ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο και πάλι οι "S-300"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σύσκεψη για το θέμα των πυραύλων "S-300" έγινε χτες το πρωί υπό την προεδρία του Κύπριου Προέδρου Γλ. Κληρίδη και τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Γιαννάκη Χρυσοστομή και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο της σύσκεψης ή της πορείας του θέματος. Ο Γ. Χρυσοστομής περιορίστηκε να δηλώσει ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα, ο Γ. Χρυσοστομής απάντησε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, οι οποίες, όμως, δεν είναι ανακοινώσιμες.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απλώς ότι υπάρχει θετική πορεία στο όλο θέμα. Σε ερώτηση αν έχει δεχτεί η Ρωσία την εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη, ο Χ. Χριστοδούλου απάντησε: "δε λέω ούτε ναι, ούτε όχι, λέω μόνο ότι πάμε καλά".

Συμφωνεί και επαυξάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ ευχαριστημένη από την απόφαση για μη εγκατάσταση των "S-300" στην Κύπρο, αλλά δεν έχει να προτείνει τίποτε πέραν της συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών".

Δήλωση εκπροσώπου του Κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ σε Κυπρίους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η ματαίωση της έλευσης των πυραύλων δημιουργεί μια νέα δυναμική για το Κυπριακό και ενισχύει το πολιτικό κλίμα στο πλαίσιο του οποίου διεξάγονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αυτό που μπορεί να πράξει η Κοινότητα, τώρα - ανέφερε - είναι να συνεχίσει το έργο της με την ενταξιακή διαδικασία, ελπίζοντας ότι μετά και την απόφαση για τους πυραύλους, οι Τουρκοκύπριοι θα δεχτούν τελικά την πρόσκληση για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, κάτι, πρόσθεσε, "που θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει".

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει αν θα ασκηθούν πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά προς το σκοπό αυτό, λέγοντας ότι το θέμα άπτεται και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Κοινοτικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, διότι, είπε, αντίκειται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάρτηση και... "τσαμπουκάς"
  • Λάθος οι "S-300" είπε χτες ο Θ. Πάγκαλος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο
  • Στρ. Κόρακας: Παίζετε το ρόλο των ιμπεριαλιστών

Η ...συνήθης ευθύτητα του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,μονοπώλησε το ενδιαφέρον χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, όμως ανέδειξε, ταυτόχρονα, και την ουσία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που κινείται ανάμεσα στην εξάρτηση από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τη λογική του "μικρού ιμπεριαλιστή" στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα ο Θ. Πάγκαλος, από τη μια παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η παραγγελία των πυραύλων "S-300", ενώ παράλληλα έκανε λόγο για προστασία των "εκτός συνόρων Ελλήνων" σε περίπτωση που υπάρξει θέμα ανοίγματος συνόρων στα Βαλκάνια.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπόθεση των πυραύλων "S-300" τόνισε ότι "έγινε λάθος όταν αποφασίστηκε η παραγγελία των πυραύλων. Είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε κάνει λάθος εκτίμηση τότε δε θα έπρεπε να αναστείλουμε την απόφαση σήμερα". Οσον αφορά το θέμα των Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "η θέση της κυβέρνησης της Αλβανίας ότι δεν μπορεί από μόνη της και πρέπει να ελεγχθούν τα σύνορα της προς το Κόσσοβο, είναι εσφαλμένη", προσθέτοντας πως "αν τεθεί θέμα ανοίγματος των συνόρων στα Βαλκάνια η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα ελέγξει με τρόπο αποτελεσματικό τα δικά της σύνορα και θα προστατεύσει αποτελεσματικά τους Ελληνες που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται πέραν των συνόρων της".

Παράλληλα, έντονο φραστικό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα,όταν ο πρώτος κατηγόρησε το ΚΚΕ, ότι "συμπορεύεται" με τη Νέα Δημοκρατία, για να "εισπράξει" την απάντηση του Στρ. Κόρακα ότι "είστε ανεκδιήγητος". Πάντως, συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, τοποθετούμενος για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου τόνισε πως "το Κοσσυφοπέδιο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που την κρατάνε οι ιμπεριαλιστές, για να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντά τους. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό έπαιξε σε μεγάλο βαθμό το ρόλο αυτών των ιμπεριαλιστών. Θα θυμίσω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και άλλοι τέτοιοι οργανισμοί συνομιλούσαν και αναγνώριζαν την ξεχωριστή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, εδώ και πολλά χρόνια, ενθαρρύνοντας όλη αυτή την ιστορία, λέγοντας ότι ο απελευθερωτικός στρατός έχει την έμμεση υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών αυτών κέντρων". Σχολιάζοντας δε τη φράση του Θ. Πάγκαλου περί προστασίας των Ελλήνων είπε πως "εγώ αυτό το "με όλα τα μέσα" το εννοώ να στείλουμε και στρατό. Ετσι δεν ξέρω που οδηγούμαστε. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο που χρησιμοποιούνταν παλιότερα και όλοι καταγγέλλαμε και που τώρα... ερχόμαστε να υιοθετήσουμε". Επίσης, αναφερόμενος στη δηλώσεις περί της παραγγελίας των "S-300" o Στρατής Κόρακας τόνισε ότι "το ΚΚΕ είχε από την αρχή διατυπώσει τις επιφυλάξεις του ότι αυτή η παραγγελία έγινε για προεκλογικούς λόγους. Δυστυχώς, οι φόβοι μας αυτοί επιβεβαιώθηκαν. Επίσης, αυτή η ιστορία καταρράκωσε τη θεωρία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο είναι υποκριτικό και επικίνδυνο".

Το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση πήρε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής,κατηγορώντας την κυβέρνηση για "επικίνδυνο ενδοτισμό" και"φτηνές υπεκφυγές", ζητώντας τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Επίσης, παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,ο οποίος αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ότι "είναι αδύνατον να δοθεί λύση στο Κόσσοβο όταν υπάρχουν κύκλοι που υποστηρίζουν την ένοπλη εξέγερση", συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και "ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να σταματήσει".

Ο θεσμός των "ευρωπαϊκών κομμάτων"

Μοχλός παρέμβασης των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πολιτικό σύστημα των κρατών - μελών είναι η προσπάθεια δημιουργίας "ευρωπαϊκών κομμάτων". Οπως αναφέρεται στο άρθρο 138α της Συνθήκης του Μάαστριχτ: "Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ενωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ενωσης".

Ουσιαστικά με τη δημιουργία κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να μεταφέρουν το δικομματισμό από το εθνικό στο κοινοτικό επίπεδο. Εξάλλου, αυτό καθίσταται σαφές από το γεγονός ότι με σχετικά ταχείς ρυθμούς προχωρούν στη συγκρότησή τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν τα συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα των χωρών - μελών (απ' την Ελλάδα συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία), και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (απ' την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ).

Είναι λοιπόν εμφανής η προσπάθεια να επιβληθεί ένα κλασικό ή αναπαλαιωμένο δικομματικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε όλες τις χώρες, με τις συμμαχίες και τις παραφυάδες του, τα αναχώματά του απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με στόχο να αποκλείσει με δημοκρατικό μανδύα τις διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις στην κοινωνία και κάθε φωνή αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακόμη πιο εμφανής γίνεται αυτή η προσπάθεια με την τελευταία πρόταση για ένα εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές, που υιοθετεί τον καθορισμό κατωτάτου ορίου για την εκλογή βουλευτών και το διαχωρισμό της επικράτειας σε περιφέρειες. Ετσι αλλοιώνεται η ουσία της απλής αναλογικής και προωθείται για πρώτη φορά ο θεσμός των βουλευτών που θα περιλαμβάνονται σε λίστες ευρωπαϊκών κομμάτων, και θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι βουλευτές αυτοί θα αποτελούν το 10% του συνόλου (οι υπόλοιποι θα εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο από ευρωπαϊκά ή εθνικά κόμματα) των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, μάλιστα, άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τον ορισμό του "ευρωπαϊκού κόμματος" και τις διαδικασίες χρηματοδότησής του από τα κοινοτικά κονδύλια.

Τόσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όσο και αυτοί της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζουν το θεσμό των "ευρωπαϊκών κομμάτων" σαν μια απόδειξη της δημοκρατικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, ο πραγματικός στόχος τους είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για το ισχύον σύστημα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Επιχειρούν ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν, να ενσωματώσουν και να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε νέους μηχανισμούς αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να μειώσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ρόλο των κομμάτων που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην προώθηση της "ευρωπαϊκής συνείδησης".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο θεσμός των "ευρωπαϊκών κομμάτων" υποστηρίζεται από μια ιδεολογική προπαγάνδα, πως έτσι δήθεν επιτυγχάνεται η καλύτερη συνεργασία των κομμάτων με κοινή ιδεολογική και πολιτική βάση και έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους. Πρόκειται, όμως, ουσιαστικά για έκφραση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στην πορεία της ιμπεριαλιστικής ενοποίησης και δεν έχει καμιά σχέση με την προώθηση της διεθνιστικής ιδέας.Δ. Π.

Για τις ευρωεκλογές

Η ΚΟΒ Λόφου του ΚΚΕ (Αγίας Τριάδας 109), καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους σε σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης, τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη και ώρα 6 μμ, με θέμα: "Ευρωεκλογές '99 και πολιτικές εξελίξεις".

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Ποια κοινή εξωτερική πολιτική;

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Σάββατο 30 Γενάρη, την εκπομπή "Ματιές στον κόσμο" στις 14.30.

Η επιδιωκόμενη από την ΕΕ "Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας" (ΚΕΠΑ),είναι το θέμα της εκπομπής, που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή. Καλεσμένοι της οι: Παναγιώτης Σγουρίδης,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Κράτης Κυριαζής,γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και γραμματέας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και Γιώργος Παπασίμος,μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ