Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποφασιστικά στη μάχη των Συμβάσεων

Μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στους κλάδους τους

Η μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με τις ταξικές δυνάμεις να απαντούν δυναμικά στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων, με άξονα τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης εργατικής οικογένειας.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προχώρησε ήδη σε καταγγελία της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και εντείνει τους ρυθμούς για την προετοιμασία και την αγωνιστική οργάνωση του κλάδου. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, «η πάλη για την κλαδική σύμβαση δεν έχει επετειακό χαρακτήρα, είναι σημαντική μάχη για όλους τους οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα».

Η οργάνωση του αγώνα, η ενημέρωση των εργαζομένων, το άνοιγμα στους τόπους δουλιάς με στόχο η υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, είναι κρίσιμα ζητήματα. «Γι' αυτό χωρίς να χάσουμε χρόνο προχωράμε σε συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες στους χώρους δουλιάς, ώστε να αναπτυχθεί ουσιαστική συζήτηση και προετοιμασία των δυνάμεών μας. Για να διεκδικήσουμε σύμβαση που κινείται στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών των οικοδόμων και των οικογενειών τους», τονίζει η Ομοσπονδία.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα περιφερειακή σύσκεψη των Συνδικάτων Οικοδόμων της Πελοποννήσου, με στόχο το συντονισμό της δράσης μπροστά στη μάχη των Συμβάσεων.

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της καταδικάζει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που «είναι πιστή οπαδός της ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Τα ίδια τα «αιτήματα» που προβάλλει η ΓΣΕΕ αποτελούν πρόκληση για την εργατική τάξη, αφού το 8% αντιστοιχεί μόλις σε 2 ευρώ τη μέρα.

«Ο αγώνας θα είναι σκληρός, ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδρά σε κάθε κλάδο. Για το ξεπέρασμα των δυσκολιών πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Παλεύουμε με διεκδικητικό πλαίσιο που δεν περιορίζεται στο μεροκάματο. Διεκδικούμε αιτήματα που πηγάζουν από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Διεκδικούμε τα αιτήματά μας από την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες. Επιδιώκουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να είναι συλλογικό, να είναι αποτέλεσμα πάλης του κλάδου, επιδιώκουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της σύμβασης σε όλους τους εργοδότες, την υπογραφή καλύτερων συμβάσεων εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι οικοδόμοι, σε μεγάλα έργα, εργοτάξια, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, κλπ.», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε συγκέντρωση καλούν οι λογιστές

Σε καταγγελία της κλαδικής σύμβασης προχώρησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) καλεί μεθαύριο, Πέμπτη, 2 του Φλεβάρη, σε κινητοποίηση, στις 6 μ.μ. που θα ξεκινήσει απ' τα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27) και θα συνεχιστεί στα γραφεία του ΣΕΒ.

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) με το ΣΕΒ και δύο εργοδοτικές οργανώσεις, τους σιδηροβιομηχάνους και τους κατασκευαστές αμαξωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒεπί της ουσίας, πρότεινε να πέσουν τα μεροκάματα κάτω και από το εξευτελιστικό επίπεδο των 27 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. «Φαίνεται καθαρά πως ο ΣΕΒ και οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αλλά και της ΠΟΕΜ και καταθέτουν όλο και πιο προκλητικές αξιώσεις», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου», καλώντας τους μεταλλεργάτες να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες (2009-07-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για κλαδικές συμβάσεις (2009-06-30 00:00:00.0)
Απεργούν για τη σύμβαση (2008-06-10 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για τη Σύμβαση (2007-04-20 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η μάχη της απεργίας (2006-05-24 00:00:00.0)
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας (2006-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ