Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόδειγμα κομμουνιστικής συμπεριφοράς

Κηδεύεται αύριο ο αγωνιστής Θ. Παπαϊωάννου

Κηδεύεται αύριο, στις 4 μμ, στο Νεκροταφείο Περιστερίου, ο αγωνιστής Θόδωρος Παπαϊωάννου,που έφυγε από κοντά μας.

Γεννήθηκε το 1904 στο χωριό Κάμενα Ηλείαςαπό αγροτική φτωχή και πολυμελή οικογένεια. Σε σκληρές συνθήκες φτώχειας και ανέχειας τελείωσε το ελληνικό σχολείο και το Γυμνάσιο. Εργαζόμενος δίνει εξετάσεις το 1928 και πετυχαίνει στη Νομική σχολή, απ' όπου και απεφοίτησε το 1936. Στη συνέχεια δίνει εξετάσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου πέτυχε και διορίσθηκε το 1930.

Το 1931 - 32 μπήκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των Δημοσίων Υπαλλήλων και εκλέχτηκε στη Διοίκηση της Ενωσης Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μέσα από αυτή του τη συνδικαλιστική δράση αποκτά και την πρώτη του γνωριμία με το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη".

Το 1941 πήρε ενεργό μέρος, συμμετείχε σε όλες τις απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων και κατά της επιστράτευσης και της καθόδου των Βουλγάρων, δρώντας μέσα απ' το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Οι αρχές κατοχής τον καταδιώκουν, αφήνει τη δουλιά του και περνά στην παρανομία ως την κατάρρευση της Ιταλίας, οπότε και ξαναγύρισε στην υπηρεσία του.

Μετά τα Δεκεμβριανά δέχθηκε την πιο βάρβαρη φασιστική βία και το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο, τον Αϊ - Στράτη μέχρι το 1958. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε με την Σταυρούλα Παπαγεωργίου, την αφοσιωμένη του σύντροφο στη ζωή και στον αγώνα ως την τελευταία του πνοή.

Από το 1958 και ως την τελευταία του πνοή, ο Θόδωρος, πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ, δε σταμάτησε να αγωνίζεται μέσα από τις γραμμές του Κόμματος. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε υπόδειγμα ήθους και κομμουνιστικής συμπεριφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ