ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Στη μάχη των συμβάσεων
  • Με περιφερειακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης ενημερώνονται και καλούνται σε αγωνιστική ετοιμότητα
  • Αδιάλλακτοι στις πρώτες επαφές οι εργοδότες

Με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος προχωρά στη διοργάνωση περιφερειακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. "Διεκδικούμε καλύτερα μεροκάματα, καλύτερες συνθήκες δουλιάς, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη "μάχη" μπαίνει πρώτα η Λάρισα,όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 19 Φλεβάρη. Την επόμενη μέρα, 20 Φλεβάρη, θα γίνει ανάλογη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί ποσοστό αυξήσεων για το '97, της τάξης του 20%, εκτιμώντας σε 11% τις απώλειες εισοδήματος των εργαζομένων του κλάδου τα τελευταία 6 χρόνια, σε 6% τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και 3% τη συμμετοχή στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Επίσης, διεκδικεί γενικότερα θεσμικά αιτήματα, όπως: Εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου, χωρίς περικοπή αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Αποκατάσταση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Επέκταση του Ν. 2112 στους εργατοτεχνίτες. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών του κράτους και ριζική δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Η ΟΕΚΙΔΕ υπογράφει συνολικά οκτώ συμβάσεις. Να σημειώσουμε ότι η εργοδοτική οργάνωση των υποδηματοποιών, στη συνάντηση που είχαν, πρότεινε προκλητικά "αυξήσεις" από μηδέν έως 4,5%. Οι δε βυρσοδέψες πρότειναν 6,5% σε δυο δόσεις. Οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δεν έχουν καν απαντήσει.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση η στάση των εργοδοτών και σημειώνεται πως με την κωλυσιεργία επιδιώκουν να μην υπογραφούν ή να υπογραφούν όσο το δυνατόν αργότερα οι συμβάσεις, αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις, επιδιώκουν να καταργήσουν το 8ωρο. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν όποτε έχουν παραγγελίες, δεν επικολλούν ένσημα, απολύουν όποτε θέλουν, αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες για μήνες. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν ελέγχουν κανένα, το ΙΚΑ το ίδιο. Δεν εφαρμόζουν τουλάχιστον ούτε την ισχύουσα εργατική νομοθεσία".

Επισημαίνει ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για μεγαλύτερη λιτότητα και περικοπή σε κεκτημένα δικαιώματα, η συρρίκνωση του κλάδου λόγω έλλειψης κλαδικής πολιτικής, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Οι δε προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος απορρίπτονται". Η Ομοσπονδία, τέλος, καλεί τους εργαζόμενους "επιτέλους να αντιδράσουμε δυναμικά".

Προς αποκλιμάκωση η ΑΔΕΔΥ;

Προς νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο επικίνδυνο νέο μισθολόγιο λιτότητας εμφανίζεται να προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ,όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση. Η συγκεκριμενοποίηση της μορφής της κινητοποίησης, ωστόσο, παραπέμφθηκε να αποφασιστεί σε σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες - μέλη της, που θα γίνει την Τρίτη 11 Φλεβάρη.Επίσης, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε χτες τις προτάσεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας για την κήρυξη 48ωρης απεργίας, όταν το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο θα συζητείται στη Βουλή, χωρίς να καταθέσει κάποια άλλη πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,παρά τις μέχρι τώρα καταγγελίες του για την τακτική του διαίρει και βασίλευε που ακολουθεί η κυβέρνηση, μέσω της επιδοματικής πολιτικής, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση εμφανίστηκε να προσχωρεί σ' αυτή τη λογική. Σημείωσε πως θα πρέπει η ΑΔΕΔΥ να δει ποιες Ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα για να τις στηρίξει στην κατεύθυνση να διεκδικήσουν κάποιο επιπλέον επίδομα! Κατά τα άλλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διοργανώσει η ΑΔΕΔΥ συλλαλητήριο, όταν θα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, κατάγγειλε τη στάση της ΠΑΣΚ, σημειώνοντας πως "η χρονοτριβή αυτή έχει απώτερο στόχο να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική και οδηγεί στην αποκλιμάκωση του αγώνα. Ερχεται σε αντίθεση με τις αγωνιστικές διαθέσεις της βάσης, που εκφράστηκαν με τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση". Πρότεινε να προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ σε 48ωρη απεργία. Επίσης όλο αυτό το διάστημα, να έχει συνεχή επαφή με τη βάση και να ρίξει όλες της τις δυνάμεις για την προετοιμασία της απεργίας, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς.

Την πρόταση αυτή, υιοθέτησαν και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ. Η Αυτόνομη Παρέμβαση "πρότεινε" να μην κάνει η ΑΔΕΔΥ απολύτως τίποτα και απλώς να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις!

ΣΟΦΤΕΞ
Υπονόμευση από τα μέσα!

"Πλάτες" στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις προσφέρει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις! Καταγγέλλει η "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ"

Τη στήριξη των επιλογών της κυβέρνησης, να συρρικνώσει τη ΣΟΦΤΕΞ και να την ξεπουλήσει στη συνέχεια, αντί πινακίου φακής, ανέλαβε ουσιαστικά η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στο εργοστάσιο της Αθήνας. Ετσι, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, αποφασίστηκε με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, να περιμένουν να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πακέτο των "κοινωνικών μέτρων", δηλαδή των μαζικών απολύσεων!

Θεωρώντας δεδομένη την ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά την πορεία διάλυσης της επιχείρησης, η πλειοψηφία του ΔΣ θα συγκαλέσει εκ των υστέρων γενική συνέλευση, για να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι αποκλειστικά πάνω στο πακέτο αυτών των μέτρων!

Την ίδια στιγμή η επιχείρηση παραπαίει οικονομικά και το "λουκέτο" βρίσκεται προ των πυλών. Η οικονομική "ασφυξία" προκλήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης, με το "μπλοκάρισμα" στην εισροή χρημάτων στην επιχείρηση από την Εθνική τράπεζα. Ακόμα και η δέσμευση της κυβέρνησης(αποφάσεις δυο διυπουργικών συσκέψεων) για χρηματοδότηση της επιχείρησης με 2 δισ. δραχμές, δεν υλοποιείται, παρότι και αυτή η χρηματοδότηση, ούτως ή άλλως, δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία της, παρά για ελάχιστο διάστημα.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα η θέση του σωματείου ήταν: "Να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση, γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες". Επίσης, σε πρόσφατη γενική συνέλευση είχε αποφασιστεί να αντιταχθούν οι εργαζόμενοι σε κάθε προσπάθεια για απολύσεις, διαθεσιμότητες ή περικοπές δικαιωμάτων. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως η στροφή αυτή της πλειοψηφίας του σωματείου σημειώνεται μια μέρα μόλις μετά τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για να υπάρξει πακέτο "κοινωνικών μέτρων", ζητώντας, οι απολύσεις που θα γίνουν να είναι με... "κοινωνική ευαισθησία"!Στην απόφαση αυτή αντιτάχθηκαν οι σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ,καταγγέλλοντας πως η πλειοψηφία επιδιώκει να θέσει τους εργαζόμενους κάτω από εκβιαστικά διλήμματα, για να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τις κυβερνητικές διαλυτικές και αντεργατικές επιλογές. Πρότειναν, επίσης, να συγκληθεί άμεσα η γενική συνέλευση, καταθέτοντας πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αιτήματα: Αμεση χρηματοδότηση της εταιρίας. Υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων. Παραμονή της επιχείρησης υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ.

Ουσιαστικές αυξήσεις στις πενιχρές αποδοχές τους απαιτούν οι εργαζόμεν

Ουσιαστικές αυξήσεις στις πενιχρές αποδοχές τους απαιτούν οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Σε απολογία συνδικαλιστές!

Επαναλαμβάνονται αύριο οι κινητοποιήσεις στου "Κωτσόβολου"

Επαναλαμβάνονται αύριο οι κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ έξω από εννιά καταστήματα του "Κωτσόβολου" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στο διευρυμένο ωράριο που εφαρμόζει η επιχείρηση ως τις 9 το βράδυ του Σαββάτου.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων κι έτσι μετά τον πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακά,χτες κλήθηκε σε απολογία μετά από εισαγγελική παραγγελία (!) και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλος,σχετικά με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης! Να σημειωθεί ότι σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τάχθηκαν στο πλευρό του επιχειρηματία, σχηματίζοντας προστατευτικό κλοιό γύρω από τα καταστήματά του.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καταγγέλλει την ενέργεια αυτή, τονίζοντας: "Φανταζόμαστε τη σκοπιμότητα και τους στόχους αυτών που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση. Πληροφορούμε όμως κάθε ενδιαφερόμενο ότι και το επόμενο Σάββατο, όπως και κάθε Σάββατο, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται εφόσον τα καταστήματα, όπως ο "Κωτσόβολος", επιμείνουν στις αυθαίρετες ενέργειές τους".

Απολύθηκε διοίκηση σωματείου!

Το θέμα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Την πενταμελή προσωρινή διοίκηση του, υπό ίδρυση, εργοταξιακού σωματείου των εργαζομένων της Κοινοπραξίας έργων Μαρτίνου - ΑΒΕΤΤΕ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ,απέλυσε η διοίκηση της εταιρίας, μόλις τρεις μέρες μετά τη συζήτηση της αίτησης αναγνώρισης του σωματείου από το Πρωτοδικείο Λαμίας!

Το θέμα έφεραν, με ερώτησή τους, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Στρατής Κόρακας,καταγγέλλοντας ότι "είναι προφανές πως οι απολύσεις έγιναν για συνδικαλιστικούς λόγους και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση από μεριάς της κοινοπραξίας της σχετικής νομοθεσίας".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ακύρωση των απολύσεων των συνδικαλιστών και την προστασία τους από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, ώστε οι εργαζόμενοι να ασκήσουν ελεύθερα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ