Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή για τις δολιοφθορές

Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα για την επισκευή των ζημιών

Λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 276/74608800 άνοιξε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για να βοηθηθούν όσοι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσουν τα τρακτέρ τους μετά τις χωρίς προηγούμενο δολιοφθορές.

Στο κόμβο των Μικροθηβών η επέλαση των ΕΚΑΜ, μετά την εντολή που είχε δώσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, για ακινητοποίηση των τρακτέρ, άφησε πίσω της ό,τι ακριβώς θα άφηνε και μια επέλαση βανδάλων.

Δεν ήταν μόνο τα κομμένα λάστιχα και σαμπρέλες από το ξεφούσκωμα. Κατεστραμμένες βαλβίδες, ζάχαρη, χώμα και πέτρες στα πετρέλαια και στα λάδια, κομμένοι ιμάντες, σπασμένα παρμπρίζ και φανάρια, "σφαγμένα" λάστιχα με μαχαίρια, κομμένα καλώδια, πεταμένες τάπες και δείκτες λαδιού, κλεμμένα ραδιομαγνητόφωνα και εργαλεία, τρυπημένα κολάρα, λαστιχάκια και φίλτρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν και μηχανικά εξαρτήματα, όπως μίζες και άλλα. Τα λόγια των αγροτών το Σάββατο το μεσημέρι ήταν καταπέλτης. "Είναι αίσχος αυτός που έκαναν εδώ", μας είπε μόλις μας είδε ο Μάνθος Πράπας από τον Παλαμά Καρδίτσας. "Μου έριξαν ζάχαρη στα πετρέλαια και το τρακτέρ μου είναι για λύσιμο και θα χρειαστώ για αυτό 200.000 με 300.000 δραχμές".

Λίγο πιο πάνω ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φύλλου, Μιλτιάδης Πολύζος, τόνισε: "Αυτοί που δώσανε τη διαταγή να γίνουν αυτές οι ζημιές εδώ δεν πρέπει να λέγονται Ελληνες. Τι πράγματα είναι αυτά; Εσκισαν τα λάστιχα, έσπασαν φανάρια, έκοψαν καλώδια, έκλεψαν εργαλεία. Μέχρι και τη σημαία του αγροτικού συλλόγου που είχα στο τρακτέρ έσπασαν".

Ο Γιώργος Χείρας με τη σειρά του σημείωσε: "Η κυβέρνηση θέλει να επικαλείται τους νόμους. Ηρθαν όμως τα ΜΑΤ υπό την επίβλεψη εισαγγελέα να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα και τα διαλύσανε όλα. Αυτά δεν τα είδε ο εισαγγελέας".

Ο Γιώργος Θεοχάρης από τον Πύργο Κιερίου Σοφάδων, μας είπε: "Λυπάμαι πολύ για αυτό που έγινε. Κρίμα που ο Σημίτης είναι και καθηγητής πανεπιστημίου και δίδασκε τον πολιτισμό στα παιδία μας. Εγώ σπουδάζω δύο παιδιά και είμαι ένας φτωχός αγρότης. Παλεύω για το μεροκάματο και για αυτό που δικαιούμαι".

Ο Κώστας Καλαμάρας από το ίδιο χωριό, συμπλήρωσε: "Εμείς αγωνιζόμαστε επειδή δουλεύουμε και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Μας κάνανε τώρα και αυτές τις ζημιές και δεν έχουμε να τις πληρώσουμε. Ενα πίσω λάστιχο στοιχίζει από 150.000 μέχρι 300.000 δραχμές και μια σαμπρέλα 25.000 με 30.000 δραχμές, χώρια τα φανάρια, τις βαλβίδες και τα άλλα. Πρέπει να ξέρετε ότι όταν καθίσει ένα λάστιχο κόβεται το λινό και το λάστιχο μπορεί να κλατάρει με αποτέλεσμα να σκοτώσω κάποιον ή να σκοτωθώ εγώ. Πρέπει να ξέρουν όμως - συνέχισε ό ίδιος - ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, δεν πρόκειται να φοβίσουν έτσι για να μην ξανακατέβουμε στους δρόμους".

"Είναι εγκληματικό αυτό που συνέβη - τόνισε ο Μιχάλης Ντάφος από το Πολυνέρι Φαρσάλων - δε φτάνει που έκαναν ζημίες μας έκλεψαν εργαλεία και ραδιομαγνητόφωνα". Και ο Βάιος Αλεξανδρής γεμάτος οργή μας είπε: "Αρρώστησα μόλις είδα το τρακτέρ μου. Δεν μπορώ να καταλάβω. Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που έχουμε". Αλλος ένας αγρότης, ο Γιώργος Ράγιας μας είπε: "Εκαναν τις καταστροφές για εκβιασμό και εκφοβισμό. Αυτό δεν είναι μαγκιά. Ηρθαν όταν δεν ήμασταν εμείς εδώ και έκαναν ζημιά σε άψυχα μηχανήματα". Τη φράση του συμπλήρωσε ο Νεκτάριος Τσιάμης λέγοντας: "Είναι βαρβαρότητα και αίσχος αυτό που έγινε, αλλά δε θα μείνει χωρίς απάντηση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ