Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν έχουμε άλλη επιλογή

Αλλη μια συνάντηση που ήρθε να επιβεβαιώσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του ΔΣ της ΔΟΕ. Μια συνάντηση, στην οποία ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μας κάλεσε να... κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη μεριά μας για να σιγήσουν οι απεργιακές φωνές των εκπαιδευτικών. Φυσικά ο Γερ. Αρσένης δεν ξέφυγε από τα πλαίσια της νομιμότητας που του επιβάλλει η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "κινούμαστε στα πλαίσια του προϋπολογισμού και δεσμευόμαστε οι αυξήσεις να είναι στο ύψος του πληθωρισμού και λίγο πιο πάνω". Στο πλαίσιο του πληθωρισμού λοιπόν ο υπουργός Παιδείας έδωσε "γενναιόδωρες αυξήσεις" στους μισθούς μας, που φτάνουν στο ύψος των 5.000 δραχμών μεικτές αποδοχές. Οσον αφορά τα αιτήματα του κλάδου, για μαζικούς διορισμούς, μείωση του ωραρίου και αυτόματη εξωμείωση των πτυχίων μεταξύ αποφοίτων Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Παιδαγωγικών Τμημάτων, ο υπουργός απάντησε γενικά και αόριστα τα εξής: ΘΑ καλύψουμε τα κενά από του χρόνου με κατεύθυνση να αυξηθούν οι διορισμοί, ΘΑ μειωθεί το ωράριο με στόχο να φτάσει τις 21 ώρες τη βδομάδα και που φυσικά θα καταληχθεί με νέο διάλογο και ΘΑ ξεκινήσει "ένα ευρύ πρόγραμμα εξομοίωσης των πτυχίων που θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια".

Τις παραπάνω ...παροχές του υπουργείου Παιδείας η "πράσινη" πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ έσπευσε να τις χαρακτηρίσει θετικές (!), κάτι βέβαια που το είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός και που μάλιστα απαίτησε σαν όρο της συνάντησης να ανακοινωθούν σαν κοινά συμφωνηθέντα και να αποτελούν και εισήγηση για σταμάτημα της απεργίας.

Σ' αυτή την επιχείρηση κατάπνιξης της αγωνιστικής διάθεσης των δασκάλων και νηπιαγωγών και καταρράκωσης της αξιοπρέπειάς μας, το ΥΠΕΠΘ βρήκε πρόθυμο συνεργάτη τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, που στο τέλος της συνάντησης έσπευσε να προαναγγείλει μέσα από τα κανάλια τη λήξη του αγώνα. Ο στόχος τους είναι ένας: Να εξευτελίσουν τον κλάδο, αλλά και να διαλύσουν το μέτωπο του αγώνα των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προχτεσινή συνάντηση αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν από την αρχή στημένη και καλά σχεδιασμένη.

Τα σχέδια για το σπάσιμο της απεργίας που επιχείρησε να εφαρμόσει η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση στην Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά δεν της βγήκε επειδή δεν της το επέτρεψαν οι συσχετισμοί, φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος στην πλειοψηφία της ΔΟΕ (επειδή οι συσχετισμοί το επιτρέπουν). Αυτά τα σχέδια υπουργείου Παιδείας και κυβέρνησης πρέπει η βάση των δασκάλων και νηπιαγωγών να τα σπάσει στην πράξη, συμμετέχοντας μαζικά σε όσες γενικές συνελεύσεις απομένουν να ολοκληρωθούν σήμερα και να προχωρήσουν πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά στη συνέχιση της απεργίας. Κάτι που όπως έδειχναν τα πρώτα στοιχεία των γενικών συνελεύσεων έγινε.

Με δεδομένο ότι τα αιτήματα του κλάδου μας παραμένουν αναπάντητα στο σύνολό τους και ότι ο απεργιακός μας αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτόγνωρη συμμετοχή, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, καταδικάζοντας την αλαζονεία και την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η κυβέρνηση και την ενδοτικότητα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ.

Θανάσης ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ

Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ