Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγωνιστικός, παλλαϊκός γιορτασμός

Συνεδρίαση και συνέντευξη Τύπου της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα χτες στη Λάρισα

Το νέο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς, στις 16 Μάρτη, στην επέτειο του Κιλελέρ, ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Στη συνεδρίασή της που προηγήθηκε, η ΠΑΣΕ - όπως τόνισε ο Β. Μπούτας - εκτίμησε ότι ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ θα έχει και επετειακό, αλλά και διεκδικητικό χαρακτήρα και καλεί τους αγρότες και το λαό ολόκληρης της Ελλάδας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα αποφάσισε ν' αρχίσουν από σήμερα ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά της Θεσσαλίας, προκειμένου ν' αναλυθούν τ' αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και η προοπτική συνέχισης των αγώνων του αγροτικού κινήματος. Η ΠΑΣΕ επιμένει στη διεκδίκηση ικανοποίησης των έξι άμεσων και συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού ξεσηκωμού και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αιτημάτων, όπως είναι καταγραμμένα στα ψηφίσματά της.

Οπως ανέφερε ο Β. Μπούτας, στη συνεδρίαση εξετάστηκε και το μέγα πρόβλημα της "βιομηχανίας" δικών εναντίον των αγωνιζομένων αγροτών που συνεχίζονται και κατήγγειλε ότι αυτό που γίνεται, ιδιαίτερα στα δικαστήρια της Λάρισας, με το χωρισμό των δικών ανά 4 έως 8 κατηγορούμενους αγρότες, έχει στόχο να κτυπήσει το αγροτικό κίνημα του νομού, ηθικά, οργανωτικά και οικονομικά. Αυτό το σχέδιο - υπογράμμισε - μόνο διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να το συλλάβουν και να το θέσουν σε εφαρμογή.

Για τις δολιοφθορές που προκλήθηκαν στα τρακτέρ - κι ανεξάρτητα αν τις προκάλεσαν τα ΜΑΤ ή ασφαλίτες ή ΚΥΠατζήδες - τονίστηκε ότι την ευθύνη την έχει η Αστυνομία, η οποία, όταν έγιναν οι δολιοφθορές, "φύλαγε" τα μηχανήματα. Ο Β. Μπούτας είπε ότι η ΠΑΣΕ εξήγγειλε οικονομική εξόρμηση για να καλυφθούν οι ζημιές και άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, με αριθμό 276/74608800.Παράλληλα, θα γίνουν αγωγές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι των δολιοφθορών και να δοθούν αποζημιώσεις. Ακόμα κατήγγειλε ότι ο ίδιος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να μη διατάξουν την επίθεση των ΜΑΤ και επικαλέστηκε δημόσια μαρτυρία δημοσιογράφου μεγάλου καναλιού, ότι είδε αστυνομικούς να τρυπάνε ρεζερβουάρ από τρακτέρ.

Αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε ότι πολλοί έκαναν αντικειμενικά τη δουλιά τους προβάλλοντας τον αγώνα των αγροτών και μερικοί απ' αυτούς χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ ή και απολύθηκαν από τους εργοδότες τους επειδή πρόβαλαν και τις θέσεις της αγροτιάς. Ανέφερε, όμως και συγκεκριμένα και ονομαστικά παραδείγματα δημοσιογράφων - ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" - που έγραφαν εν γνώσει τους ψέματα, προκειμένου να συκοφαντήσουν τον αγώνα και να εμφανίσουν συγκρούσεις και ρήξεις ανάμεσα στα μέλη της ΠΑΣΕ".

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης της ΠΑΣΕ με τον πρωθυπουργό, οι Β. Μπούτας, Γ. Παττάκης και Θ. Νασίκας τόνισαν ότι η κυβέρνηση δε θέλει ουσιαστικό διάλογο για ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, γι' αυτό και δεν αποδέχτηκε την πρόταση της ΠΑΣΕ και τώρα δεν προτείνει η ίδια ούτε δεσμεύεται για ουσιαστικό διάλογο, με σκοπό την ικανοποίηση αιτημάτων.

Τέλος, σε ερώτηση αν υπήρξαν αντιδράσεις για την απόφαση της ΠΑΣΕ να ολοκληρωθεί η τελευταία φάση της κινητοποίησης με μεγάλο συλλαλητήριο και οργανωμένη και συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ, ο Β. Μπούτας είπε ότι κάποιοι, λίγοι, που εμφανίζονται ν' αντιδρούν, δεν είχαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.Αυτοί - τόνισε χαρακτηριστικά - "είχαν τσιχράτο πρόσωπο γιατί δεν ξενυχτούσαν στα μπλόκα, αλλά πλάγιαζαν στα κρεβάτια του σπιτιού τους" και υπογράμμισε ότι οι αγρότες έχουν εμπιστοσύνη στην ΠΑΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις (2002-03-30 00:00:00.0)
Στο Κιλελέρ η μαχόμενη αγροτιά (1999-03-23 00:00:00.0)
Στο Κιλελέρ συνεχίζεται ο αγώνας της αγροτιάς (1999-03-14 00:00:00.0)
Αλληλέγγυοι οι αστυνομικοί (1998-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ