Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με όλες μας τις δυνάμεις για το μέτωπο παιδείας
  • Σ' αυτό το μάθημα αγώνα στεκόμαστε ολόπλευρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών
  • Δήλωση του Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τους αγώνες των εκπαιδευτικών ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε στο "Ρ" τα εξής:

"Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ανέδειξε, με τον πιο τραγικό τρόπο, σε κάθε καλόπιστο, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη μόρφωση των νέων ανθρώπων, του λαού μας.

Αρνείται στον εκπαιδευτικό τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να ζει από το μισθό του. Αρνείται την ουσιαστική επιμόρφωσή του. Αρνείται έτσι την παιδαγωγική αναβάθμιση της σχολικής διδασκαλίας.

Αρνείται να δεσμευτεί συγκεκριμένα και να καλύψει χρόνιες ελλείψεις σε οργανικές θέσεις και λειτουργικές ανάγκες. Αρνείται στοιχειώδεις όρους μιας εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Αρνείται να εφαρμόσει την παιδαγωγική αρχή της μείωσης της αναλογίας εκπαιδευτικών - μαθητών.

Σε απλά πράγματα και με απλό τρόπο κρίνεται και αποτυπώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης για τη μόρφωση της νεολαίας. Σε απλά πράγματα κρίνεται η αδιαφορία της για την τύχη του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος, που καθημερινά βουλιάζει απομακρύνοντας έτσι τους μαθητές από το σχολείο και τη γνώση, υποχρεώνοντας τους γονείς να βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουν αυτά που τους χρωστά και δε δίνει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ο κυβερνητικός "ρεαλισμός", ο αυταρχισμός, δείχνει πόσο φτηνά αποτιμούν την εκπαίδευση, πόσο υποτιμούν αυτούς που στα χέρια τους εμπιστεύτηκαν την αγωγή των παιδιών μας, όταν τους αντιμετωπίζουν σαν επαίτες, που και μόνο στην επίδειξη ενός πεντοχίλιαρου προσδοκούν να λυγίσουν, να ξεχάσουν ότι ο αγώνας τους για την προσωπική και συλλογική αξιοπρέπειά τους είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια του δημόσιου σχολείου. Ενός δημόσιου σχολείου που βρίσκεται τελευταίο στην κατάταξη, ανάμεσα σε άλλα κράτη, από πλευράς κρατικής χρηματοδότησης.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ηδη, κάποιοι από την ηγεσία τους κουράστηκαν από την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Υποβαθμίζουν τις κυβερνητικές ευθύνες, τις διαθέσεις των εκπαιδευτικών και κυρίως την ένταση της νέας επίθεσης μορφωτικών φραγμών, που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Ομως, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με τη μαζική, ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα τους για την ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας, συνεχίζουν το μάθημά τους στους νέους ανθρώπους: Να ψάχνουν, να παλεύουν για την αλήθεια, για το δίκιο τους, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή, να μη σκύβουν το κεφάλι στις δυσκολίες της".

Αλληλέγγυο το ΚΚΕ

"Στο μάθημα αυτού του αγώνα, το ΚΚΕ βρίσκεται αλληλέγγυο με τους εκπαιδευτικούς. Με τη φιλοδοξία να ενσωματώνουν, να φέρνουν στην καθημερινή πράξη της σχολικής ζωής αυτά και άλλα περισσότερα. Το ΚΚΕ πάλεψε και θα συνεχίσει να παλεύει για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού σε μια παιδεία ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Θα βρεθεί πιο κοντά, πιο δημιουργικά στους γονείς, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς. Με αυτούς θα χτίζεται το μέτωπο της παιδείας, για τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Λύση άλλη και ελπίδα δεν υπάρχει, παρά μόνο στην οργάνωση ενός ευρύτερου μαχητικού λαϊκού κινήματος, που θα προβάλει την απαίτηση για ριζικές αλλαγές στην παιδεία.

Στα πλαίσια ενός τέτοιου κινήματος θεωρούμε ότι μπορούν ουσιαστικά να βρουν τη δικαίωσή τους τα πολλαπλά επιμέρους προβλήματα κάθε χώρου και βαθμίδας. Σε αυτή τη βάση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την παιδεία την Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. συνεχίζοντας με σταθερότητα και προοπτική τον αγώνα για μια άλλη παιδεία στην υπηρεσία του λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ