Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Οι λαοί οφείλουν να αντιταχθούν στις πρακτικές βομβαρδισμών

Με παρέμβασή του καταγγέλλει τη σιωπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εγκληματικές επιθέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας στο Ιράκ

Τη συνένοχη σιωπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ στα μέσα Δεκέμβρη, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της έκθεσης δράσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση που γίνεται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει αναλυτικά:

"Ακούγοντας την έκθεση δράσης διαπιστώνει κανείς ότι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που θα έπρεπε να έχει την προσοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης και να είχε προκαλέσει την αντίδρασή του, απουσιάζει παντελώς: Πρόκειται για τους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς τον περασμένο Δεκέμβρη κατά του Ιράκ, με το πρόσχημα να τον "τιμωρήσουν", διότι η κυβέρνησή του δε συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές τους ΟΗΕ. Είναι όμως γνωστό ότι το Ιράκ θεωρούσε ότι αυτοί ασκούσαν κατασκοπία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θεωρώντας ως απαράδεκτη αυτή τη θέση πολλοί τη χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο όμως, πληροφορίες που αποκάλυψε το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός Τύπος επιβεβαιώνουν ότι οι καταγγελίες της ιρακινής κυβέρνησης ήταν βάσιμες.

Οπως και να έχει το πράγμα, και αν ακόμα κάτι τέτοιο δεν ήταν βάσιμο, το ζήτημα είναι ολωσδιόλου άλλο: Με ποιο δικαίωμα οι αρχηγοί δύο κρατών του ΟΗΕ μπορούν να αποφασίζουν και να πραγματοποιούν άγριους και ολέθριους βομβαρδισμούς εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης επίσης μέλος του ΟΗΕ;

Από πού αντλούν το δικαίωμα να σκοτώνουν χιλιάδες αθώων, με πρόσχημα ότι νιώθουν προσβεβλημένοι από τη στάση ενός αρχηγού κράτους;

Κατά τη γνώμη μας αυτοί οι βομβαρδισμοί εντάσσονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον έλεγχο του πετρελαίου που είναι άφθονα στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί αυτοί αποβλέπουν, επίσης, σε επίδειξη δύναμης κατά των μικρών λαών και κρατών που σηκώνουν το κεφάλι, καθώς επίσης και στην υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι πολυεθνικές κατασκευάστριες όπλων να πουλήσουν νέα οπλικά συστήματα".

Δεν έχουμε δικαίωμα να σωπαίνουμε

"Με αυτούς τους βομβαρδισμούς επιβεβαιώνεται η τάση, για μια ακόμα φορά, του καπιταλισμού να αντιμετωπίζει με τον πόλεμο τη σημερινή βαθιά του κρίση.

Απέναντι σε αυτούς τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς, που αποφάσισαν η αμερικανική και αγγλική κυβέρνηση παραμερίζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης τήρησε συνένοχη σιωπή.

Κύριοι βουλευτές, δεν έχουμε το δικαίωμα να σωπαίνουμε! Χθες ήταν το Ιράκ, προχθές το Αφγανιστάν και το Σουδάν, αύριο μπορεί να είναι η χώρα του ενός από μας.

Να, γιατί πρέπει να αντιδράσουμε. Οι λαοί οφείλουν να αντιταχθούν ενεργά σε τέτοιες πρακτικές πριν είναι αργά".

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας, κάνει αναφορά στο μη σεβασμό από τη μεριά της Τουρκίας στα δικαιώματα του ανθρώπου και αναφέρει: "Τελειώνοντας θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω τη θέση που διατύπωσε ο Βρετανός βουλευτής Τομ Κοξ, σχετικά με το σεβασμό που οφείλει η Τουρκία προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Θέλω και εγώ να καταγγείλω ιδιαίτερα την Τουρκία που συνεχίζει να περιφρονεί μεταξύ άλλων και την απόφαση του Δικαστηρίου, που αφορά στην Τιτίνα Λοϊζίδου από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, με την οποία επιβάλλεται στην Τουρκία μεγάλη αποζημίωση για τη στέρηση όλα αυτά τα χρόνια στην κ. Λοϊζίδου του δικαιώματος να απολαύσει την περιουσία της στα Κατεχόμενα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την ΕΕ για τη λεηλασία του Ιράκ (2008-03-15 00:00:00.0)
1998: Αμερικανοβρετανική επίθεση κατά του Ιράκ (2000-12-16 00:00:00.0)
Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε... (2000-06-14 00:00:00.0)
Ακόμη και ο Χ. Σμιτ (1999-04-07 00:00:00.0)
"Κατάφωρη πρόκληση για τους λαούς" (1998-12-19 00:00:00.0)
Μαζικές αντιδράσεις μαζικών οργανώσεων και φορέων (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ