Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Στη μάχη των συμβάσεων
  • Με περιφερειακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης ενημερώνονται και καλούνται σε αγωνιστική ετοιμότητα
  • Αδιάλλακτοι στις πρώτες επαφές οι εργοδότες

Με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος προχωρά στη διοργάνωση περιφερειακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. "Διεκδικούμε καλύτερα μεροκάματα, καλύτερες συνθήκες δουλιάς, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη "μάχη" μπαίνει πρώτα η Λάρισα,όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 19 Φλεβάρη. Την επόμενη μέρα, 20 Φλεβάρη, θα γίνει ανάλογη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί ποσοστό αυξήσεων για το '97, της τάξης του 20%, εκτιμώντας σε 11% τις απώλειες εισοδήματος των εργαζομένων του κλάδου τα τελευταία 6 χρόνια, σε 6% τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και 3% τη συμμετοχή στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Επίσης, διεκδικεί γενικότερα θεσμικά αιτήματα, όπως: Εφαρμογή 35ωρου - 5ήμερου, χωρίς περικοπή αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των εργαζομένων. Αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Αποκατάσταση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Επέκταση του Ν. 2112 στους εργατοτεχνίτες. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών του κράτους και ριζική δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση.

Η ΟΕΚΙΔΕ υπογράφει συνολικά οκτώ συμβάσεις. Να σημειώσουμε ότι η εργοδοτική οργάνωση των υποδηματοποιών, στη συνάντηση που είχαν, πρότεινε προκλητικά "αυξήσεις" από μηδέν έως 4,5%. Οι δε βυρσοδέψες πρότειναν 6,5% σε δυο δόσεις. Οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δεν έχουν καν απαντήσει.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση η στάση των εργοδοτών και σημειώνεται πως με την κωλυσιεργία επιδιώκουν να μην υπογραφούν ή να υπογραφούν όσο το δυνατόν αργότερα οι συμβάσεις, αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις, επιδιώκουν να καταργήσουν το 8ωρο. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν όποτε έχουν παραγγελίες, δεν επικολλούν ένσημα, απολύουν όποτε θέλουν, αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες για μήνες. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν ελέγχουν κανένα, το ΙΚΑ το ίδιο. Δεν εφαρμόζουν τουλάχιστον ούτε την ισχύουσα εργατική νομοθεσία".

Επισημαίνει ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για μεγαλύτερη λιτότητα και περικοπή σε κεκτημένα δικαιώματα, η συρρίκνωση του κλάδου λόγω έλλειψης κλαδικής πολιτικής, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Οι δε προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος απορρίπτονται". Η Ομοσπονδία, τέλος, καλεί τους εργαζόμενους "επιτέλους να αντιδράσουμε δυναμικά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν αύριο για αυξήσεις, Συμβάσεις και Ασφάλιση (2024-01-30 00:00:00.0)
Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις εδώ και τώρα! (2023-06-29 00:00:00.0)
Εφαλτήριο νέων αγώνων η μάχη της Σύμβασης (2006-06-10 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στη μάχη των Συμβάσεων (2006-01-31 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις σε "ναρκοθετημένο πεδίο" (1999-03-07 00:00:00.0)
Ικανοποιητική σύμβαση διεκδικούν οι λογιστές (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ