Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΚΙΝΑΣ

Υποκριτική, αναξιόπιστη και αλαζονική

η έκθεση

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ

Υποκριτική, εκκινούμενη από ιδιοτέλεια, αναξιόπιστη και αλαζονική χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Επιτροπής και τη σχετική έκθεση του ΕΚ για την ανάπτυξη σχέσεων με την Κίνα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ.

"Η δήλωση της Κομισιόν και κατ' επέκταση η συζήτηση όπως γίνεται, μοιάζει λίγο ανιστόρητη, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Είναι εκτός πραγματικότητας. Δε θέλετε να κατανοήσετε ότι αυτή η μεγάλη χώρα, αυτός ο μεγάλος λαός, έχει βγει μόλις πριν 50 χρόνια από εξωτερικούς πολέμους, από καθεστώς μακραίωνης αποικιοκρατίας, από εμφύλιους πολέμους και μέσα σε 50 χρόνια προσπαθεί να φτιάξει το δικό του μοντέλο, που ταιριάζει στην ιστορία, στον πολιτισμό του που φτάνει τα 5.000 χρόνια".

"Γι' αυτό η ανακοίνωση της Επιτροπής είναι αμφίβολης αξιοπιστίας, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης. Είναι αλαζονική, ιδιοτελής στις επιδιώξεις της, αποβλέποντας στο πώς, από ποια γωνία, με ποια μεθόδευση, οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές θα πάρουν μέρος στο μοίρασμα της μεγάλης πίτας που λέγεται κινέζικη αγορά".

Αναφερόμενος σε κάποια σημεία της ανακοίνωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Λέει για παράδειγμα: "να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τις βοηθήσουμε". Αν αυτό ειλικρινά απέβλεπε στην ανάπτυξη της Κίνας, στην ευημερία του λαού της όλοι θα ήμασταν σύμφωνοι. Αλλά όχι, αποβλέπει, μέσα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, στην ενσωμάτωση, στην υποταγή της Κίνας στο μοντέλο το δικό σας, στο μοντέλο των πολυεθνικών εταιριών σας".

"Λέει αλλού, συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης, να βοηθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να προφτάσουμε να μην υποστεί κρισιακά φαινόμενα, όπως οι άλλες ασιατικές χώρες. Μα, εκείνες οι χώρες, οι "τίγρεις", που αναφέρατε προηγούμενα, προ πολλού είχανε μέχρι το λαιμό χωθεί μέσα στα μέτρα, στα μοντέλα τα φιλελεύθερα τα δικά σας! Και εν τούτοις είχαμε την κρίση. Εκεί θέλετε να οδηγήσετε και την Κίνα; Μήπως κρίση δεν υπήρξε και στις δικές σας χώρες παρά τον άκρατο φιλελευθερισμό; Πού αναζητείτε τα αίτια της κρίσης και θέλετε με μεταρρυθμίσεις, μοντέλο δικό σας, να προφτάσετε, δήθεν από πόνο, μην πάθει κρίση η Κίνα".

"Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά της Κίνας. Ναι για διμερές εμπόριο, αλλά, όπου πρόκειται για επιχειρήσεις κινεζικές που στο εσωτερικό της Κίνας δε συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, εκεί ειδικά μέτρα ντάπινγκ εναντίον τους. Είναι επέμβαση ανοιχτή, ανεπίτρεπτη".

"Και επιπλέον, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλάτε για κράτος δικαίου, δημοκρατία κλπ., για συνεργασία, στενές σχέσεις με την Κίνα. Και βεβαίως, ευχής έργο θα είναι και για τον κινεζικό λαό και για την ΕΕ και για τη διεθνή πραγματικότητα. Αλλά γιατί κλείνετε τα μάτια; Αυτή η μικρούτσικη Λετονία με την οποία έχετε πολύ στενές σχέσεις και προσπαθείτε να την εντάξετε στην Κοινότητα, επί 2,5 εκατομ. κατοίκων έχει 700.000 κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να λέγονται πολίτες, δεν έχουν κανένα δικαίωμα γιατί έχουν μόνο το μειονέκτημα ότι είναι ρωσόφωνοι. Γιατί με αυτούς θέλετε σχέσεις; Γιατί δεν το βλέπετε αυτό; Είναι λοιπόν και υποκρισία και ιδιοτέλεια και αλαζονεία. Θέλετε να δώσετε και μαθήματα"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση ανάμειξης στα εσωτερικά της ΛΔ Κίνας (1998-10-09 00:00:00.0)
Σε δεινή θέση οι αγρότες της ΕΕ (1998-09-11 00:00:00.0)
Βροχή τα πρόστιμα (1998-06-20 00:00:00.0)
Σε Φαρ Ουέστ μετατρέπεται η αγροτική οικονομία (1997-10-10 00:00:00.0)
Ο πλουραλισμός στην ενημέρωση της ΕΡΤ (1997-03-27 00:00:00.0)
Απάντηση για τον αποκλεισμό (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ