Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολύτιμη εμπειρία

Στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) συμμετέχουν οι πρόεδροι κι άλλα στελέχη των εννέα Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με την προσθήκη ορισμένων εκπροσώπων ενοποιημένων πρωτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Είναι δε γνωστό ότι τα στελέχη αυτά πρόσκεινται πολιτικά στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ετσι, σε ορισμένους δημιουργούνται ερωτήματα, πώς στελέχη που πρόσκεινται σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους κι έχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και θέσεις, εμφανίζονται ενωμένα στον αγώνα, εκδίδουν ομόφωνες αποφάσεις και σε σωστή κατεύθυνση.

Το πρώτο που πρέπει να εξηγήσουμε είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της ΠΑΣΕ.

Η έλλειψη οργάνων πάλης που θα ηγηθούν, θα συνενώσουν και θα καθοδηγήσουν τους αγώνες των αγροτών - οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, είναι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες κι αντί να οργανώνουν την πάλη της αγροτιάς, παίζουν το ρόλο του υπονομευτή των αγώνων της και του βαστάζου της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης - ανάγκασε τους αγρότες να δημιουργήσουν τα δικά τους όργανα, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα (ΣΕΑ). Βασικό καθήκον των ΣΕΑ είναι η οργάνωση της πάλης των αγροτών σε επίπεδο χωριού, επαρχίας και νομού και της ΠΑΣΕ σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.

Το δεύτερο που πρέπει να εξετάσουμε είναι πώς "δούλευαν" οι ΣΕΑ πριν και κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η ίδια η διαδικασία συγκρότησης των ΣΕΑ έφερε στο προσκήνιο τη βάση των αγροτών, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. Αναπτύχθηκε στη συνέχεια μια πρωτοφανής δημοκρατική λειτουργία στα μπλόκα, καθ' όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η συλλογικότητα, αλλά και η αυστηρή πειθαρχία των αγροτών στις αποφάσεις των ΣΕΑ και των ΣΕΑ στις αποφάσεις της ΠΑΣΕ.

Στη διάρκεια των πολυήμερων αγώνων, κάθε κρίκος (μπλόκο, ΣΕΑ) έλυνε προβλήματα του δικού του χώρου με κάποια αυτοτέλεια, πειθαρχώντας, όμως, σε ό,τι αφορούσε σε θέματα συντονισμού της κινητοποίησης, στις αποφάσεις της ΠΑΣΕ. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης των αγωνιζόμενων αγροτών στα όργανα που οι ίδιοι ανέδειξαν και ταυτόχρονα αυτά τα όργανα δεν προχωρούσαν σε καμιά ενέργεια χωρίς να πάρουν υπόψη τους τις διαθέσεις και τις γνώμες των αγροτών που βρίσκονταν στα μπλόκα.

Το τρίτο που πρέπει να δούμε είναι η ίδια η λειτουργία της ΠΑΣΕ. Στις πολύωρες συνεδριάσεις γινόταν ανοιχτή, πολλές φορές έντονη, αλλά γόνιμη συζήτηση για την πορεία της κινητοποίησης, για τους στόχους του αγώνα, για την αντιμετώπιση των κυβερνητικών επιθέσεων και των ΜΜΕ. Μια συζήτηση, όμως, που αποσκοπούσε στη σύνθεση των απόψεων και κατέληγε σε ομοφωνία ως προς τους χειρισμούς. Κι όταν, σε κρίσιμες στιγμές, υπήρχαν δυσκολίες για να επιτευχθεί η σύνθεση και η ομοφωνία, η "επιστροφή" στη βάση, στις ΣΕΑ και στα μπλόκα, αποτελούσε το "καταφύγιο", τη σίγουρη πηγή απ' όπου αντλούσαν δύναμη και προχωρούσαν, με καθαρό μυαλό πλέον κι αποφασιστικότητα, στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Από κει και πέρα, οι αποφάσεις - κι επειδή ήταν απόσταγμα και αποτέλεσμα συλλογικής, δημοκρατικής διαδικασίας και παρέμβασης - αποτελούσαν απαράβατο νόμο για κάθε αγρότη που πάλευε στα μπλόκα.

Βεβαίως, κάθε μέλος της ΠΑΣΕ διατηρούσε και διατηρεί τις πολιτικές θέσεις του και ως προς το αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας και ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση του. Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομόφωνες ανακοινώσεις κινούνται σε ενιαία και γενικά σωστή πολιτική κατεύθυνση. Σ' αυτές υπογραμμίζονται οι ευθύνες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τονίζεται η ανάγκη πολύμορφων και μακρόχρονων αγώνων για τη λύση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων που δημιουργεί ακριβώς αυτή η πολιτική, αναδεικνύονται συγκεκριμένα αιτήματα και επισημαίνεται η ανάγκη συντονισμού της πάλης της αγροτιάς με άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Φυσικά, τ' αγροτικά στελέχη, μέλη της ΠΑΣΕ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν κρύβουν αυτές τις διαφορές,αλλά - όπως φαίνεται και από τις ομόφωνες ανακοινώσεις - υπάρχει συναντίληψη για την ανάγκη να ενταθεί η πάλη της αγροτιάς, ώστε ν' αντιμετωπιστούν, όσο είναι δυνατόν, τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ, με την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ.

Τα προαναφερθέντα νομίζουμε ότι απαντούν, σε κάποιο βαθμό, στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η οξύτητα των προβλημάτων ένωσε τη βάση της αγροτιάς στον αγώνα κι αυτή η ενότητα επέβαλε και την ενότητα στην κορυφή, στις ΣΕΑ και στην ΠΑΣΕ. Κι αντιστρόφως, η σύμπνοια, η ομοφωνία στις αποφάσεις, η αταλάντευτη επιμονή στον αγώνα που αναπτύχθηκαν στις ΣΕΑ και στην ΠΑΣΕ, "επέβαλαν" την πειθαρχία, την αποδοχή και την εμπιστοσύνη στη βάση της ενωμένης αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Η λειτουργία και η δράση της ΠΑΣΕ και των ΣΕΑ αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη για τους αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας, μια εμπειρία που πρέπει να μελετηθεί από το αγροτικό κίνημα για να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα και για τους αγώνες που ακολουθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και γενικότερα στο μέλλον, αφού η πάλη της αγροτιάς θα είναι μακρόχρονη, μέχρι ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ομως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να παραιτηθούν οι αγρότες από την πάλη τους για ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σ' όλη την κλίμακα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος - πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις - υπέρ των συνεπών, ταξικών δυνάμεων, ώστε και τα "θεσμοθετημένα" όργανα ν' ανταποκριθούν στο ρόλο και στην αποστολή τους. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία το βάρος πρέπει να δοθεί στη μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των πρωτοβάθμιων αγροτικών συλλόγων,που καλούνται να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην πάλη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος της αγροτιάς σ' όλες τις βαθμίδες του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ