ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ" ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ψευδεπίγραφο και υποκριτικό

Τον υποκριτικό και ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τον υποτιθέμενο περιορισμό των κρατικών δαπανών αποκάλυψε χτες στη Βουλή με συντριπτικά επιχειρήματα ο κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας."Ενώ μιλάτε για σπάταλο κράτος - και πράγματι είναι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσετε τα μεγάλα συμφέροντα - ταυτόχρονα υποθάλπετε το όργιο της φοροκλοπής", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι μόνο στο διάστημα 1990 - 1995 η φοροκλοπή έφτασε τα 2,6 δισεκατομμύρια, ενώ μόνο οι Λάτσης και Βαρδινογιάννης από τα διυλιστήριά τους έχουν παρακρατήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τέλη υπερημερίας και ουδείς τους τα ζητά.

Αναφερόμενος, ακολούθως, στη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία διευκολύνεται η μετατροπή και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρίες, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι τούτο, πέραν του προφανούς στόχου της ιδιωτικοποίησης που υπηρετεί, γίνεται και για την αποφυγή του ενοχλητικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεδομένου ότι τέτοιος έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο σε ΝΠΔΔ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη ρύθμιση, με την οποία θεσπίζεται ότι οι τροπολογίες που κατατίθενται από βουλευτές πρέπει να συνοδεύονται με υπόδειξη του τρόπου αντιμετώπισης της πιθανής δαπάνης που προκαλούν ή της ελάττωσης των κρατικών εσόδων και μάλιστα για διάστημα πέντε χρόνων, τόνισε ότι αυτό είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό και αντίθετο με τον κανονισμό της Βουλής. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι η παρεμπόδιση κατάθεσης τροπολογιών από βουλευτές.

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα του νομοσχεδίου ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η διάταξη με την οποία θεσπίζεται το κριτήριο της απόδοσης για την επιχορήγηση φορέων σημαίνει ότι πλέον το κριτήριο του κέρδους θα παραγκωνίζει την κοινωνική προσφορά.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι η διάταξη για πρόσληψη μόνο ενός στη θέση πέντε απολυομένων από το δημόσιο είναι προκλητικά δημαγωγική, αφού πέραν των άλλων εξαιρούνται οι προσλήψεις που αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξίσου απαράδεκτη και εξοργιστική είναι και η διάταξη με την οποία επιτρέπεται το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στο χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος, τέλος, ο Στρ. Κόρακας στην παρακράτηση ποσοστού 25% των τελών κυκλοφορίας, που πάνε στους ΟΤΑ, ανέφερε ότι έτσι περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ περιορίζονται οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού και επιβάλλεται πρόσθετος ασφυκτικός έλεγχος στη λειτουργία των ΟΤΑ.

Να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής οι αναφερόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις τροπολογίες των βουλευτών και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων θα ψηφιστούν σήμερα και όχι χτες όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δήλωσε ότι σύντομα θα εκδοθούν νέα ομόλογα με συμφέροντες όρους. Αρνήθηκε, όμως, να απαλείψει την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο.

3 Για μη θρησκευτική ταφή δεσμεύτηκε ο υφυπουργός

Τη δέσμευση λήψης μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαδικασία μη θρησκευτικής κήδευσης, ανέλαβε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή.Αν, τελικά, η κυβέρνηση φανεί συνεπής στην υπόσχεση που ανέλαβε μέσω του υφυπουργού Παιδείας, τότε ανοίγει ο δρόμος της απεμπλοκής της υποχρεωτικής παρουσίας θρησκευτικού λειτουργού στην κηδεία και συνεπώς στη δυνατότητα ανθρώπων που λόγω πεποιθήσεων έζησαν εκτός εκκλησίας, να κηδεύονται με τρόπο που να ταιριάζει στα "πιστεύω" τους. "Θα πρέπει ως κυβέρνηση να εξετάσουμε τη δυνατότητα λήψης κάποιων μέτρων, για να εξασφαλίσουμε μια διαδικασία και ένα τελετουργικό μη θρησκευτικής κήδευσης. Αυτό είναι υποχρέωσή μας και θα το αντιμετωπίσουμε", είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

Ο Λ. Αυδής

"Το Κόμμα μας έχει τη θέση για τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Στη θέση αυτή εμπεριέχεται το αίτημα να μην είναι αναγκασμένος ο πολίτης να λειτουργεί ως πολίτης μέσω της ένταξής του σε κάποια θρησκεία", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Λ. Αυδής. Σχολιάζοντας ακολούθως τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Δράμας να αρνηθεί να κηδεύσει γυναίκα που είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο, τόνισε: "Δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας. Εδώ υπάρχει μια απαξίωση, μια καταπολέμηση ενός πολιτειακού θεσμού". Και πρόσθεσε: "Ολη η εκστρατεία και οι ακραίες πράξεις του Μητροπολίτη Δράμας γίνονται δυνατές, επειδή δεν υπάρχει μια αξιοπρεπής τελετή πολιτικής κήδευσης. Μιας κήδευσης χωρίς θρησκευτική τελετή. Είναι χρέος της πολιτείας όχι να τιμωρήσει ή να επιπλήξει τον Μητροπολίτη Δράμας, αλλά να προστατεύσει την ανθρώπινη αξία. Να προστατεύσει την ελευθερία των πολιτών και τη δυνατότητά τους να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, να πεθαίνουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, χωρίς να δέχονται πιέσεις από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργών της θρησκείας".

"ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"
Αλλού βρίσκονται τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης

Η εισαγωγή του θεσμού του "συνηγόρου του πολίτη" δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, στην καλύτερη περίπτωση, θα λειτουργήσει σαν εκείνο το εξάρτημα που μπαίνει στα παλιά αυτοκίνητα για να μειώνει τους θορύβους. Αυτό υπογράμμισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής,κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η δημόσια διοίκηση πάσχει από πληθώρα προβλημάτων, έχει απαρχαιωμένη οργάνωση, όπως επίσης πεπαλαιωμένο είναι και το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της. Επίσης έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και προσανατολισμό, είναι διογκωμένη η γραφειοκρατική της λειτουργία. "Ολη αυτή η κατάσταση - συμπλήρωσε - είναι δημιούργημα όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ. Κι αν δεν προηγηθούν τομές που θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση, θεσμοί σαν αυτόν του συνηγόρου του πολίτη δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα".

Στη συνέχεια αναφερόμενος σε επιμέρους πλευρές του νομοσχεδίου σημείωσε ότι ο διορισμός του συνηγόρου θα στηρίζεται σε δικομματική συναίνεση και πρότεινε να απαιτείται διευρυμένη, πέραν των δικομματικών πλαισίων πλειοψηφία. Ακόμη εξέφρασε την αντίθεσή του ο θεσμός να είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και αναρωτήθηκε γιατί ο συνήγορος δε θα μπορεί να ελέγχει τις άλλες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Τέλος, εξέφρασε αντίθεση στη διάταξη που προβλέπει ότι οι βοηθοί του συνηγόρου θα διορίζονται απ' αυτόν.Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Σώματος επιθεωρητών - ελεγκτών της δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Αυδής εξέφρασε κάθετη διαφωνία και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για σώμα κομματαρχών του εκάστοτε υπουργού. Στη βάση όλων αυτών ο κομμουνιστής βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκαν να ξεκαθαρίσουν την τελική τους στάση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ειδικότερα για τη ΝΔ πρέπει να σημειωθεί ότι διαφοροποιήθηκε ο Στ. Μάνος ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι δεν προσφέρει τίποτα κι ότι ο θεσμός του "συνηγόρου του πολίτη" σύντομα θα εξευτελιστεί με την κατάσταση που υπάρχει.

Την εκτίμηση ότι ο νέος θεσμός αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιφέρει στον κρατικό μηχανισμό, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στην περιφερειακή διοίκηση, η αλλαγή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, η επαναφορά του ΑΣΔΥ κοκ. Ο Αλ. Παπαδόπουλος δικαιολόγησε αυτές τις αλλαγές ως προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η χώρα όταν ενταχθεί στην ΟΝΕ.

Βάναυσος περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Βάναυσο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, χαρακτηρίζει ο Βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,την ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων να απωθούν βίαια, ακόμη και να ξυλοκοπούν δημοσιογράφους (στέλνοντας έναν από αυτούς στο νοσοκομείο), οι οποίοι προσπαθούσαν να επιτελέσουν το έργο τους στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εναντίον των τρακτέρ των αγροτών στις Μικροθήβες.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τονίζει ότι με αποτροπιασμό η κοινή γνώμη της χώρας μας την Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997, παρακολούθησε από τις οθόνες της τηλεόρασης τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα υπογραμμίζει, ο βουλευτής του Κόμματος, οι βιαιότητες της Αστυνομίας εναντίον των δημοσιογράφων κλιμακώθηκαν, αφού τους απαγόρευσαν να καλύψουν την επίθεση δολιοφθοράς που εξαπέλυσαν εναντίον των τρακτέρ. Και διερωτάται, ο βουλευτής του ΚΚΕ: "Τόσο πολύ ντρεπόταν η κυβέρνηση γι' αυτήν την "ευρηματική" ενέργειά της;".

Η συγκεκριμένη περίπτωση, υπογραμμίζει στην επίκαιρη ερώτησή του ο Στρ. Κόρακας, στην ουσία παροτρύνθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πριν λίγες μέρες - ούτε λίγο, ούτε πολύ - δήλωνε στα τηλεοπτικά κανάλια ότι όποιος δημοσιογράφος συμφωνεί με τους αγρότες και το κίνημά τους τότε ουσιαστικά υποκύπτει στο αδίκημα παρότρυνσης διάπραξης αξιόποινων ενεργειών...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα και Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: "Να διασφαλιστεί στη χώρα μας η ανεμπόδιστη εκπλήρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου, που τρώθηκε βάναυσα τόσο στις Μικροθήβες από την Αστυνομία, όσο και με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης; Καθώς και να διερευνηθούν και να καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες στα αστυνομικά και δικαστικά όργανα που ανέχτηκαν, παρότρυναν ή και διέπραξαν την επίθεση και ξυλοδαρμό των δημοσιογράφων, καθώς και την παρεμπόδιση άσκησης των καθηκόντων τους;".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Περιορίζεται ο ρόλος των συνδικάτων!

Στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός ζητώντας τους να συμβάλουν στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ρόλος των συνδικάτων έχει περιοριστεί. Μετά τη συνεδρίαση του συνδικαλιστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ στην οποία προήδρευσε, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν αναγκαία, γιατί στο χώρο της εργασίας υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις. Υπάρχουν, τόνισε, άλλες μορφές εργασίας οι οποίες αναπτύσσονται και οι οποίες περιορίζουν το ρόλο των μισθωτών και περιορίζουν και το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διεθνοποίηση καθορίζει πλέον τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και γι' αυτό επιβάλλεται συνεργασία με την κυβέρνηση... "για κοινούς στόχους".

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συζήτησης, δήλωσε ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλουν να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν και να επικρατήσει στους εργασιακούς χώρους ένα κλίμα συνεννόησης και "ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους στόχους που οφείλει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ