Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
3Ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Καθημερινή επιστημονική και κοινωνική προσφορά

Το νοσοκομείο οργανώνει επιστημονικό διήμερο "χωρίς χορηγίες", στις 14 - 15 Φλεβάρη, στο Πολεμικό Μουσείο

"Παρότι τα προβλήματα είναι πολλά και υπαρκτά, αυτή τη φορά σας καλέσαμε για να προβάλουμε το θετικό έργο που επιτελεί καθημερινά το νοσοκομείο".

Μ' αυτή την επισήμανση άρχισαν χτες τη συνέντευξη Τύπου, η Διεύθυνση και οι γιατροί του 3ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ, με αφορμή τη διοργάνωση της πρώτης επιστημονικής διημερίδας απ' το νοσοκομείο. Η διημερίδα θα γίνει στις 14 - 15 Φλεβάρη, στο Πολεμικό Μουσείο και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και "χωρίς τη βοήθεια χορηγών", όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.

Στα τρία "τραπέζια" της διημερίδας θα ακουστούν απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ για τη συζήτηση που θα γίνει γύρω από "την προοπτική των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας" έχουν προσκληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, της διοίκησης του ΙΚΑ, της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το δεύτερο "στρογγυλό τραπέζι" αφορά τα προβλήματα της "τρίτης ηλικίας", που αποτελεί μια αυξανόμενη ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τα προβλήματα της υγείας της απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το τρίτο και τελευταίο "τραπέζι" αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η προσπάθεια για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο νοσοκομείο, πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.

Η προσπάθεια των γιατρών του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ να προβάλλουν την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος και γενικότερα του δημοσίου τομέα, σε μια εποχή που βάλλεται από τον ιδιωτικό, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Σκοπός της διημερίδας είναι η ανάδειξη της πλευράς εκείνης της ιατρικής η οποία δεν είναι τόσο λαμπερή όπως αυτή που ασκείται σε μονάδες υψηλής εξειδίκευσης, αλλά είναι εξίσου ουσιαστική και χρήσιμη. Στοχεύει στην ανάδειξη της ιατρικής της καθημερινότητας που αφορά την πλειοψηφία των πολιτών και απαιτεί εξίσου υψηλό επίπεδο γνώσεων, και παράλληλα ανθρωπιά και αντοχή.

Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, υπογράμμισε ότι η προσφορά του ΙΚΑ δεν περιορίζεται στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, αλλά αφορά την κοινωνία γενικότερα, καθώς το νοσοκομείο συμμετέχει στο σύστημα εφημερίας, νοσηλεύει ασθενείς άλλων Ταμείων και εκπαιδεύει ειδικευόμενους γιατρούς. Εξάλλου, το νοσοκομείο νοσηλεύει, κατά μέσο όρο, περί τους 5.000 ασθενείς ετησίως.

Στο ερώτημα, ποιο είναι το μέλλον των νοσοκομείων του ΙΚΑ - ιδιαίτερα μπροστά στη σχεδιαζόμενη ομαδοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων - η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή είπε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και ότι θα επιδιωχθεί η ανάδειξή του στη διημερίδα. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα "μικρά, αλλά μάχιμα" νοσοκομεία του ΙΚΑ έχουν προοπτική και πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ διαθέτει 150 κρεβάτια, τέσσερις κλινικές (Παθολογική, Καρδιολογική με Μονάδα Εμφραγμάτων, Χειρουργική, Ουρολογική) και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Ακόμη, απασχολεί δύο αιματολόγους, έναν γαστρεντερολόγο - ενδοσκόπο, έναν ρευματολόγο, οι οποίοι κάνουν και εξωτερικά ιατρεία. Υποστηρίζεται από Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, καθώς και από Σταθμό Αιμοδοσίας. Επίσης, διαθέτει Παθολογοανατομικό Εργαστήριο το οποίο καλύπτει όλη την - πλην της Βόρειας - Ελλάδα και Εργαστήριο Προγεννητικού Ελέγχου.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ