσκους "Θα τραγουδήσω απόψε για μένα" και "Κωμοπόλεις" (Ηλ. Λιούγκος) και "Τα τραγούδια της αμαρτίας" (Αν. Καρακότας), καθώς και διασκευές τραγουδιών αγαπημένων συνθετών.

  • "Ηχοι Κρουστοί",ήχοι ολόκληρης της γης από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, στην "Πινακοθήκη" (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή). Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Κούρτης, Βαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παππάς, Νίκος Καρατζάς.
  • Ο δεξιοτέχνης του βιολιού Στάθης Κουκουλάρης,ο ικανότερος για πολλούς μουσικολόγους δεξιοτέχνης μουσικών αυτοσχεδιασμών (ταξιμιών) πάνω στους βυζαντινούς δρόμους, είναι ο φιλοξενούμενος του Γιάννη Λεμπέση και της ορχήστρας του "Λαϊκή Στράτα", αύριο (10μμ), στο μουσικό στέκι "Μαγιοπούλα" (Οδεμησίου 9, Καισαριανή).
  • Ο Νίκος Ζιώγαλας τραγουδά την Παρασκευή και το Σάββατο (10.30μμ) στο "Δίπλα στο ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Παρουσιάζει ένα δίωρο πρόγραμμα με τραγούδια επιλεγμένα από το σύνολο της δισκογραφικής του δουλιάς, διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ τραγούδια τους θα παρουσιάσουν και οι Κώστας Στρατηγόπουλος και Δημήτρης Κοργιαλάς.
  • Μπουζούκι, μπαγλαμάς, κλαρίνο, ταραμπούκα, αλλά και ηλεκτρικές κιθάρες και τύμπανα συνθέτουν τον ήχο του συγκροτήματος "Ενοχο Λα",που εμφανίζεται την Παρασκευή (11μμ), "Στον αέρα" (Πετρούπολη). Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο, ο Κώστας Λειβαδάς δηλώνει μετά μουσικής πως "Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα".
  • Οι "Απόντες",το ελληνόφωνο, ιδιόρρυθμο ροκ συγκρότημα, συνεχίζοντας τις ζωντανές εμφανίσεις του την Παρασκευή και το Σάββατο (10.30μμ) θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή "Αϊον Λάιβ" (Κάστορος 92 και Θερμοπυλών, Πειραιάς).
Μνήμη Κώστα Γιαννουλόπουλου

Αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Γιαννουλόπουλου,ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς και συμβολής του στην τζαζ και τη δημοσιογραφία, είναι η εκπομπή "Τζαζ κλαμπ του Γ - Κώστας Γιαννουλόπουλος" (Γ Πρόγραμμα ΕΡΑ), που θα μεταδίδεται κάθε Τρίτη (9-11μμ) και θα φιλοξενεί σημαντικούς Ελληνες και ξένους μουσικούς, οι οποίοι θα παίζουν ζωντανά και θα συζητούν για την τζαζ. Οικοδεσπότες της εκπομπής, που ήδη ξεκίνησε χτες με προσκαλεσμένο τον πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, είναι ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης και δύο μουσικοί του γκρουπ του, οι Σπύρος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Κωνσταντίνου. Στις εκπομπές του Φλεβάρη θα φιλοξενηθούν: ο Κολομβιανός ακορντεονίστας Αντόνιο Ρίβας (2/2), ο κιθαρίστας Τάκης Μπαρμπέρης (9/2), ο Κουβανός πιανίστας Αλφρέντο Ροντρίγκες (16/2) και ο Αγγλος σαξοφωνίστας Αντι Σέπαρντ (23/2).

Συμφωνικά ακούσματα

Εργα μουσικής δωματίου των Μότσαρτ, Μπετόβεν και Μπραμς ερμηνεύει ένα από τα πιο αξιόλογα σύνολα του είδους, το Πιάνο Τρίο "Ροή", στη συναυλία που θα δώσει σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Το σύνολο απαρτίζουν οι: Αννη Τότσιου (πιάνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί) και Βασίλης Λύκος (βιολοντσέλο).

  • Μια ακόμη ευκαιρία θα έχει το κοινό της Αθήνας ν' απολαύσει ένα αξιόλογο σύνολο, που γεννήθηκε και παράγει καλλιτεχνικό έργο στην περιφέρεια, την ορχήστρα εγχόρδων "Οι σολίστ της Πάτρας".Ο λόγος για τη συναυλία που θα δώσει η ορχήστρα την Παρασκευή (8.30μμ), στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1), η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Ρεσπίγκι, Μπαχ, Χολστ και Γκριγκ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ το κοντσέρτο για πιάνο του Μπαχ θα ερμηνεύσει ο Αναστάσιος Παππάς (πρώην υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου).
  • Η "Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης",ένα σύνολο με μακρόχρονη παράδοση στο χώρο της συμφωνικής μουσικής, θα δώσει δύο συναυλίες, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ.Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας, με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Μαριάννα Λίποφτσεκ, περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ, Μουσόργκσκι και Μποροντίν, ενώ της δεύτερης έργα Στράους και Μάλερ ("Ενατη Συμφωνία"). Την Παρασκευή (7μμ), ο μαέστρος Δημήτρης Αγραφιώτης, εγκαινιάζοντας τη σειρά διαλέξεων "Πριν από τη συναυλία", θα μιλήσει για τη "μουσική του Μουσόργκσκι, του Μποροντίν και τη ρωσική εθνική σχολή" γενικότερα.

Βασ. Παπακωνσταντίνου

Η μαέστρος Λ. Ξανθοπούλου

Ηλίας Λιούγκος

Στην Κρήτη "Διάφανα Κρίνα"

Με τις "αποσκευές" τους γεμάτες τραγούδια από τους δύο δίσκους τους "Εγινε η απώλεια συνήθειά μας" και "Κάτι σαράβαλες καρδιές", καθώς και κάποια από τα καινούρια τους τραγούδια, που σιγά - σιγά ετοιμάζονται, τα "Διάφανα Κρίνα" αναχωρούν για την Κρήτη. Ο λόγος για τη μίνι περιοδεία τους στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας το καταξιωμένο στο χώρο της ελληνικής ροκ συγκρότημα θα πραγματοποιήσει έξι εμφανίσεις. Αύριο και μεθαύριο (10μ.μ.), τα "Διάφανα Κρίνα" θα βρίσκονται στο Τυμπάκι Μεσσαράς (κλαμπ "Τζουκ Μποξ"), ενώ την Κυριακή θα τραγουδήσουν στον Δημοτικό Πολυχώρο της Ιεράπετρας (8.30μ.μ.). Ακολουθούν εμφανίσεις τους στις 2 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο (κλαμπ "Μάγισσες") και στις 4 και 5/2 στα Χανιά (μουσική σκηνή "Αωτον").



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ