Τρίτη 31 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες

Με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες απαντούν στο νομοσχέδιο - πρόκληση του ΥΕΝ

Στους καταπέλτες των πλοίων θα δώσουν και αυτή τη φορά τη μάχη οι ναυτεργάτες, για να μην περάσουν τα βαθιά αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών
Στους καταπέλτες των πλοίων θα δώσουν και αυτή τη φορά τη μάχη οι ναυτεργάτες, για να μην περάσουν τα βαθιά αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ναυτεργάτες το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο σπεύδει να ικανοποιήσει μια σειρά από βασικές αξιώσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η αγανάκτηση των ναυτεργατών αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και κατά τη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκιο της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο και σοβαρό πλήγμα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στη θάλασσα, με αποκορύφωμα τη συρρίκνωση των ναυτεργατικών συντάξεων, τουλάχιστον κατά 22%, καθώς και το χάρισμα στους εφοπλιστές χρεών εκατομμυρίων ευρώ προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Επιπρόσθετα, στο κυβερνητικό νομοσχέδιο περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος παράδοσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες, όπως και η ενίσχυση της ασυδοσίας των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, ως προς την εκτέλεση των δρομολογίων και στο πλαίσιο του διαλυτικού κανονισμού της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αμεση οργάνωση της πάλης

Απέναντι σε αυτή τη σαρωτική επίθεση που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση και εφοπλιστές, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ κρούουν το καμπανάκι του αγωνιστικού συναγερμού. Στα πλαίσια αυτά πήραν από κοινού απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε πλατιά σύσκεψη αύριο Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για την οργάνωση της πάλης τους στην κατεύθυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με κεντρικό αίτημα την άμεση απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου και τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, διευκολύνοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, αποφάσισε - μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής - να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά να συζητήσουν για τις... όποιες ενέργειές τους. Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΠΝΟ θα πάρουν μια πρώτη απάντηση με την παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά τους σωματεία, την ώρα της συνάντησης των «εταίρων» στο ΥΕΝ.

Να αποσυρθεί τώρα!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης η οποία κινείται στην ίδια αντιασφαλιστική, αντεργατική, αντιεκπαιδευτική ρότα που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων.

Ειδικά για τη Ναυτική Εκπαίδευση τονίζουν ότι «στο νομοσχέδιο, βασισμένοι στους προηγούμενους αντιεκπαιδευτικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ (νόμοι 2638/98 και 3153/03), κατηγοριοποιούν και υποβαθμίζουν τη Ναυτική Εκπαίδευση με σχολές τριών ταχυτήτων».

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «εφαρμόζει σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή - τελεσίγραφο της ΕΕ τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 καταργώντας και αυτά τα ελάχιστα μέτρα ελέγχου του νόμου 2932/2001».

Καταλήγοντας, οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ καταδικάζουν την επιχειρούμενη ψήφιση του νομοσχεδίου και απαιτούν την άμεση και συνολική απόσυρσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ