Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Στους αγώνες η λύση

Αποφασισμένοι να επιβάλλουν με τους αγώνες τους τις λύσεις, που δε δίνει η κυβέρνηση, διαιωνίζοντας παρά τις δεσμεύσεις της την παρουσία των καζανιών του θανάτου στο Πέραμα, είναι ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης. Σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, με τη συμμετοχή κατοίκων της πόλης και φορέων της περιοχής, αποφασίστηκε να προετοιμαστεί μια ακόμη παράσταση στο υπουργείο Βιομηχανίας, αλλά και να ζητηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν ερωτήσεις στη Βουλή για την πολύμηνη καθυστέρηση της έναρξης των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση των εταιριών πετρελαιοειδών.

Στο Πέραμα, άλλωστε, όλοι αναρωτιούνται δικαιολογημένα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει στα λόγια και στα χαρτιά διαπιστωμένη ομοφωνία όλων των αρμοδίων για την απομάκρυνση των καζανιών, αλλά στην πράξη να μη γίνεται το παραμικρό βήμα. Ούτε καν κι αυτά τα "μικρά" βήματα, που δεν έχουν για το κράτος οικονομικό κόστος, όπως η θεσμοθέτηση της Επιτροπής Ελέγχου με τη συμμετοχή σ' αυτήν και του Δήμου, για να εποπτεύεται η λειτουργία των εταιριών, που σήμερα δρουν ανεξέλεγκτα. Αλλά και η τροποποίηση του σχετικού με την οδηγία Σεβέζο νόμου, που φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξαιρούνται οι εταιρίες πετρελαιοειδών του Περάματος από την υποχρέωση να έχουν εκπονήσει Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης! Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει και για την κατασκευή του δεύτερου δρόμου - διεξόδου ζωής για τους κατοίκους του Περάματος, σε περίπτωση ατυχήματος σε κάποια από τις εγκαταστάσεις των εταιριών.

Το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, σε ψήφισμα του, κατήγγειλε τις σημαντικές καθυστερήσεις στις κυβερνητικές υποσχέσεις και την ανακολουθία λόγων και έργων, αφού, παρά τις έντονες και μαχητικές αντιδράσεις δήμου και λαού, όχι μόνο δεν έχει προωθήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη μελέτη της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, αλλά αντίθετα δόθηκε άδεια λειτουργίας σε νέα εταιρία, την ΕΤΕΚΑ, στις εγκαταστάσεις της παροπλισμένης ΕΛΒΥΝ, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Βιομηχανίας που χορήγησε την άδεια.

Το Πέραμα απαιτεί να γίνει άμεσα η οριστική επιλογή του χώρου υποδοχής των εταιριών πετρελαιοειδών και η τελική χωροθέτησή τους. Να δημιουργηθεί ο φορέας μετεγκατάστασης, να θεσμοθετηθεί η Επιτροπή Ελέγχου να δημοπρατηθεί άμεσα ο δεύτερος δρόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ