Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Κατ' ευφημισμόν η χρηματοδότηση της ΚΑΠ

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, ο Β. Εφραιμίδης είπε:

"Μόνο κατ' ευφημισμό μπορούμε να μιλάμε πλέον για χρηματοδότηση της ΚΑΠ, όταν οι προτάσεις που συζητάμε αφορούν στην πραγματικότητα άγριες περικοπές των κονδυλίων που διατίθενται για τη γεωργία, οδηγώντας στην εξόντωση των μικρομεσαίων, οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, κυρίως στις νότιες περιοχές της Κοινότητας, με συνέπεια τη δραστική μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων και του αριθμού των απασχολούμενων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, αυξάνοντας επικίνδυνα τους ρυθμούς απερήμωσης της υπαίθρου.

Θέτοντας υπό αμφισβήτηση και υπό συνεχή μείωση το τμήμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία, όπως συμβαίνει με τις προτάσεις της "Ατζέντας 2000" και τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην πραγματικότητα - και χωρίς προσχήματα πλέον - αμφισβητείται και υπονομεύεται ο αποφασιστικός ρόλος που η γεωργία έπαιζε μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειών της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο νότο. Η ΕΕ συρρικνώνει συνεχώς το υπάρχον γεωργικό δυναμικό της, καθώς δεδηλωμένος πλέον στόχος της είναι η εξοικονόμηση πόρων και η προετοιμασία της ληστρικής επιχείρησης - διεύρυνσης προς τις χώρες της ΚΑΕ και για να μπορέσει το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο να ανταποκριθεί στο νέο καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - με τη γνωστή υποτακτικότητα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ - από το 2000 και μετά.

Διαφωνούμε με την άποψη του εισηγητή να μην εγγραφεί σε ξεχωριστή κατηγορία η προενταξιακή βοήθεια στις υπό διεύρυνση χώρες και να συμπεριλαμβάνεται μέσα στην κατευθυντήρια γραμμή η προενταξιακή βοήθεια στις υπό διεύρυνση χώρες, με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση του υπόλοιπου προϋπολογισμού. Η προενταξιακή βοήθεια θα πρέπει να είναι ξεχωριστή κατηγορία, εκτός κατευθυντήριας γραμμής, για να μη μειωθούν, τα ήδη κρεουργημένα, κονδύλια που διατίθενται για τη γεωργία στα κράτη - μέλη από το τμήμα εγγυήσεων.

Με την υποχρεωτική συγχρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη των άμεσων ενισχύσεων, η πρόταση αυτή γίνεται προπομπός μιας κατάφωρης και ανεπίτρεπτης επέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, εισάγοντας όρους υποτέλειας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όχι μόνο στις διατάξεις της Συνθήκης, αλλά προλειαίνει έμμεσα το έδαφος για ουσιαστική μεταφορά των υποχρεωτικών δαπανών προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς - χωρίς γνώμη των εθνικών Κοινοβουλίων - για πολιτικές και αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Διευθυντήριο της ΕΕ. Με περισσή υποκρισία και δημαγωγία διαφημίζεται, στο όνομα ενός παράλογου, αντίθετου με κάθε έννοια αλληλεγγύης, δήθεν ορθολογισμού, μια ψευδεπίγραφη επανεθνικοποίηση, η οποία όμως θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες, ενώ η Κοινότητα θα συνεχίζει να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαμόρφωσης κάθε λεπτομέρειας της ΚΑΠ, ποσοστώσεις, επιδοτήσεις τιμών και εξαγωγών, δασμών κ. ά., χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμού ή χάραξης αγροτικής πολιτικής από το ίδιο το κράτος - μέλος.

Αυτή η πρόταση της Κομισιόν, κ. πρόεδρε, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και δεν υπάρχουν περιθώρια "καλύτερης διαχείρισής της". Υποχρέωσή μας είναι να αντιταχθούμε και να αποτρέψουμε μια τέτοια πολιτική που βρίσκει αντιμέτωπους τους μικρομεσαίους αγρότες και καλλιεργητές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ