Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μάχη επιβίωσης στα καρνάγια

Η αδιαλλαξία και οι ελιγμοί των εργολάβων, των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανίσχυροι να κάμψουν τη μαχητικότητα των κινητοποιήσεων

Είκοσι μέρες τώρα, δεν έχουν εγκαταλείψει ούτε στιγμή το απεργιακό τους πόστο. Η μάχη για τη Σύμβαση είναι μάχη επιβίωσης
Είκοσι μέρες τώρα, δεν έχουν εγκαταλείψει ούτε στιγμή το απεργιακό τους πόστο. Η μάχη για τη Σύμβαση είναι μάχη επιβίωσης
Στην τέταρτη βδομάδα μπήκε χτες ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και κάθε του βήμα επιβεβαιώνει πως, μέρα με τη μέρα, γίνεται πιο μαζικός, πιο αποφασιστικός και το κυριότερο, πιο αποτελεσματικός. Η μάχη που δίνουν επί είκοσι και πλέον μέρες οι μεταλλεργάτες, οι αμμοβολιστές και οι άλλοι συνάδελφοί τους στα καρνάγια, είναι μάχη επιβίωσης.

Ο αγώνας για την υπογραφή της νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δένεται όλο και περισσότερο με το αίτημα να αναπτυχθεί η Ζώνη προς όφελος των εργαζόμενων και των κατοίκων του Περάματος, που στην πλειοψηφία τους ζουν από τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, την οποία, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ παραδίδουν βορά στη δίψα των εφοπλιστών και των εργολάβων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Προασπίζονται τα υπερκέρδη τους

Η αδιαλλαξία των εργοδοτικών ενώσεων οδήγησε από την πρώτη στιγμή σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις για την Τοπική Συλλογική Σύμβαση. Τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις 10 ευρώ στα μεικτά μεροκάματα όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών (ξεκινάνε από 43,95 και φτάνουν μέχρι τα 72,20 ευρώ), για ένσημο την Κυριακή χωρίς αλλαγή του τρόπου πληρωμής, για πλήρη εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, εντός και εκτός των πλοίων, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και καθολική εφαρμογή της Σύμβασης σε όλους τους χώρους δουλιάς και στα Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου, Χαλκίδας), συνάντησαν τη λυσσαλέα αντίδραση των εργολάβων, που πλουτίζουν στις πλάτες εργαζομένων και ανέργων της περιοχής.

Οι εργοδοτικές ενώσεις, επικαλούμενες την ...οικονομική τους εξαθλίωση (!) και τον «πόνο» τους για τη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας, όχι μόνο απέρριψαν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά αντέταξαν σ' αυτά τις προκλητικές αξιώσεις τους: Ουσιαστική μείωση των αποδοχών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων, τριετή Σύμβαση με «αυξήσεις» πείνας, ακόμα και 15λεπτη απλήρωτη παράταση του χρόνου εργασίας.

Τους κόλλησαν στον τοίχο

Η απάντηση των εργατών της Ζώνης ήταν άμεση: Αγώνας μέχρι τέλους. Με πρώτο στόχο κάθε εργολάβος ξεχωριστά να υπογράψει διμερή Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στη βάση των αιτημάτων που διαμόρφωσε η Γενική τους Συνέλευση, χωρίς παράλληλα να παραιτούνται από τη μάχη για την υπογραφή ενιαίας Σύμβασης με τις εργοδοτικές ενώσεις.

Στην κορύφωσή του, ο απεργιακός αγώνας είχε ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 46 εργολάβοι να έχουν υπογράψει διμερή Σύμβαση, στριμωγμένοι από τη μαχητικότητα των συνδικάτων της Ζώνης και τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις. Κανείς, ωστόσο, από τους εργοδότες, παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, μέσω των εργοδοτικών ενώσεων και αξιοποιώντας κάθε μέσο, να σύρει τους εργάτες σε παραίτηση από τα δίκαια αιτήματά τους και στην υπογραφή ενιαίας Τοπικής Σύμβασης κομμένης και ραμμένης στα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα.

Δήμαρχοι - συνδιαχειριστές της εξαθλίωσης

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι εργολάβοι αναζητούν και βρίσκουν τη συμπαράσταση των φυσικών συμμάχων τους, όπως οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του δικομματισμού, που στο όνομα δήθεν της «προστασίας» της όποιας παραγωγικής δραστηριότητας απέμεινε στη Ζώνη, βάζουν πλάτη για να ρίξουν οι εργαζόμενοι τον πήχη των απαιτήσεών τους. Ανάμεσα στους πρωτεργάτες αυτής της επιχείρησης είναι και ο δήμαρχος του Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά, διοργανώνει σήμερα «σύσκεψη φορέων» για τη δήθεν «ανάπτυξη» της Ζώνης, αποκλείοντας προκλητικά τους εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, ο εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ δήμαρχος λειτουργεί σαν εντολοδόχος των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και των εργολάβων, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στους εργαζόμενους, να αποπροσανατολίσει τον αγώνα τους, να κάμψει τη μαχητικότητα και να διασπάσει την ταξική τους ενότητα.

Συγκέντρωση - απάντηση σήμερα

Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Εχοντας τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων του Πειραιά και του Περάματος, όπως των εμποροϋπαλλήλων, των ναυτεργατών, των εργαζόμενων στην ιδιωτική Υγεία, των οικοδόμων και των εργαζομένων στο Δήμο, οι εργάτες της Ζώνης διοργανώνουν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων του Περάματος, απ' όπου θα πορευτούν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο χώρο που την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής.

Μιλώντας στη χτεσινή τακτική συγκέντρωση ενημέρωσης των εργαζομένων, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στάθηκε στην ανάγκη να πάρει μαζική απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό του Περάματος η νέα αντεργατική μεθόδευση του δημάρχου της πόλης. Τονίζοντας ότι τόσο οι εργοδότες, όσο και οι πολιτικοί εκφραστές τους έχουν πραγματικά πανικοβληθεί από τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα των κινητοποιήσεων στη Ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ