Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αθωώνεται" το λεξικό Μπαμπινιώτη

Το λεξικό Μπαμπινιώτη θα αποδοθεί στο αναγνωστικό κοινό κανονικά και με την αρχική του μορφή, καθώς οι μεσαιωνικές και "ιεραεξεταστικές" μέθοδοι δεν πέρασαν.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναίρεσε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε διατάξει τη διαγραφή από το λεξικό Μπαμπινιώτη της λέξης "Βούλγαρος", επειδή κατά την άποψή του, σ' αυτή τη λέξη αποδίδονταν καταχρηστική και υβριστική έννοια. Δηλαδή, στο λεξικό Μπαμπινιώτη ανάμεσα στις άλλες έννοιες που αποδίδονταν στο λήμμα "Βούλγαρος" ήταν και "οπαδοί ή παίκτες ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρίως του ΠΑΟΚ)".

Εναντίον αυτής της απόφασης του δικαστηρίου άσκησε αναίρεσε υπέρ του νόμου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ετσι, η Ολομέλεια σε χτεσινή διάσκεψη έκρινε κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει μεν προσβολή της προσωπικότητας, όχι όμως παράνομη με τη συγκεκριμένη δημοσίευση και αναίρεσε υπέρ του νόμου την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, σημαντική μειοψηφία δικαστών έκρινε ότι δεν υπάρχει καν παράνομη προσβολή. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου, όταν θα δημοσιευτεί, στην πράξη δε θα επιφέρει άμεσες συνέπειες, γιατί είναι αναίρεση υπέρ του νόμου. Στην πραγματικότητα, όμως, θα επηρεάσει τις αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια για το λεξικό Μπαμπινιώτη.

Τέλος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση υπέρ του νόμου και για ασφαλιστικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ