Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο";

H φάρσα με τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 συνεχίζεται, καθώς, μετά την αδυναμία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους και να αναπτύξουν το αντιαεροπορικό σύστημα στην Κύπρο, έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για το πού τελικά θα καταλήξουν και κυρίως για το ποιος θα τους πληρώσει.

Ηδη, στο διπλωματικό παρασκήνιο ακούγεται πως αυτή η υπόθεση "έκλεισε" και πως τα ρωσικά όπλα δε θα φτάσουν ποτέ ούτε - και - σε ελληνικό έδαφος. Ο Δ. Ρέππας, χτες, διέψευσε αυτές τις "φήμες" και πρόσθεσε ότι "είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συνεννόησης της κυπριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία, για να αλλάξουν οι όροι του αρχικού συμβολαίου, προκειμένου να εφαρμοστεί η επιλογή, στην οποία έχουμε καταλήξει". Η επιλογή, για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι να τοποθετηθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη. Για αυτή την επιλογή, πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και πως οι S-300 θα αναπτυχθούν στην Κρήτη. Λιγότερο αισιόδοξοι, διπλωματικοί κύκλοι του ΥΠΕΞ, θεωρούν ότι οι S-300 και αν ακόμη φτάσουν στην Κρήτη είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν και να ενταχθούν επιχειρησιακά στο σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από αυτό το πρόβλημα όμως, απ' ό,τι φαίνεται Αθήνα και Λευκωσία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη: Αφού οι πύραυλοι δε θα φτάσουν στην Κύπρο, μετά τη "συναπόφαση" Αθήνας και Λευκωσίας, γεννάται το ερώτημα ποιος θα πληρώσει το οικονομικό τίμημα της αγοράς. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τίμημα να καταβληθεί από την Ελλάδα. "Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, αφορούν τις λεπτομέρειες για την προμήθεια και την εγκατάσταση των πυραύλων S-300" είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι "στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναπτύχθηκαν διάφορες απόψεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν πως η επιλογή, στην οποία έχουμε καταλήξει, θα πρέπει να τύχει εφαρμογής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ