Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πάει άλλο

Κάλεσμα προς τους συναδέλφους τους δημάρχους και κοινοτάρχες όλης της χώρας στέλνουν με ανακοίνωση τους εφτά δήμαρχοι της Αθήνας, προκειμένου να απαιτήσουν την άμεση αντίδραση των ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ ώστε να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων ενάντια στην υποβάθμιση και τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επιδιώκεται με το σχέδιο νόμου για την περικοπή των κρατικών δαπανών και άλλα προωθούμενα από την κυβέρνηση νομοθετήματα. Η πρωτοβουλία - κάλεσμα ανήκει στους δημάρχους Ταύρου Παναγιώτη Βακαλόπουλο,Πετρούπολης Γιώργο Γιώγο,Ελληνικού Κώστα Κορτζίδη,Ζεφυρίου Κώστα Λιάρο,Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο,Βύρωνα Νίκου Ρογκάκο και Λυκόβρυσης Χρήστο Σκαμάκη.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι πρόσφατα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής και προωθείται για συζήτηση στην Ολομέλεια, το σχέδιο νόμου "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών".

Ενα σχέδιο νόμου, τονίζουν οι εφτά εκπρόσωποι της ΤΑ, που με την πρώτη κιόλας ανάγνωσή του γίνονται φανερές οι σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες που επισύρουν οι προωθούμενες διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή και για τους δημότες. Συγκεκριμένα:

Περικόπτονται παραπέρα τα έσοδα της ΤΑ, αφού η περικοπή του 25% των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων εφαρμόζεται για το 1997 και 1998. Περιορίζονται οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού (αφαιρουμένων των επιχορηγήσεων για μισθούς) στα απόλυτα ποσά του 1996, στα οποία μάλιστα δεν υπολογίζονται δαπάνες για έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες. Επιβάλλεται ένας πρόσθετος ασφυκτικός κλοιός στη λειτουργία και δράση των ΟΤΑ, με τον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης για κάθε δαπάνη πέρα από το ύψος των επιχορηγήσεων. Επιβάλλεται έλεγχος των προϋπολογισμών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τους οποίους δεν επιτρέπεται να έχουν αποκλίσεις από τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού τόσο για τα έσοδα και τις δαπάνες του, όσο και για τον τύπο και το περιεχόμενό του.

Και μόνον τα παραπάνω, υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι στην ανακοίνωσή τους, αναδεικνύουν: Τον προωθούμενο παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ουσιαστική κατάργηση της αυτοτέλειάς της. Την επιδίωξη να χάσει η ΤΑ κάθε διεκδικητικό περιεχόμενο και ρόλο, να γίνει διοικητικός μηχανισμός αναγκαστικής εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων. Είναι κατανοητό, καταλήγουν οι εφτά αιρετοί άρχοντες που υπογράφουν την ανακοίνωση - κάλεσμα, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ