ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Συγνώμη" χωρίς αντίκρισμα

Ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, ζήτησε "συγνώμη" για την άσκημη κατάσταση, αλλά όσα ανακοίνωσε δεν οδηγούν στη βελτίωση

Με όρκους πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας και κατά της ιδιωτικοποίησης - που τους συνόδευσε με "συγνώμη" για τα αρνητικά στοιχεία στα νοσοκομεία - εμφανίστηκε χτες στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας."Δε θα είχα κανένα δισταγμό, είπε ο Λ. Παπαδήμας, ως υπουργός Υγείας να ζητήσω "συγνώμη" από τον ελληνικό λαό, από τους Ελληνες φορολογούμενους για ό,τι αρνητικά έχει αυτό το σύστημα σήμερα. Εχει αρνητικά... Αλλά αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά από μία ισοπεδωτική αντίληψη, η οποία θέλει το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή να είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει η ανάγκη της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης του ελληνικού λαού".

Ομως οι διαβεβαιώσεις αυτές δε μεταφράστηκαν - με βάση τα όσα ακούστηκαν χτες - σε μια, έστω, εξαγγελία ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, ώστε να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Αναφέρθηκε βέβαια ότι θα βελτιωθεί η ξενοδοχειακή υποδομή πέντε νοσοκομείων (ΚΑΤ, "Σωτηρία", Ερυθρός Σταυρός, "Ευαγγελισμός", Κρατικό Αθήνας), αλλά τα δύο δισ. δραχμές που ανακοίνωσε δε φτάνουν "ούτε για ζήτω".

Από κει και πέρα έγινε εμφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα εξακολουθήσει να είναι περιοριστική για την Υγεία ενώ - παρά τον εξορκισμό των ιδιωτικοποιήσεων - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε να κρύψει το αλληθώρισμά της προς την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι χτες έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το φαγητό ενός μήνα σε ένα νοσοκομείο στοίχισε 70 εκατ. δραχμές από κέτερινγκ, ενώ όταν το παρασκευάζει το ίδιο το νοσοκομείο στοιχίζει 130 εκατ. δραχμές. Οταν τέθηκε το θέμα ότι η καθαριότητα των νοσοκομείων παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση μετά την ανάθεσή της σε ιδιωτικά συνεργεία ο υπουργός δε δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει πολιτική. Απλώς παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια για την καθαριότητα είναι ανεπαρκή και ότι μια καλή διοίκηση με μόνιμους καθαριστές θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Οσον αφορά την ανάθεση του διπλογραφικού συστήματος σε ιδιωτικά λογιστήρια, όπως είχε γίνει συζήτηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ στις 19.1.1999, ο Λ. Παπαδήμας χτες είπε: "Για να εγκατασταθεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα υπάρχουν δύο τρόποι: Ο ένας τρόπος τρόπος είναι να εκπαιδεύσεις προσωπικό για να μπορέσει να το κάνει αυτό - κάτι που χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο - και το δεύτερο είναι να εκπαιδεύσεις πάλι προσωπικό για να μπορέσει να κρατήσει διπλογραφικό σύστημα από κάποιο σημείο και μετά, αλλά να το εκπαιδεύσεις μέσα στο νοσοκομείο και θα υπάρξει βέβαια ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που θα κρατιούνται και τα δύο λογιστικά συστήματα. Και όταν έρθει η στιγμή να απογαλακτιστεί το προσωπικό απ' αυτή την "επέλαση", από εκεί και πέρα μόνες τους οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου θα κρατούν το διπλογραφικό σύστημα".

Υποψίες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία αφήνει η δήλωσή του περί "αποϋπαλληλοποίησης των γιατρών", ώστε να αποκτήσουν κίνητρα για απόδοση. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός τι εννοεί, απάντησε ότι η πλευρά αυτή θα αποτελέσει στοιχείο ενός εθνικού διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ έφερε ως παράδειγμα την αμοιβή κατά πράξη των γιατρών.

Ο υπουργός έκανε γενική αναφορά σε όλα τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, απ' την οποία διαφάνηκε ότι ο θρυλούμενος εκσυγχρονισμός θα μεταφραστεί σε συγχώνευση των υπαρχόντων υγειονομικών μονάδων. Ετσι ο υπουργός είπε ότι το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" θα καλυφθεί με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία. Οι ίδιες σκέψεις γίνονται και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.Επίσης για το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου γίνονται σκέψεις για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών απ' το Ιπποκράτειο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν και τα εξής:

  • Η κάλυψη των τρομακτικών κενών θα γίνει με εποχικό προσωπικό, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, οι διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Κάθε χρόνο, όπως είπε ο υπουργός, συνταξιοδοτούνται συνολικά 2.500 άτομα στα νοσοκομεία.
  • Ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης είπε ότι κακώς συνδέεται αποκλειστικώς η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων. Για το 1997 οι φαρμακευτικές δαπάνες ήταν 630 δισ. δραχμές και για το 1998 θα υπάρξει μείωση 120 - 130 δισ. δραχμών, η οποία θα είναι - κατά τον υφυπουργό - αποτέλεσμα συνολικά των μέτρων για το φάρμακο.
  • Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι η πιλοτική εφαρμογή των Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - κάτι που διαφημίστηκε πολυπίκοιλα - δεν είναι αποτελεσματική. Κατά τα άλλα επανέφερε το θέμα του Ενιαίου Φορέα Υγείας ως στοιχείο του λεγόμενου εθνικού διαλόγου.
Ανεπαρκή κονδύλια για εφημερίες

Καθυστερημένη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης

Τα 64 δισ. δραχμές για τις εφημερίες που προβλέπει ο προϋπολογισμός δε φτάνουν, παραδέχτηκε χτες ο Λ. Παπαδήμας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα δοθούν κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά αρνήθηκε να πει το ύψος. Μάλιστα προχτές υπήρξε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον Λ. Παπαδήμα και τον υφυπουργό Υγείας Ν. Φαρμάκη και εικάζεται ότι συζητήθηκε η αύξηση των κονδυλίων.

Χτες ο Λ. Παπαδήμας ανέφερε μόνο ότι δόθηκαν κάποιες συνολικά πρόσθετες πιστώσεις σε ορισμένα νοσοκομεία χωρίς να αναφέρει και το ύψος. Επίσης είπε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση της εφημερίας συγκεκριμένου έργου, δηλαδή η ενεργός παρουσία του γιατρού στο νοσοκομείο για συγκεκριμένες ώρες πέραν του ωραρίου. Μέχρι τις 15.2.1999 - εκπρόθεσμα δηλαδή - θα εκδοθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των εφημεριών του 1999. Η ίδια απόφαση θα καλύπτει οικονομικά και την υπηρεσιακή εξέλιξη των γιατρών.

Ο υπουργός είπε ακόμα πως έγιναν οι εκκαθαρίσεις για τα 110 απ' τα 128 νοσοκομεία για το 1998 και ότι σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικά εκκαθαριστικά αυτά "παγώνουν" και δεν κοινοποιούνται. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν θα διασφαλιστούν για τους γιατρούς οι συνολικές αποδοχές της 31.12.1997 ο υπουργός είπε ότι αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες και απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αναστολή εφημεριών στο Λαϊκό

Την ίδια ώρα που ο Λ. Παπαδήμας έκανε τις ανακοινώσεις, η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Λαϊκού Νοσοκομείου αποφάσιζε την αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου από την 1.2.1999 γιατί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου του 1998 και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το 1999.

Χτες επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής έφεραν στη Βουλή το πρόβλημα των εφημεριών για τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας με Ερώτησή τους προς τον Λ. Παπαδήμα. Οφείλουν στους γιατρούς, αδικαιολόγητα, αναδρομικά μισθών και εφημεριών των επτά πρώτων μηνών του 1998, ενώ σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο τους οφείλουν την αποζημίωση των εφημεριών των μηνών Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Σήμερα η στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία. Ετσι, τα Νοσηλευτικά και Προνοιακά Ιδρύματα και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Τα αιτήματα που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου αναγκαίου προσωπικού και να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Χτες η ΠΟΕΔΗΝ και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά έκαναν παράσταση στον υπουργό Υγείας, λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου. Δημιουργήθηκε όμως μια αναστάτωση. Στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με αυτά μετά τη συνέντευξη.

Συγκέντρωση στον Πειραιά

Πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, οίκους ευγηρίας, διαγνωστικά κέντρα, να συμμετάσχουν σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σήμερα, ώρα 6 μ.μ., απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν η λειτουργία και ενίσχυση της σωματειακής επιτροπής στο χώρο του Πειραιά, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1999 και τα προβλήματα των εργαζομένων στον Πειραιά.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών

Πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια, να συμμετάσχουν σε συνέλευση - σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., απευθύνει η "Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΕΣΑΚ) Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130 (3ος όροφος), με θέματα: Η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και η επικείμενη συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1999 της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι αγωνιστικές της διεκδικήσεις. Οι επικείμενες αρχαιρεσίες στον κλάδο.

"Παράπονα"

Παραπονέθηκε χτες ο Λ. Παπαδήμας γιατί υπήρξε δημοσίευμα που έλεγε ότι στη συνάντησή του με την ΠΟΕΔΗΝ, στις 19.1.1999, είπε ότι "του έβαλε στο στόμα" ότι έδωσε οδηγία να μη νοσηλεύονται μετανάστες, εκτός κι αν είναι κάτοικοι χωρών με τις οποίες έχει γίνει διακρατική συμφωνία.

Ο υπουργός δεν κατονόμασε την εφημερίδα αλλά εκτενές ρεπορτάζ είχε την επομένη της συνάντησης ο "Ρ". Χτες ο υπουργός είπε ότι και στη συνάντηση της 19.1.1999 υποστήριξε ότι πρέπει το ελληνικό κράτος να εισπράττει απ' τους ασφαλισμένους των άλλων χωρών τα χρήματα της νοσηλείας.

Στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ακούστηκε η "οδηγία" ενώπιον του υπουργού από πολιτικό στέλεχος του υπουργείου "να μην περιθάλπουν τους αλλοδαπούς εργάτες, εκτός κι αν είναι κάτοικοι χωρών με τις οποίες έχει γίνει διακρατική συμφωνία".Οπως και χτες ακούστηκε, στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι θα καταργηθεί ο προνοιακός χαρακτήρας κάποιων υπηρεσιών της Πρόνοιας που θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ. Και τέτοιες υπηρεσίες είναι τα ιατροκοινωνικά κέντρα του ΠΙΚΠΑ, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες. Χτες ο υπουργός είπε ακόμα ότι τα νοσοκομεία και όλες οι υπηρεσίες υγείας θα είναι ανοιχτές "και για τον ανασφάλιστο, οικονομικά αδύναμο Ελληνα, αλλά και για όποιον ξένο βρεθεί στη χώρα μας και χρειαστεί παροχή υπηρεσιών". Δεν απάντησε όμως στο ερώτημα αν θα προβλεφτεί και κανένα ειδικό κονδύλι ώστε να υπάρξει η κάλυψή τους.

Ζητούν αποφυλάκιση του Μανουσάκη

Την άμεση αποφυλάκιση του πρώην τοξικομανή Τάσου Μανουσάκη ζήτησαν χτες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 ΑΝΩ", που τον επισκέφτηκαν και τον ενημέρωσαν για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης ο υπουργός εξέφρασε τη διάθεση να επιλύσει το πρόβλημα που προέκυψε με τη φυλάκιση του απεξαρτημένου πλέον Τάσου Μανουσάκη για αδίκημα που διέπραξε την εποχή που ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την κατάθεση άμεσα νομοσχεδίου και διαβεβαίωσε τα μέλη της Μονάδας πως "όλο αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης".

"Εμείς, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η αποφυλάκιση του Τάσου είναι, εκτός από ένα σοβαρό νομικό θέμα και μέγα ηθικό ζήτημα. Ελπίζουμε ότι το κράτος θα στείλει το σαφές μήνυμα, ότι η απεξάρτηση είναι μέσα στις προτεραιότητές του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ