ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Απάνθρωπη εγκληματική πράξη

Η Οργάνωση Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας των εργαζομένων, που ζουν στην Αθήνα, καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση, που δέχτηκε από κουκουλοφόρους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Αλβανίας, Χ. Μιλόσι

Η Οργάνωση Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας εργαζομένων που ζουν στην Αθήνα, με διακήρυξή τους προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, το Κοινοβούλιο και όλα τα πολιτικά κόμματα, αφού καταγγέλλουν το γκαγκστερικό χτύπημα ενάντια στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Αλβανίας Χ. Μιλόσι, απαιτούν άμεσα μέτρα για να μπει η χώρα σε μια διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης. Το κείμενο της διακήρυξης αναφέρει:

"Εμείς οι κομμουνιστές της Αλβανίας που μένουμε και εργαζόμαστε στην Αθήνα, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα που έγινε τη νύχτα της Τετάρτης 26ης Ιανουαρίου 1999, εναντίον του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, συντρόφου Χόσνι Μιλόσι. Διακηρύσσουμε κατηγορηματικά ότι:

Η εγκληματική επίθεση εναντίον του συντρόφου Μιλόσι είναι μια απάνθρωπη, βάρβαρη και φασιστική πράξη. Αυτό που συνέβη και εκατοντάδες άλλες τέτοιες ενέργειες, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, οργανώνονται από ομάδες με σαφή πολιτικά κίνητρα οι οποίες σήμερα καθορίζουν την κυβέρνηση και την πολιτική στην Αλβανία.

Το χτύπημα εναντίον του Μιλόσι είναι ένα χτύπημα εναντίον ενός ανθρώπου ο οποίος είναι φτωχός οικονομικά και χωρίς εργασία, αλλά με ψυχικό και πνευματικό σθένος. Την ψυχή και το μυαλό του τα έθεσε στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας. Ετσι χτυπώντας τον Μιλόσι χτύπησαν στην πραγματικότητα το λαό, ο οποίος έχει υποστεί πολλές ταλαιπωρίες και προδοσίες από την πολιτική καθεστηκυία τάξη στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια. Είναι μια εγκληματική πολιτική πράξη αντεκδίκησης, η οποία στρέφεται εναντίον των χιλιάδων κομμουνιστών, εργατών, αγροτών, βετεράνων του πολέμου, και απόμαχων της εργασίας στα πενήντα χρόνια του σοσιαλιστικού συστήματος.

Αυτό το χτύπημα πλήττει την εργατική τάξη της Αλβανίας που η κυβέρνηση, χθεσινή και σημερινή, εξαθλίωσε οικονομικά και ηθικά και την εξανάγκασε να περιφέρεται στους δρόμους της Ευρώπης για να εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί.Αυτή η γκανγκστερική ενέργεια των γνωστών - άγνωστων κουκουλοφόρων, οργανώθηκε από εγκληματίες, καθοδηγήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό.

Στόχος είναι να χτυπηθεί η δημοκρατία και η ειρήνη στην Αλβανία.

Κύριε Πρόεδρε!

Κύριοι βουλευτές της Αλβανικής Βουλής!

Κύριοι πολιτικοί ηγέτες!

Αν έχετε ακόμα λίγο αλβανικό αίμα, αν έχετε μητέρα την Αλβανία, και πάνω από όλα αν θέλετε να συνεχιστεί η ζωή και η δημοκρατία στην Αλβανία, σταματήστε οπωσδήποτε τους εγκληματίες, την εγκληματική πολιτική, τους γκανγκστερισμούς, τις κλοπές, και τη δράση της Μαφίας. Εφαρμόστε το Σύνταγμα και το Νόμο, τις αρχές της Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε! Εσείς, με αποφασιστικότητα, και χρησιμοποιώντας τις αρμοδιότητες που έχετε από το Σύνταγμα, μη διστάσετε να περάσετε νόμο που να επιβάλλει θανατική ποινή για τους εγκληματίες, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Σας καλούμε να διαφυλάξετε την εθνική ακεραιότητά μας, να τηρήσετε το Σύνταγμα, να επαναφέρετε την τάξη και την ηρεμία που προσδοκά πολύ καιρό ο λαός. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές".

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης στα αλβανικά έχει ως εξής:

DEKLARATE!

DREJTUAR PRESINTENTIT TE REPUBLIKES SE SHAQIPERISE ZSOTIT REXHEP MEJDANIKUENDIT POPULLORE

TIRANE

NE KOMUNISTET SHQIPETARE, ME BANIM DHE PUNE NE ATHINE, TE INDINJUAR PA KUFI, NDAJ AKTIT BANDITESK, KRIMINAL DHE POLITIKE, QE U KRYEN NATEN E SE MERKURES DATE 26/1/1999, NDAJ SEKRETARIT TE PARE TE K. Q. TE P K SH. DEKLAROJME SOLEMISHT, ME UNANIMITET DHE NE MENYRE KATEGORIKE SE;

VEPRIMI KRIMINAL, QE U KRYE NDAJ SH HYSNI MILLOSHI, PERBEN NJE AKT CNJERZORE, BARBARE E FASHISTE.

KY VEPRIM DHE QINDRA KRIME TE KRYERA GJATE KETYRE VITEVE, DREJTOHEN NGA GRUPE TE CAKTUARA POLITIKE, TE CILAT SOT, DREJTOJNE SHTETIN DHE POLITIKEN SHQIPETARE.

DUKE GODITUR PERSONIN E SH, H MILLOSHI (NJERIU ME I VARFER EKONOMIKISHT NE SHQIPERI, PA PUNE DHE PA ASNJE BURIM JETIK; POR NJERIU ME I PASUR NE SHPIRT DHE MENDIME, QE GJITHCKA E KA VENE NE SHERBIM TE POPULLIT DHE ATEDHEUT) GODITET POPULLI I SHUMEVUAJTUR DHE I TRADHETUAR TERSISHTE NGA KLASA POLITIKE SHQIPETARE, TVJETER DHE TE RINJE QOFSHIN.

NJE AKT I TILLE PERBEN KRIMIN POLITIK, QE TERSISHT ESHTE PJELLE E HAKMARRJEVE POLITIKE, NDAJ MIJRA KOMUNISTEVE, PUNETOREVE, FSHATAREVE, VETERANEVE TE LUFTES NACIONAL CLIRIMTARE E TE PUNES 50 VJECARE.

KY VEPRIM GODET KLASEN PUNETORE SHQIPETARE, QE PUSHTETARET E DJESHEM E TE SOTEM, E CVESHEN EKONMIKISHT DHE MORALISHTDHE QE SOT ENDET NEPER RRUGET E EVROPES PER TE NXJERRE BUKEN E GOJES.

KY GANGSTERIZEM ME MASKA, QE DREJTOHET NGA KRIMINEL TE DUKSHEM E TE PA DUKSHEM, TE CILET MESIMET DHE SHPERBLIMET I MARIN NGA USTALLARE VENDAS OSE TE HUAJ, PERBEN DENIMIN ME VDEKJE NDAJ DEMOKRACISE, LIRISE DHE PARVARSISE SE SHQIPERISE.

ZOTI PRESINDENTE!

ZOTRINJE DEPUTET E QEVERITARE!

ZOTRINJE POLITIKANE!

NE QOFTESE JU KA NGELUR AKOMA DHE PAK GJAK SKHQIPTARI, NE QOFTESE JENI PJELLE E NENAVE SHQIPETARE DHE MBI TE GJITHA, NE SE DONI TE ARDHMEN E FEMIJENE, TE DEMOKRACISE DHE TE SHQIPERISE NDALONI ME CDO KUSHTE KRIMIN, KRIMIN POLITIKE, GANGESTERIZMIN, HAJDUTERINE, DHE MASHTRIMIN. ZBATONI KUSHTETUTEN LIGJIN, DHE DEMOKRACINE.

ZOTI PRESIDENT! ZBATO ME KOPETENCEDETYRIMET QE KENI NDAJ KUSHTETUTES DHE ATEDHEUT, MOS TJU DRIDHET ZEMRA DHE DORA PER DHENJEN E DENIMIT ME VDEKJE, SE NESER DO TE JETE3 TEPER VONE.

JU BEJME THIRRJE TE MBROJME ATEDHEUN TE ZBATOJME PA FRIKE KUSHTETUTEN, TE VENDOSIM RENDIN E QETESINE E SHUM PRITUR. TE MBROJME TE ARDHMEN E FEMIJEVE.

ORGANIZATA E PARTISE KOMUNISTE SHQIPTARE

ATHINE 31/1/1999

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προτεραιότητα η ανατροπή του Σαντάμ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου πραγματοποιεί, από χτες, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρτιν Ιντικ, με σκοπό, όπως ανοιχτά δήλωνε ο ίδιος, να προωθήσει τα αμερικανικά σχέδια ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δηλώνει ότι η ιρακινή ηγεσία έχει στο πλευρό της το σύνολο του ιρακινού λαού. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός Πρόεδρος φέρεται να δίνει υψηλή χρηματική αμοιβή σε όποιον καταφέρει να καταρρίψει αμερικανικό αεροσκάφος, ενώ, ένα 24ωρο νωρίτερα, αμερικανικά μαχητικά έπληξαν περισσότερους από 10 στόχους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ.

"Ολοι συμφωνούμε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος είναι επικίνδυνος και η παραμονή του στην εξουσία εγκυμονεί απειλή για τους γείτονές του", υπογράμμιζε, χθες, ο Μάρτιν Ιντικ από το Ομάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θα επισκεφθεί και άλλες χώρες του Περσικού, τόνισε ότι "οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή συμφωνούν με την άποψη της Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο στην κατεύθυνση της ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου". Ο Ιντικ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το ότι 2 παρατάξεις της ιρακινής αντιπολίτευσης απέρριψαν τη χρηματική βοήθεια των 97 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ιρακινή αντιπολίτευση. "Το Ιράκ δεν είναι η Σαουδική Αραβία ή το Κουβέιτ, όπου η Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάζει κυβερνήσεις κουνώντας απλώς το χέρι της", δήλωνε κατηγορηματικά ο Ιρακινός υφυπουργός Πληροφοριών, Χαμίντ Σαϊντ, ο οποίος υπογράμμιζε ότι ο ιρακινός λαός "υποστηρίζει με θέρμη την ιρακινή ηγεσία".

Στο μεταξύ, η, ελεγχόμενη από το καθεστώς, εφημερίδα "Ναμπντ αλ Σχαμπάμπ" δημοσίευε, χτες, άρθρο με το οποίο υποστήριζε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος θα δώσει αμοιβή 14.000 δολαρίων σε όποιον Ιρακινό, στρατιώτη ή πολίτη, καταφέρει να καταρρίψει αμερικανικό ή βρετανικό αεροσκάφος που πραγματοποιεί περιπολία πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, τις οποίες η Βαγδάτη έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει. Το δημοσίευμα αυτό ήρθε ένα 24ωρο μετά από τα 10 πλήγματα, με πυραύλους και βόμβες ακριβείας, που κατάφεραν αμερικανικά αεροσκάφη σε ιρακινά αντιαεροπορικά στο Βόρειο Ιράκ, επειδή, όπως ισχυρίστηκαν και πάλι, "βρέθηκαν σε αυτοάμυνα". Από την πλευρά της, η Βαγδάτη υποστήριξε ότι απάντησε με 7 πυραύλους εδάφους - αέρος, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από αμερικανική στρατιωτική πηγή.

ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Σημαντική πρόοδος"...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

"Σημαντική πρόοδο" επισήμαιναν χθες διπλωματικές πηγές Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας στις διμερείς συνομιλίες του Νέου Δελχίου όσον αφορά στην υπογραφή της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών (CTBT) και στην άρση των κυρώσεων που η Ουάσιγκτον και σύμμαχές της χώρες έχουν επιβάλει από τον περασμένο Μάη.

Η "πρόοδος", κατά ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων προσκείμενων και στις δύο πλευρές, έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δέχτηκε να υπογράψει τη συνθήκη (κάτι που όλες οι ινδικές κυβερνήσεις από το 1974 αρνούνταν με το επιχείρημα ότι είναι "μεροληπτική" υπέρ των υπαρχουσών χωρών του πυρηνικού κλαμπ) αν αρθούν όλες οι κυρώσεις.

Ωστόσο καμία πηγή από τη μία ή την άλλη πλευρά δεν μπορούσε να προσδιορίσει με σαφήνεια πότε ακριβώς θα αρθούν οι κυρώσεις ή θα υπογραφεί η CTBT.

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι ως τα μέσα του 1999 η κατάσταση θα έχει "εξομαλυνθεί" πλήρως.

Το Νέο Δελχί επισήμως αρνήθηκε την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, "με δεδομένο ότι το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό".

Μετά την τριήμερη διαπραγμάτευση Αμερικανών αξιωματούχων - με επικεφαλής τους υφυπουργούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στρόουμπ Τάλμποτ και Καρλ Ιντερφερθ - υπήρξε συνάντηση του G8 προκειμένου να συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες με την Ινδία και η άρση των κυρώσεων. Δεν υπήρξε ούτε από εκεί επίσημο σχόλιο.

Μια υπογραφή της συνθήκης από πλευράς Ινδίας θα "ήρε" ενδεχομένως και τις επιφυλάξεις του Πακιστάν προκειμένου να την υπογράψει. Οι δύο χώρες, οι οποίες διεξήγαν σειρά πυρηνικών δοκιμών τον περασμένο Μάη, αντιμετωπίζουν πολλαπλά σοβαρά οικονομικά προβλήματα...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέα θύματα στο βωμό της "SHELL";

ΛΑΓΟΣ.-

Στο αίμα πνίγηκαν διαδηλώσεις νεαρών διαδηλωτών κατά των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας "SHELL" στη Νιγηρία. Σύμφωνα με χτεσινά ρεπορτάζ νιγηριανών εφημερίδων, οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και δυνάμεων ασφαλείας είναι τουλάχιστον 19...

"Εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν δεκαεννέα άτομα, ενώ σοβαρή είναι η κατάσταση δέκα άλλων", υποστηρίζει μια εφημερίδα, ενώ και άλλες συμφωνούν στον αριθμό των νεκρών.

Ωστόσο, διαφορετική εκδοχή για τα αιματηρά γεγονότα παρουσίασαν χτες τοπικοί αξιωματούχοι που υποστήριξαν ότι τα στρατεύματα αντάλλαξαν πυρά με νεαρούς που φορούσαν στρατιωτικές στολές και είχαν έρθει στον τερματικό πετρελαϊκό αγωγό, στο λιμάνι Φορκάντος, 250 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας, ζητώντας χρήματα και εργασία.

Από τον τερματικό αγωγό διακινούνται ημερησίως 250.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Οι εγκαταστάσεις πρόκειται να κλείσουν από τις 6 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για να γίνουν εργασίες επισκευών στη γραμμή φόρτωσης, στην οποία διαπιστώθηκε πέρσι σοβαρή διαρροή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ