Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«Εταιρική» ομοφωνία στο νέο ξεθεμελίωμα

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συμφώνησαν για τον τρόπο προώθησης των νέων αντεργατικών ανατροπών

Παράθυρο να νομοθετήσει η κυβέρνηση την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, άνοιξε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που συνήλθε χτες με τη συμμετοχή και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Βασικό όχημα της νέας αντεργατικής επίθεσης γίνονται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), τα οποία θα αναβιώσουν, διευρύνοντας την ισχύ τους και τα ζητήματα που θα ρυθμίζουν, κατά παράβαση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διαρκούς Ομάδας Εργασίας, η οποία με τη συμμετοχή «ειδικών» από τους φορείς που εκπροσωπούνται στην Εθνική Επιτροπή, θα προωθεί, σε μόνιμη βάση, τα ζητήματα τα οποία εξετάζονται στην Επιτροπή.

Τον τόνο της συνεδρίασης, έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, είπε ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και ότι επί της ουσίας η ατζέντα της διαβούλευσης είναι απεριόριστη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα μόνα ζητήματα που τέθηκαν ήταν οι αξιώσεις του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ενώ από τη μια ισχυρίστηκε ότι δε θα συζητήσει αιτήματα που αποσταθεροποιούν την εργασία, την ίδια στιγμή έσπευσε να δηλώσει ότι το βάρος πρέπει να ριχτεί σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, να μελετήσουν τις δράσεις που είναι αναγκαίες και «βεβαίως να φτιάξουμε τις Τοπικές Συμφωνίες». Επί της ουσίας, δηλαδή, και παρά τις φραστικές ενστάσεις του, ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί συνομολόγησε στο κύριο: Την επανενεργοποίηση και προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης του νόμου 2639/98, όπως ακριβώς ζητούσαν και στην επιστολή τους προ ημερών οι βιομήχανοι.

Νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια

Παράλληλα, δεν υπήρξε αντίδραση ούτε στα νέα φορολογικά κίνητρα που ζητούσε ο ΣΕΒ για τις δαπάνες που διοχετεύονται στην κατάρτιση και εκπαίδευση εργαζομένων και ανέργων. Ετσι στο νόμο αναμένεται να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για το αφορολόγητο τέτοιων δαπανών.

Εχοντας κερδίσει το κύριο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά προκλητικά να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους, ενώ την ίδια στιγμή έθετε όλο το πακέτο των διεκδικήσεων, για μείωση του κόστους των εργοδοτικών εισφορών, την αύξηση των ομαδικών απολύσεων, τον επανακαθορισμό του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αλλά και να εκπίπτουν όλες οι «κοινωνικές» δαπάνες των επιχειρήσεων, εθελοντικές και υποχρεωτικές, από τη φορολογία.

Νέο «κουκί» στη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν αυτό που αφορούσε τους ανθρώπους με αναπηρία. Στη γνωστή απαίτηση των βιομηχάνων να μειωθεί ο αριθμός των υποχρεωτικών προσλήψεων στις επιχειρήσεις τους από τα άτομα που υπάγονται στον νόμο 2643, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης, αποδέχτηκε την αλλαγή του νόμου και την αποσύνδεση των άλλων κατηγοριών (πολύτεκνοι, παιδιά αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) εκφράζοντας μια συντεχνιακή λογική, όταν ο ίδιος φορέας τόσα χρόνια στήριξε επί της ουσίας τον ισχύοντα νόμο του ΠΑΣΟΚ, που άφηνε παραθυράκια στους βιομήχανους για να μην προσλαμβάνουν άτομα αυτής της κατηγορίας.

Ενδεικτικό, πάντως, του πώς οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι» παίζουν πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, είναι το γεγονός, ότι ήδη με τη συμμετοχή τους, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ (ΠΑΕΠ) διεξάγει σχετική μελέτη για το πώς εφαρμόστηκαν τα ΤΣΑ και πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο μέλλον με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ