ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι λαοί οφείλουν να αντιταχθούν στις πρακτικές βομβαρδισμών

Με παρέμβασή του καταγγέλλει τη σιωπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εγκληματικές επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας στο Ιράκ

Τη συνένοχη σιωπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ στα μέσα Δεκέμβρη, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης δράσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση που γίνεται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει αναλυτικά:

"Ακούγοντας την έκθεση δράσης διαπιστώνει κανείς ότι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που θα έπρεπε να έχει την προσοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης και να είχε προκαλέσει την αντίδρασή του, απουσιάζει παντελώς: Πρόκειται για τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς τον περασμένο Δεκέμβρη κατά του Ιράκ, με το πρόσχημα να τον "τιμωρήσουν", διότι η κυβέρνησή του δε συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές τους ΟΗΕ. Είναι όμως γνωστό ότι το Ιράκ θεωρούσε ότι αυτοί ασκούσαν κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θεωρώντας ως απαράδεκτη αυτή τη θέση πολλοί τη χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο όμως, πληροφορίες που αποκάλυψε το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός Τύπος επιβεβαιώνουν ότι οι καταγγελίες της ιρακινής κυβέρνησης ήταν βάσιμες.

Οπως και να έχει το πράγμα, και αν ακόμα κάτι τέτοιο δεν ήταν βάσιμο, το ζήτημα είναι ολωσδιόλου άλλο: Με ποιο δικαίωμα οι αρχηγοί δύο κρατών του ΟΗΕ μπορούν να αποφασίζουν και να πραγματοποιούν άγριους και ολέθριους βομβαρδισμούς εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης επίσης μέλος του ΟΗΕ;

Από πού αντλούν το δικαίωμα να σκοτώνουν χιλιάδες αθώων, με πρόσχημα ότι νιώθουν προσβεβλημένοι από τη στάση ενός αρχηγού κράτους;

Κατά τη γνώμη μας αυτοί οι βομβαρδισμοί εντάσσονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο του πετρελαίου που είναι άφθονα στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί αυτοί αποβλέπουν, επίσης, σε επίδειξη δύναμης κατά των μικρών λαών και κρατών που σηκώνουν το κεφάλι, καθώς επίσης και στην υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι πολυεθνικές κατασκευάστριες όπλων να πουλήσουν νέα οπλικά συστήματα".

Δεν έχουμε δικαίωμα να σωπαίνουμε

"Με αυτούς τους βομβαρδισμούς επιβεβαιώνεται η τάση, για μια ακόμα φορά, του καπιταλισμού να αντιμετωπίζει με τον πόλεμο τη σημερινή βαθιά του κρίση.

Απέναντι σε αυτούς τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς, που αποφάσισαν η αμερικανική και αγγλική κυβέρνηση παραμερίζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης τήρησε συνένοχη σιωπή.

Κύριοι βουλευτές, δεν έχουμε το δικαίωμα να σωπαίνουμε! Χθες ήταν το Ιράκ, προχθές το Αφγανιστάν και το Σουδάν, αύριο μπορεί να είναι η χώρα του ενός από μας.

Να, γιατί πρέπει να αντιδράσουμε. Οι λαοί οφείλουν να αντιταχθούν ενεργά σε τέτοιες πρακτικές πριν είναι αργά".

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας, κάνει αναφορά στο μη σεβασμό από τη μεριά της Τουρκίας στα δικαιώματα του ανθρώπου και αναφέρει: "Τελειώνοντας θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω τη θέση που διατύπωσε ο Βρετανός βουλευτής Τομ Κοξ, σχετικά με το σεβασμό που οφείλει η Τουρκία προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέλω και εγώ να καταγγείλω ιδιαίτερα την Τουρκία που συνεχίζει να περιφρονεί μεταξύ άλλων και την απόφαση του Δικαστηρίου, που αφορά στην Τιτίνα Λοϊζίδου από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, με την οποία επιβάλλεται στην Τουρκία μεγάλη αποζημίωση για τη στέρηση όλα αυτά τα χρόνια στην κ. Λοϊζίδου του δικαιώματος να απολαύσει την περιουσία της στα Κατεχόμενα".

ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο";

H φάρσα με τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 συνεχίζεται, καθώς, μετά την αδυναμία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους και να αναπτύξουν το αντιαεροπορικό σύστημα στην Κύπρο, έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για το πού τελικά θα καταλήξουν και κυρίως για το ποιος θα τους πληρώσει.

Ηδη, στο διπλωματικό παρασκήνιο ακούγεται πως αυτή η υπόθεση "έκλεισε" και πως τα ρωσικά όπλα δε θα φτάσουν ποτέ ούτε - και - σε ελληνικό έδαφος. Ο Δ. Ρέππας, χτες, διέψευσε αυτές τις "φήμες" και πρόσθεσε ότι "είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συνεννόησης της κυπριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία, για να αλλάξουν οι όροι του αρχικού συμβολαίου, προκειμένου να εφαρμοστεί η επιλογή, στην οποία έχουμε καταλήξει". Η επιλογή, για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι να τοποθετηθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη. Για αυτή την επιλογή, πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και πως οι S-300 θα αναπτυχθούν στην Κρήτη. Λιγότερο αισιόδοξοι, διπλωματικοί κύκλοι του ΥΠΕΞ, θεωρούν ότι οι S-300 και αν ακόμη φτάσουν στην Κρήτη είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν και να ενταχθούν επιχειρησιακά στο σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από αυτό το πρόβλημα όμως, απ' ό,τι φαίνεται Αθήνα και Λευκωσία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη: Αφού οι πύραυλοι δε θα φτάσουν στην Κύπρο, μετά τη "συναπόφαση" Αθήνας και Λευκωσίας, γεννάται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το οικονομικό τίμημα της αγοράς. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τίμημα να καταβληθεί από την Ελλάδα. "Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, αφορούν τις λεπτομέρειες για την προμήθεια και την εγκατάσταση των πυραύλων S-300" είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι "στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναπτύχθηκαν διάφορες απόψεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η επιλογή, στην οποία έχουμε καταλήξει, θα πρέπει να τύχει εφαρμογής".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Δικό του" δόγμα για το Κυπριακό

Το "ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο του Ελληνισμού", το οποίο δε διαφέρει από το γνωστό και επικίνδυνο κυβερνητικό "δόγμα του ενιαίου χώρου", παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας χτες βράδυ σε συνέδριο στη Λευκωσία ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι "δεν είναι νοητό Ελλάδα και Κύπρος να αποκλίνουν στις στρατηγικές επιλογές τους, διότι το στρατηγικό πλαίσιο Ελλάδος - Κύπρου είναι ενιαίο. Είναι το ενιαίο πλαίσιο του Ελληνισμού". Το ενιαίο του Ελληνισμού πρέπει να είναι καίριος άξονας της στρατηγικής μας, εξήγησε και τόνισε: "Η κοινή πορεία σημαίνει συναπόφαση". Επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτού του δόγματος, υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική για τον Ελληνισμό, αν δεν κατοχυρωθεί το μέλλον και η προοπτική της Κύπρου". Η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι ο προμαχώνας του Ελληνισμού γιατί αν ο Ελληνισμός υποχωρήσει στην Κύπρο, τότε θα υποχωρήσουμε παντού, από το Αιγαίο στη Θράκη. Το ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο, είπε σε άλλο σημείο, πρέπει να αποδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση ότι είναι αδιαπραγμάτευτο, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αναδιπλώσεις που στέλνουν "λάθος μήνυμα στον αντίπαλο και αποθαρρύνουν τους Κύπριους αδελφούς μας".

Για να υπάρξει πραγματικά αποτροπή της Τουρκίας από νέες επεκτατικές περιπέτειες χρειάζονται, όπως είπε, τρεις προϋποθέσεις: 1. Η απειλή μας σχετικά με τα αντίποινα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία να είναι τεχνικά πραγματοποιήσιμη. Πράγμα που σημαίνει κατάλληλα οπλικά και άλλα συστήματα, βάσεις και εγκαταστάσεις. 2. Αποφασιστικότητα, ώστε να μην εκπέμπονται αμφίσημα μηνύματα. 3. Να πειστεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, όσα λέμε.

O K. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το θέμα των S - 300, για το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά.

ΚΟΑ
Με αισιοδοξία μπροστά το 1999

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε χτες η ΚΟΑ μέσα σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας για την επίτευξη των στόχων που βάζει η οργάνωση για το 1999 και, ειδικότερα, σχετικά με την εξάμηνη πολιτική εξόρμηση βάσει της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ ενόψει των Ευρωεκλογών. Οι σύντροφοι εξέφρασαν την πεποίθηση πως ο άμεσος στόχος της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη, για τις Ευρωεκλογές θα στεφθεί με την απόλυτη επιτυχία της κάλυψης των πλάνων. Προχωρούμε με την πίστη, όπως τόνισε ο Χρήστος Κανδηλιώτης,μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, που άνοιξε την εκδήλωση, ότι στην πορεία για τις ευρωεκλογές η Οργάνωση θα αναπτύξει μια πολιτική δραστηριότητα, ώστε, μετά από αυτήν, η ΚΟΑ να βγει πιο δυνατή, πιο μαζική, πιο επαναστατική. Και αυτό υπογράμμισε είναι το καθήκον όλων των κομματικών οργανώσεων της Αθήνας απέναντι στο Κόμμα μας.

Οι μαθητές για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Παρασκευή 29.1.99, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με μαθητές για τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας.

"Αθωώνεται" το λεξικό Μπαμπινιώτη

Το λεξικό Μπαμπινιώτη θα αποδοθεί στο αναγνωστικό κοινό κανονικά και με την αρχική του μορφή, καθώς οι μεσαιωνικές και "ιεραεξεταστικές" μέθοδοι δεν πέρασαν.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναίρεσε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε διατάξει τη διαγραφή από το λεξικό Μπαμπινιώτη της λέξης "Βούλγαρος", επειδή κατά την άποψή του, σ' αυτή τη λέξη αποδίδονταν καταχρηστική και υβριστική έννοια. Δηλαδή, στο λεξικό Μπαμπινιώτη ανάμεσα στις άλλες έννοιες που αποδίδονταν στο λήμμα "Βούλγαρος" ήταν και "οπαδοί ή παίκτες ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)".

Εναντίον αυτής της απόφασης του δικαστηρίου άσκησε αναίρεσε υπέρ του νόμου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ετσι, η Ολομέλεια σε χτεσινή διάσκεψη έκρινε κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει μεν προσβολή της προσωπικότητας, όχι όμως παράνομη με τη συγκεκριμένη δημοσίευση και αναίρεσε υπέρ του νόμου την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, σημαντική μειοψηφία δικαστών έκρινε ότι δεν υπάρχει καν παράνομη προσβολή. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, όταν θα δημοσιευτεί, στην πράξη δε θα επιφέρει άμεσες συνέπειες, γιατί είναι αναίρεση υπέρ του νόμου. Στην πραγματικότητα, όμως, θα επηρεάσει τις αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια για το λεξικό Μπαμπινιώτη.

Τέλος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση υπέρ του νόμου και για ασφαλιστικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ