Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Φτιάχνουν κλίμα για νέες ανατροπές

Σαν μεσάζοντες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών εμφανίστηκαν σε χτεσινή ημερίδα υπουργοί της κυβέρνησης

Σε κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας και με προφανή στόχο την προετοιμασία της κοινής γνώμης για τις ανατροπές που μεθοδεύονται, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα για το ασφαλιστικό σύστημα, με διοργανωτές το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών Γ. Αλογοσκούφης κατέφυγε στην παράθεση σειράς γνωστών, αλλά αμφισβητούμενων και αυθαίρετων ως προς την ορθότητά τους, στοιχείων για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Στόχος του, να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, το Ασφαλιστικό μπορεί να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Ετσι, επικαλέστηκε ...μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το αναλογιστικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, αγγίζει και ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Η λύση κατά τον Γ. Αλογοσκούφη βρίσκεται στην ενίσχυση του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου και υποσχέθηκε την παραχώρηση και νέων φορολογικών προνομίων, αλλά και άρση υφισταμένων ...αντικινήτρων, ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να προσφύγουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Και ενώ η κυβέρνηση έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις για γενικευμένες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στα πλαίσια προώθησης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, προκειμένου να διευκολύνει τον «κοινωνικό διάλογο» - το τυρί για τη φάκα - αναφέρει ότι στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση», ενώ έδωσε και ανέξοδες υποσχέσεις ότι «οι υποχρεώσεις του Ασφαλιστικού, όπως υφίστανται σήμερα, ισχύουν και θα ισχύουν και στο μέλλον. Δε μιλάμε για ανατροπή, αλλά για προσαρμογή...».

«Αγκυλώσεις» οι εργατικοί αγώνες!

Οχυρωμένος πίσω από το αποπροσανατολιστικό προπαγανδιστικό κλισέ όλων των τελευταίων κυβερνήσεων ότι δήθεν «η Κοινωνική Ασφάλιση δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της», αλλά χρειάζεται ...«σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζοντας ότι οι ανατροπές που απεργάζεται η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό θα βρουν έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους, αναμάσησε τις σοφιστείες περί «αγκυλώσεων» όσων αντιστέκονται στην προοπτική της κατάργησης κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, λέγοντας προκλητικά ότι στον αιώνα μας δεν ισχύουν όσα ίσχυαν τον προηγούμενο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως αναμενόταν, ο υπουργός έδωσε στα γνωστά τρικ του ...«κοινωνικού διαλόγου» που πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο οποίος πρέπει να είναι το αντίβαρο στις όποιες εργατικές κινητοποιήσεις.

«Διάλογο χωρίς χρονικούς περιορισμούς και προαπαιτούμενα», ζήτησε και ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος, που χαρακτήρισε το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό «όχι μόνο θετικό αλλά και ευπρόσδεκτο».

Τα θέλουν όλα

Πιο ...ωμή ήταν κατά την παρέμβασή της στην ημερίδα η εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιριών, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ...«εναλλακτικός τρόπος», που βρίσκεται στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη μορφή της συμπληρωματικής σύνταξης, δηλαδή του λεγόμενου τρίτου πυλώνα. Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών ζητούν ακόμα την παροχή διευκολύνσεων και προνομίων, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τις εισφορές των εργαζομένων στα επαγγελματικά ταμεία.

«Ακανθώδες θέμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Στ. Κωστόπουλος τη συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «τολμηρές αποφάσεις και επώδυνες λύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει ο «διάλογος», εντείνεται ο αποπροσανατολισμός (2007-10-16 00:00:00.0)
Με «σπόνσορα» την ...κυβερνητική πολιτική (2006-11-14 00:00:00.0)
Με ...νόμο ο Κανονισμός Προσωπικού (2006-11-10 00:00:00.0)
Εξαπολύει νέα επίθεση (2006-08-04 00:00:00.0)
Από «μηδενική βάση» ο «διάλογος» (2006-03-02 00:00:00.0)
Αντεργατική λαίλαπα ενόψει (2005-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ