Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολισθηρός αντικομμουνιστικός κατήφορος

Η προσπάθεια άσκησης της φιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής έφερε στο δρόμο του αγώνα πολλούς κλάδους εργαζομένων, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες.

Οσο οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού κατανοούν ότι η κυβερνητική πολιτική, απ' τη μια, πλήττει κατάφωρα τα δικαιώματά τους, τις κατακτήσεις που με την πάλη τους είχαν κερδίσει και, απ' την άλλη, ενισχύει τους κάθε λογής κεφαλαιοκράτες, τόσο περισσότερο αισθάνονται την ανάγκη, να ενωθούν στα μπλόκα του αγώνα και της ελπίδας για αποτροπή της εφαρμοζόμενης ταξικής πολιτικής.

Οσο οι θέσεις, οι απόψεις του ΚΚΕ βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν στις συνειδήσεις των αγωνιζομένων, τόσο οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες εντείνουν την ιδεολογικοπολιτική δράση τους, για να μετατραπεί η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, ο ιδιαίτερος αγώνας σ' ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων.

Οσο η κυβέρνηση δεν μπορεί απρόσκοπτα να περάσει την κατευθυνόμενη από την ΕΕ πολιτική της, ακόμη και όταν επί της ουσίας υποστηρίζεται και από τις, τάχα, αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις, τόσο εντείνει τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, την κατασυκοφάντηση και την ποινικοποίηση των αγώνων, τον αντικομμουνισμό, τις υβριστικές και άλλου είδους επιθέσεις, ακόμα και προσωπικές σε δημοσιογράφους, σε συνδικαλιστές, αλλά και σε στελέχη του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση μ' αυτήν την τακτική της ελπίζει ότι θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, θα διασπάσει την ενότητα της δράσης τους, θα τους τρομοκρατήσει, θα σπείρει ηττοπάθεια και απογοήτευση.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η επίθεση ενάντια στην πολιτική του ΚΚΕ και στα στελέχη του. Από τη μια, η αναχρονιστική πολιτική "του 5%", που τάχα είναι εις βάρος του λαού και της χώρας, γι' αυτό θα πρέπει να απομονωθεί και, απ' την άλλη, η εκσυγχρονιστική πολιτική της κυβέρνησης, που πρόσφατα πήρε τη λαϊκή εντολή και θα πρέπει να επιδοκιμαστεί ως η πλέον συμφέρουσα για το λαό.

Επειδή αυτή η "εκσυγχρονιστική" άποψη "δεν περπατάει" λόγω των "καθυστερημένων" αντιλήψεων που έχει ο λαός, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν απτόητα τον ολισθηρό κατήφορο του αντικομμουνισμού.

Τον τελευταίο καιρό, πολλά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την κυβερνητική πρακτική έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σήμερα προσθέτουμε άλλο ένα.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς με τον υφυπουργό Πρόνοιας κ. Κοτσώνη, ο αυταρχισμός και ο αντικομμουνισμός του κ. υφυπουργού έφθασε μέχρι του σημείου να θέλει να βγάλει εκτός της συνάντησης συνδικαλίστρια, στέλεχος του ΚΚΕ. Η αφορμή δόθηκε, όταν η συνδικαλίστρια υποστήριξε ένα από τα βασικότερα αιτήματα του κλάδου της ότι οι ΚΠΣ, μαζί μ' όλο το προσωπικό, πρέπει να μείνουν στην ευθύνη του υπουργείου, να αναβαθμιστούν και να μην προχωρήσει η μεταφορά τους στην ΤΑ.

Στο άκουσμα αυτού του αιτήματος, ο κ. υφυπουργός εξεμάνη τόσο, ώστε να κατηγορεί τη συνδικαλίστρια ότι επιδιώκει να περάσει τις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ, που θέλει όλες οι υπηρεσίες να μείνουν στο δημόσιο και ότι οι συζητήσεις που γίνονται σε τέτοιες συναντήσεις είναι of the record (μη ανακοινώσιμες) και δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του "Ρ".

Οταν η συνδικαλίστρια, αντικρούοντας τις κατηγορίες, απάντησε ότι η συνάντηση γίνεται μεταξύ εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι εκπροσώπων κομμάτων και ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρρητη, διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για τις προθέσεις της κυβέρνησης, τότε ο κ. υφυπουργός, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, ωρυόταν για την αναίδεια της συνδικαλίστριας.

Και δε φτάνει αυτό, αλλά ο κ. υφυπουργός προχώρησε ακόμα παραπέρα.

Στην επισήμανση ότι σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με βίαιο τρόπο στους εκπροσώπους των εργαζομένων, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις. Απαίτησε να πεταχτεί έξω από το γραφείο του η συνδικαλίστρια και επειδή αυτό δε στάθηκε δυνατό με τη συμβολή και των άλλων συνδικαλιστριών έφυγε ο ίδιος από το γραφείο του.

Επί της ουσίας, επειδή ο κ. υφυπουργός ήταν αναγκασμένος να πάρει θέση πάνω στο δίκαιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και μπροστά στην αδυναμία του να βρει επιχειρήματα για να υποστηρίξει την πολιτική του, ακολούθησε την τακτική της αντιπαράθεσης μέσω της βίαιης συμπεριφοράς του. Το πραγματικό περιεχόμενο των προθέσεων του υφυπουργού αποκαλύφθηκε, όταν, επιστρέφοντας στο γραφείο του, παρέπεμψε τους συνδικαλιστές για τη λύση του αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταθέτοντας την ευθύνη σ' άλλο υπουργείο.

Η συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών έδειξε, σ' όλο της το μεγαλείο, την παρελκυστική τακτική του εμπαιγμού των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι δεν εξαρτιέται η λύση του ζητήματος από εκείνον, αλλά από τον κ. Κοτσώνη. Αυτό είναι ένα επί πλέον δείγμα γραφής των κυβερνητικών στελεχών και του "εκσυγχρονιστικού" διαλόγου που ακολουθούν απέναντι στα δίκαια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ομως, απάντηση στον κ. υφυπουργό δόθηκε και από τις συναδέλφισσες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή, όπου το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "Οχι στους Δήμους οι Παιδικοί Σταθμοί, θέλουμε δημόσια προσχολική αγωγή" και "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας".

Επόμενη απάντηση θα δοθεί στην 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και στις 19 - 20 - 21 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στους ΚΠΣ.

Η ενίσχυση της συσπείρωσης, που επιδεικνύουν όλοι οι αγωνιζόμενοι, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας κάθε έκφραση τρομοκρατίας, αυταρχισμού και απόπειρα διάσπασης της ενότητας της δράσης τους, θα δυναμώνει την ενότητα του αγώνα.

Μαρία ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ