ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγωνιστικός, παλλαϊκός γιορτασμός

Συνεδρίαση και συνέντευξη Τύπου της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα χτες στη Λάρισα

Το νέο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς, στις 16 Μάρτη, στην επέτειο του Κιλελέρ, ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Στη συνεδρίασή της που προηγήθηκε, η ΠΑΣΕ - όπως τόνισε ο Β. Μπούτας - εκτίμησε ότι ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ θα έχει και επετειακό, αλλά και διεκδικητικό χαρακτήρα και καλεί τους αγρότες και το λαό ολόκληρης της Ελλάδας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα αποφάσισε ν' αρχίσουν από σήμερα ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά της Θεσσαλίας, προκειμένου ν' αναλυθούν τ' αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και η προοπτική συνέχισης των αγώνων του αγροτικού κινήματος. Η ΠΑΣΕ επιμένει στη διεκδίκηση ικανοποίησης των έξι άμεσων και συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού ξεσηκωμού και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αιτημάτων, όπως είναι καταγραμμένα στα ψηφίσματά της.

Οπως ανέφερε ο Β. Μπούτας, στη συνεδρίαση εξετάστηκε και το μέγα πρόβλημα της "βιομηχανίας" δικών εναντίον των αγωνιζομένων αγροτών που συνεχίζονται και κατήγγειλε ότι αυτό που γίνεται, ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Λάρισας, με το χωρισμό των δικών ανά 4 έως 8 κατηγορούμενους αγρότες, έχει στόχο να κτυπήσει το αγροτικό κίνημα του νομού, ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά. Αυτό το σχέδιο - υπογράμμισε - μόνο διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να το συλλάβουν και να το θέσουν σε εφαρμογή.

Για τις δολιοφθορές που προκλήθηκαν στα τρακτέρ - κι ανεξάρτητα αν τις προκάλεσαν τα ΜΑΤ ή ασφαλίτες ή ΚΥΠατζήδες - τονίστηκε ότι την ευθύνη την έχει η Αστυνομία, η οποία, όταν έγιναν οι δολιοφθορές, "φύλαγε" τα μηχανήματα. Ο Β. Μπούτας είπε ότι η ΠΑΣΕ εξήγγειλε οικονομική εξόρμηση για να καλυφθούν οι ζημιές και άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, με αριθμό 276/74608800.Παράλληλα, θα γίνουν αγωγές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι των δολιοφθορών και να δοθούν αποζημιώσεις. Ακόμα κατήγγειλε ότι ο ίδιος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να μη διατάξουν την επίθεση των ΜΑΤ και επικαλέστηκε δημόσια μαρτυρία δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού, ότι είδε αστυνομικούς να τρυπάνε ρεζερβουάρ από τρακτέρ.

Αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε ότι πολλοί έκαναν αντικειμενικά τη δουλιά τους προβάλλοντας τον αγώνα των αγροτών και μερικοί απ' αυτούς χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ ή και απολύθηκαν από τους εργοδότες τους επειδή πρόβαλαν και τις θέσεις της αγροτιάς. Ανέφερε, όμως και συγκεκριμένα και ονομαστικά παραδείγματα δημοσιογράφων - ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" - που έγραφαν εν γνώσει τους ψέματα, προκειμένου να συκοφαντήσουν τον αγώνα και να εμφανίσουν συγκρούσεις και ρήξεις ανάμεσα στα μέλη της ΠΑΣΕ".

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης της ΠΑΣΕ με τον πρωθυπουργό, οι Β. Μπούτας, Γ. Παττάκης και Θ. Νασίκας τόνισαν ότι η κυβέρνηση δε θέλει ουσιαστικό διάλογο για ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, γι' αυτό και δεν αποδέχτηκε την πρόταση της ΠΑΣΕ και τώρα δεν προτείνει η ίδια ούτε δεσμεύεται για ουσιαστικό διάλογο, με σκοπό την ικανοποίηση αιτημάτων.

Τέλος, σε ερώτηση αν υπήρξαν αντιδράσεις για την απόφαση της ΠΑΣΕ να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση της κινητοποίησης με μεγάλο συλλαλητήριο και οργανωμένη και συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ, ο Β. Μπούτας είπε ότι κάποιοι, λίγοι, που εμφανίζονται ν' αντιδρούν, δεν είχαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.Αυτοί - τόνισε χαρακτηριστικά - "είχαν τσιχράτο πρόσωπο γιατί δεν ξενυχτούσαν στα μπλόκα, αλλά πλάγιαζαν στα κρεβάτια του σπιτιού τους" και υπογράμμισε ότι οι αγρότες έχουν εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΕ.

Πολύτιμη εμπειρία

Στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) συμμετέχουν οι πρόεδροι κι άλλα στελέχη των εννέα Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με την προσθήκη ορισμένων εκπροσώπων ενοποιημένων πρωτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Είναι δε γνωστό ότι τα στελέχη αυτά πρόσκεινται πολιτικά στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ετσι, σε ορισμένους δημιουργούνται ερωτήματα, πώς στελέχη που πρόσκεινται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους κι έχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και θέσεις, εμφανίζονται ενωμένα στον αγώνα, εκδίδουν ομόφωνες αποφάσεις και σε σωστή κατεύθυνση.

Το πρώτο που πρέπει να εξηγήσουμε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της ΠΑΣΕ.

Η έλλειψη οργάνων πάλης που θα ηγηθούν, θα συνενώσουν και θα καθοδηγήσουν τους αγώνες των αγροτών - οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, είναι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες κι αντί να οργανώνουν την πάλη της αγροτιάς, παίζουν το ρόλο του υπονομευτή των αγώνων της και του βαστάζου της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης - ανάγκασε τους αγρότες να δημιουργήσουν τα δικά τους όργανα, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα (ΣΕΑ). Βασικό καθήκον των ΣΕΑ είναι η οργάνωση της πάλης των αγροτών σε επίπεδο χωριού, επαρχίας και νομού και της ΠΑΣΕ σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.

Το δεύτερο που πρέπει να εξετάσουμε είναι πώς "δούλευαν" οι ΣΕΑ πριν και κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η ίδια η διαδικασία συγκρότησης των ΣΕΑ έφερε στο προσκήνιο τη βάση των αγροτών, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. Αναπτύχθηκε στη συνέχεια μια πρωτοφανής δημοκρατική λειτουργία στα μπλόκα, καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η συλλογικότητα, αλλά και η αυστηρή πειθαρχία των αγροτών στις αποφάσεις των ΣΕΑ και των ΣΕΑ στις αποφάσεις της ΠΑΣΕ.

Στη διάρκεια των πολυήμερων αγώνων, κάθε κρίκος (μπλόκο, ΣΕΑ) έλυνε προβλήματα του δικού του χώρου με κάποια αυτοτέλεια, πειθαρχώντας, όμως, σε ό,τι αφορούσε σε θέματα συντονισμού της κινητοποίησης, στις αποφάσεις της ΠΑΣΕ. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης των αγωνιζόμενων αγροτών στα όργανα που οι ίδιοι ανέδειξαν και ταυτόχρονα αυτά τα όργανα δεν προχωρούσαν σε καμιά ενέργεια χωρίς να πάρουν υπόψη τους τις διαθέσεις και τις γνώμες των αγροτών που βρίσκονταν στα μπλόκα.

Το τρίτο που πρέπει να δούμε είναι η ίδια η λειτουργία της ΠΑΣΕ. Στις πολύωρες συνεδριάσεις γινόταν ανοιχτή, πολλές φορές έντονη, αλλά γόνιμη συζήτηση για την πορεία της κινητοποίησης, για τους στόχους του αγώνα, για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών επιθέσεων και των ΜΜΕ. Μια συζήτηση, όμως, που αποσκοπούσε στη σύνθεση των απόψεων και κατέληγε σε ομοφωνία ως προς τους χειρισμούς. Κι όταν, σε κρίσιμες στιγμές, υπήρχαν δυσκολίες για να επιτευχθεί η σύνθεση και η ομοφωνία, η "επιστροφή" στη βάση, στις ΣΕΑ και στα μπλόκα, αποτελούσε το "καταφύγιο", τη σίγουρη πηγή απ' όπου αντλούσαν δύναμη και προχωρούσαν, με καθαρό μυαλό πλέον κι αποφασιστικότητα, στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Από κει και πέρα, οι αποφάσεις - κι επειδή ήταν απόσταγμα και αποτέλεσμα συλλογικής, δημοκρατικής διαδικασίας και παρέμβασης - αποτελούσαν απαράβατο νόμο για κάθε αγρότη που πάλευε στα μπλόκα.

Βεβαίως, κάθε μέλος της ΠΑΣΕ διατηρούσε και διατηρεί τις πολιτικές θέσεις του και ως προς το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας και ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση του. Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομόφωνες ανακοινώσεις κινούνται σε ενιαία και γενικά σωστή πολιτική κατεύθυνση. Σ' αυτές υπογραμμίζονται οι ευθύνες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τονίζεται η ανάγκη πολύμορφων και μακρόχρονων αγώνων για τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων που δημιουργεί ακριβώς αυτή η πολιτική, αναδεικνύονται συγκεκριμένα αιτήματα και επισημαίνεται η ανάγκη συντονισμού της πάλης της αγροτιάς με άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Φυσικά, τ' αγροτικά στελέχη, μέλη της ΠΑΣΕ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν κρύβουν αυτές τις διαφορές,αλλά - όπως φαίνεται και από τις ομόφωνες ανακοινώσεις - υπάρχει συναντίληψη για την ανάγκη να ενταθεί η πάλη της αγροτιάς, ώστε ν' αντιμετωπιστούν, όσο είναι δυνατόν, τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ, με την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ.

Τα προαναφερθέντα νομίζουμε ότι απαντούν, σε κάποιο βαθμό, στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η οξύτητα των προβλημάτων ένωσε τη βάση της αγροτιάς στον αγώνα κι αυτή η ενότητα επέβαλε και την ενότητα στην κορυφή, στις ΣΕΑ και στην ΠΑΣΕ. Κι αντιστρόφως, η σύμπνοια, η ομοφωνία στις αποφάσεις, η αταλάντευτη επιμονή στον αγώνα που αναπτύχθηκαν στις ΣΕΑ και στην ΠΑΣΕ, "επέβαλαν" την πειθαρχία, την αποδοχή και την εμπιστοσύνη στη βάση της ενωμένης αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η λειτουργία και η δράση της ΠΑΣΕ και των ΣΕΑ αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη για τους αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας, μια εμπειρία που πρέπει να μελετηθεί από το αγροτικό κίνημα για να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα και για τους αγώνες που ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και γενικότερα στο μέλλον, αφού η πάλη της αγροτιάς θα είναι μακρόχρονη, μέχρι ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ομως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να παραιτηθούν οι αγρότες από την πάλη τους για ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σ' όλη την κλίμακα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος - πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις - υπέρ των συνεπών, ταξικών δυνάμεων, ώστε και τα "θεσμοθετημένα" όργανα ν' ανταποκριθούν στο ρόλο και στην αποστολή τους. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία το βάρος πρέπει να δοθεί στη μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των πρωτοβάθμιων αγροτικών συλλόγων,που καλούνται να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην πάλη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος της αγροτιάς σ' όλες τις βαθμίδες του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οργή για τις δολιοφθορές

Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα για την επισκευή των ζημιών

Λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 276/74608800 άνοιξε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για να βοηθηθούν όσοι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσουν τα τρακτέρ τους μετά τις χωρίς προηγούμενο δολιοφθορές.

Στο κόμβο των Μικροθηβών η επέλαση των ΕΚΑΜ, μετά την εντολή που είχε δώσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, για ακινητοποίηση των τρακτέρ, άφησε πίσω της ό,τι ακριβώς θα άφηνε και μια επέλαση βανδάλων.

Δεν ήταν μόνο τα κομμένα λάστιχα και σαμπρέλες από το ξεφούσκωμα. Κατεστραμμένες βαλβίδες, ζάχαρη, χώμα και πέτρες στα πετρέλαια και στα λάδια, κομμένοι ιμάντες, σπασμένα παρμπρίζ και φανάρια, "σφαγμένα" λάστιχα με μαχαίρια, κομμένα καλώδια, πεταμένες τάπες και δείκτες λαδιού, κλεμμένα ραδιομαγνητόφωνα και εργαλεία, τρυπημένα κολάρα, λαστιχάκια και φίλτρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν και μηχανικά εξαρτήματα, όπως μίζες και άλλα. Τα λόγια των αγροτών το Σάββατο το μεσημέρι ήταν καταπέλτης. "Είναι αίσχος αυτός που έκαναν εδώ", μας είπε μόλις μας είδε ο Μάνθος Πράπας από τον Παλαμά Καρδίτσας. "Μου έριξαν ζάχαρη στα πετρέλαια και το τρακτέρ μου είναι για λύσιμο και θα χρειαστώ για αυτό 200.000 με 300.000 δραχμές".

Λίγο πιο πάνω ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φύλλου, Μιλτιάδης Πολύζος, τόνισε: "Αυτοί που δώσανε τη διαταγή να γίνουν αυτές οι ζημιές εδώ δεν πρέπει να λέγονται Ελληνες. Τι πράγματα είναι αυτά; Εσκισαν τα λάστιχα, έσπασαν φανάρια, έκοψαν καλώδια, έκλεψαν εργαλεία. Μέχρι και τη σημαία του αγροτικού συλλόγου που είχα στο τρακτέρ έσπασαν".

Ο Γιώργος Χείρας με τη σειρά του σημείωσε: "Η κυβέρνηση θέλει να επικαλείται τους νόμους. Ηρθαν όμως τα ΜΑΤ υπό την επίβλεψη εισαγγελέα να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα και τα διαλύσανε όλα. Αυτά δεν τα είδε ο εισαγγελέας".

Ο Γιώργος Θεοχάρης από τον Πύργο Κιερίου Σοφάδων, μας είπε: "Λυπάμαι πολύ για αυτό που έγινε. Κρίμα που ο Σημίτης είναι και καθηγητής πανεπιστημίου και δίδασκε τον πολιτισμό στα παιδία μας. Εγώ σπουδάζω δύο παιδιά και είμαι ένας φτωχός αγρότης. Παλεύω για το μεροκάματο και για αυτό που δικαιούμαι".

Ο Κώστας Καλαμάρας από το ίδιο χωριό, συμπλήρωσε: "Εμείς αγωνιζόμαστε επειδή δουλεύουμε και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Μας κάνανε τώρα και αυτές τις ζημιές και δεν έχουμε να τις πληρώσουμε. Ενα πίσω λάστιχο στοιχίζει από 150.000 μέχρι 300.000 δραχμές και μια σαμπρέλα 25.000 με 30.000 δραχμές, χώρια τα φανάρια, τις βαλβίδες και τα άλλα. Πρέπει να ξέρετε ότι όταν καθίσει ένα λάστιχο κόβεται το λινό και το λάστιχο μπορεί να κλατάρει με αποτέλεσμα να σκοτώσω κάποιον ή να σκοτωθώ εγώ. Πρέπει να ξέρουν όμως - συνέχισε ό ίδιος - ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, δεν πρόκειται να φοβίσουν έτσι για να μην ξανακατέβουμε στους δρόμους".

"Είναι εγκληματικό αυτό που συνέβη - τόνισε ο Μιχάλης Ντάφος από το Πολυνέρι Φαρσάλων - δε φτάνει που έκαναν ζημίες μας έκλεψαν εργαλεία και ραδιομαγνητόφωνα". Και ο Βάιος Αλεξανδρής γεμάτος οργή μας είπε: "Αρρώστησα μόλις είδα το τρακτέρ μου. Δεν μπορώ να καταλάβω. Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που έχουμε". Αλλος ένας αγρότης, ο Γιώργος Ράγιας μας είπε: "Εκαναν τις καταστροφές για εκβιασμό και εκφοβισμό. Αυτό δεν είναι μαγκιά. Ηρθαν όταν δεν ήμασταν εμείς εδώ και έκαναν ζημιά σε άψυχα μηχανήματα". Τη φράση του συμπλήρωσε ο Νεκτάριος Τσιάμης λέγοντας: "Είναι βαρβαρότητα και αίσχος αυτό που έγινε, αλλά δε θα μείνει χωρίς απάντηση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ