ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περιθώρια

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ισως είναι η πρώτη φορά, που τόσοι πολλοί καθηγητές βάζουν την ίδια ακριβώς βαθμολογία. "Κάτω απ' τη βάση" και "μετεξεταστέα", τούτη η κυβέρνηση...

****

Μπορεί να 'χει γίνει η αγαπημένη κουβέντα του πρωθυπουργού το "δεν υπάρχουν περιθώρια", όταν πρόκειται να δώσει καμιά δραχμή. Ομως, το ίδιο πλέον έχει αρχίσει να λέει κι ο κόσμος: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μ' αυτήν την κυβέρνηση.

****

ΕΛΥΣΕ το πρόβλημα των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας η κυβέρνηση Σημίτη. Ξεκαθάρισε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Θέλει να τους κάνει όλους ..."νταλικέρηδες"!

****

Μόνο που δε φαίνεται να του βγαίνει το σχέδιο, όσο κι αν προσπαθούν τα "φίλια" κανάλια και εφημερίδες.

****

OXI OTI EXOYME κανένα πρόβλημα να κάνει ό,τι δηλώσεις θέλει η Δήμητρα Λιάνη. Μας αφορά ελάχιστα. Το κακό είναι ότι, όταν πει κάτι, επακολουθεί ένας συρφετός από Κατσανέβες, Πιπεργιάδες και άλλους του ΠΑΣΟΚ, που, τέλος πάντων, θέλουν να απαντήσουν. Κι όλο αυτό το ονομάζουν "πολιτική"...

****

ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ χτες οι συνταξιούχοι να διεκδικούν συντάξεις της προκοπής και να μας υπενθυμίζουν το πόσο μεγάλη είναι η "κοινωνική ευαισθησία" της κυβέρνησης.

****

Θα λύσουμε το πρόβλημα "εξαντλώντας τις δυνατότητες", είπε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, αλλά μάλλον, "εξαντλώντας τους συνταξιούχους", ήθελε να πει. Ισως πρέπει να του θυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι έχουν περάσει πολλά, για να τους εμπαίζει ένας πρώην "συνδικαλιστής" του είδους του.

****

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που προβάλλουν μερικοί, για το αν υπάρχει "δεξιό και αριστερό ΠΑΣΟΚ", μοιάζει με το υπαρξιακό "αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο". Είμαστε απολύτως σίγουροι για το πρώτο σκέλος, που το βιώνουμε. Το δεύτερο είναι θέμα ...πίστης.

****

Εν ολίγοις, ο μόνος τρόπος να προσεγγίσεις την έννοια του "αριστερού ΠΑΣΟΚ" είναι το "πίστευε και μη ερεύνα". Διότι και να ερευνήσεις δε θα βρεις τίποτα.

Το πραγματικό πρόσωπο Σημίτη

Ελεγε κι άλλα, όμως, ο σημερινός πρωθυπουργός σε εκείνη την τοποθέτησή του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ζητούσε για το 1990 "οι δαπάνες για την παιδεία να φτάσουν τουλάχιστον στο 10% των δαπανών του προϋπολογισμού και να διατηρήσουν και να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο τα επόμενα χρόνια".Σήμερα, εφτά ολόκληρα χρόνια μετά, η κυβέρνηση Σημίτη έχει καθηλώσει τα ποσοστά για την παιδεία στο 7%, δείχνοντας έτσι το πραγματικό της πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από το απάνθρωπο πρόσωπο της υποβάθμισης της παιδείας και της απαξίωσης των λειτουργών της.

"Απορία"

Με τη γνωστή έπαρση και αλαζονεία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Σημίτη, ο εκπρόσωπός της αποφάνθηκε: "Πιστεύω ότι γενικώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο".

Τότε γιατί έχουν λυσσάξει με τις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ;

Προσκυνητές στη "νέα τάξη"

Είναι πλέον ολοφάνερο και για τον τελευταίο πολίτη ότι η κινδυνολογία των ΝΑΤΟικών "συμμάχων" περί κινδύνου σύρραξης στην Κύπρο και το Αιγαίο έχει αποκτήσει ενορχηστρωμένο χαρακτήρα. Μετά την υπουργό Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ αποφάνθηκε χτες ότι η ένταση στην Κύπρο μπορεί να προκαλέσει σύρραξη. (Με την ευκαιρία ζήτησε να ξεμπλοκαριστεί και μια παραγγελία για μερικές φρεγάτες προς την Τουρκία...). Είναι ολοφάνερο ότι στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ασκεί πιέσεις μονόπλευρα στην Ελλάδα, είναι να συρθεί η κυβέρνηση Σημίτη και να εκλιπαρήσει για την εκδήλωση της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, αποδεχόμενη εκ των προτέρων το περιεχόμενό της! Αυτό, άλλωστε, άφησε σαφώς να εννοηθεί με τις τελευταίες δηλώσεις της η Μ. Ολμπράιτ.

Μπροστά σε αυτό τον ωμό εκβιασμό των Αμερικανών, η κυβέρνηση αντί να καταγγείλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε αμερικανική πρωτοβουλία, αφού είναι δεδομένη η βούληση και τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή, επιμένει στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας τους.

Το προσκύνημα της "νέας τάξης" εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας.

Περί Ψυχάρη και Δικαιοσύνης

Στις 13 Μάρτη εκδικάζεται η προσφυγή βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, για το σκανδαλώδη διορισμό του Σταύρου Ψυχάρη, ως διοικητή του Αγίου Ορους. Η προσφυγή στηρίζεται δικονομικά, στην έλλειψη τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του εκδότη του "Βήματος" για την εν λόγω θέση. Σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πού τελικά θα καταλήξει αυτή η ιστορία, μετά τη δικάσιμο που ορίστηκε. Αραγε θα είναι άλλη μια περίπτωση κι αυτή όπου τα όρια της Δικαιοσύνης -που η κυβέρνηση πίνει... νερό στο όνομά της- σταματούν εκεί που αρχίζουν τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα";

Η "αμαρτία"

Αν άρχιζα

να έδινα

αυξήσεις

στους δασκάλους

στην εργατιά

στην αγροτιά

και στους μικρούς

τους άλλους,

τότε, μωρέ,

τι θα μενε

να δώσω

στους μεγάλους;

Αυτό είναι

το "πρόβλημα"

αυτή ναι

η ουσία,

η "πλέμπα" θέλει,

δηλαδή,

...άλλων

περιουσία

κι αν συμφωνούσα

θα μοιαζε

σαν να κλεψα

...εκκλησία!

Ο οίστρος

Πρωθυπουργός από άλλον... πλανήτη

Σαν άνθρωπος που ήρθε από άλλον πλανήτη, εμφανίστηκε χτες - με τις απόψεις που υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Βιομηχανίας - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να βγάλει "τρελούς" ή επί το κοσμιότερον "ανισόρροπους", όλους εκείνους (αγρότες, καθηγητές, δασκάλους, συνταξιούχους, ΕΒΕ κλπ) που αντιδρούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Ετσι, σε σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου, ο Κ. Σημίτης, αρνήθηκε την κατηγορία ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι κοινωνικά ανάλγητη και αντιλαϊκή. Και για του λόγου το αληθές, επικαλέστηκε σαν... ατράνταχτο επιχείρημα για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησής του, ότι "θα" γίνει το μητρώο των αγροτών, ότι με τον προϋπολογισμό του 1997 αυξήθηκαν (αυτό μέλλει να το δούμε, καθώς η αύξηση είναι μόνο στα χαρτιά) τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία κλπ.

Μα αν πράγματι ήταν έτσι, τότε γιατί έχει ξεσηκωθεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική; Μήπως γιατί δεν ξέρουν το συμφέρον τους και παραπλανούνται από την προπαγάνδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Και γιατί άραγε - αφού υποτίθεται πως η σημερινή κυβέρνηση έβαλε χέρι στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τους αποκαλούμενους "έχοντες και κατέχοντες" - δεν ξεσηκώθηκε η ηγεσία του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και όλοι εκείνοι που στηρίζουν με χέρια και με πόδια τη συγκεκριμένη πολιτική και τον "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργό;

Ατυχείς "συγκρίσεις"

Σκοπούς κοινής ωφελείας υπηρετεί η ακτοπλοϊα, είπε η υπουργός Αιγαίου για να δικαιολογήσει την απεργοσπαστική πρόταση του υπουργείου της, για "δρομολόγια ασφαλείας"(!) των πλοίων σε περίπτωση απεργιών. Μήπως άραγε ξέχασε η εν λόγω υπουργός -και πρέπει να της το υπενθυμίσουμε- ότι τα αφεντικά της ακτοπλοϊας είναι εφοπλιστές; Θα μου πείτε, βέβαια, ολίγον αφελής απορία μιας και είναι πασίγνωστο ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ούτε ξεχνούν ούτε ατυχείς διατυπώσεις κάνουν. Απλά, πολύ καλά ξέρουν ποιων συμφέροντα εξυπηρετούν...

Το "φάντασμα" του άρθρου 4!

Το "πνεύμα" του, αλήστου μνήμης, άρθρου 4 ζωντανεύει αυτές τις μέρες σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και σε σχόλια διαφόρων "ματσουκοφόρων", σχετικά με τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των καθηγητών. Τι κι αν πρόκειται για μαζικές, μαζικότατες συνελεύσεις, πρωτοφανείς σε πολλές περιπτώσεις - για τον κλάδο - από άποψη συμμετοχής και αγωνιστικών διαθέσεων; Οι γκεμπελίσκοι "Επικοινωνιολόγοι" επιμένουν σε παραδείγματα, όπως: Από τους 1.000 καθηγητές της... τάδε περιοχής, έλαβαν μέρος στη συνέλευση "μόνο" 600 και αυτοί αποφάσισαν... Αλλά και σε... ευρηματικά σχόλια, όπως: Πόσο εκφράζουν αυτοί τη θέληση και αυτών που απέχουν από τις συνελεύσεις;

Λέτε, με τη φόρα που πήραν, να επιχειρήσουν να ζωντανέψουν και το γράμμα του άρθρου 4; Δηλαδή, εκείνη την απίθανη απεργοκτόνα διάταξη στο νόμο για "την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας" του 1983, η οποία ουσιαστικά καταργούσε το δικαίωμα της απεργίας για όλους τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσα από τις ειδικές - και στην πράξη άπιαστες - πλειοψηφίες που όριζε για τη λήψη απόφασηςκήρυξης απεργίας! Ας μην ξεχνάνε πάντως, ότι το άρθρο 4, το συνδικαλιστικό κίνημα το πέταξε κυριολεκτικά στον σκουπιδοντενεκέ από την πρώτη στιγμή, μέχρι που το κατάργησε και επίσημα.

Φτηνοί πολιτικάντηδες και ψεύτες

"O αυταρχισμός και οι μονοδιάστατες πολιτικές μπορεί να λύνουν πρόσκαιρα τα θέματα, αλλά δεν τα λύνουν αποτελεσματικά και χρειάζεται αποτελεσματική αντιμετώπιση τώρα".

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν για απεργία καθηγητών, στηλιτεύοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Στην ίδια τοποθέτηση αναφερόταν ότι ο χειρισμός της απεργίας από την κυβέρνηση "θα μειώσει ηθικά την παιδεία" και θα σπρώξει τους καθηγητές "να είναι υποχείρια αυταρχικών πρακτικών, να μην έχουν ανεξαρτησία γνώμης". Τα λόγια αυτά δεν προέρχονται, όπως θα περίμενε κανείς, από κάποια ανακοίνωση καθηγητών της ΟΛΜΕ ή δασκάλων της ΔΟΕ. Ούτε προέρχεται από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσάψει σκοπιμότητα.

Τα παραπάνω (που δημοσιεύονται στο χτεσινό "Ποντίκι") τα έλεγε το 1990 ο σημερινός πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στη Βουλή σε επερώτησή του για την παιδεία!

Λόγια που δείχνουν ξεκάθαρα την υποκρισία των διάφορων πολιτικάντηδων, "εκσυγχρονιστών" ή μη, που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια. Λόγια που φανερώνουν τη μεγάλη κοροϊδία των πολιτικάντηδων, οι οποίοι, όταν είναι στην αντιπολίτευση, ρίχνουν "στάχτη στα μάτια" του κόσμου, ενώ όταν κυβερνούν φανερώνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Τέτοιος είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και αυτή του η υποκρισία δεν κρύβεται με κανένα μα κανένα "εκσυγχρονιστικό" τρικ. Ηδη αυτήν την υποκρισία την αποκάλυψαν οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους.

Βαλκανική πολιτική, η επιθυμία των "συμμάχων"

"Αποκαλυπτική", για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια, ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την κατάσταση που επικρατεί στα γειτονικά κράτη. Αφού εμφάνισε την επιθυμία του ως πραγματικότητα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί στοιχείο του γενικότερου βαλκανικού προβλήματος και εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόνισε: "Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργεί, σε συνεργασία με τον παράγοντα που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες ή τον παράγοντα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, ως καταλύτης, προκειμένου να υπάρξει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή".

Δεν περίμενε κανείς να διακηρύξει η κυβέρνηση Σημίτη ότι έχει "δική της" βαλκανική πολιτική, αλλά μέχρι του σημείου να δηλώνει ότι βαλκανική πολιτική μας είναι ό,τι μας διατάξουν οι ισχυροί σύμμαχοι, η απόσταση είναι μεγάλη. Και η υποτέλεια, η δουλοπρέπεια, είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη. Είναι κραυγαλέα.

Λιμάνι του ΝΑΤΟ στο Λιτόχωρο;

Στρατιωτικό λιμάνι στο Λιτόχωρο Πιερίας προτίθεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να κατασκευάσει το ΝΑΤΟ. Το λιμάνι προορίζεται να εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες των δύο μεγάλων ΝΑΤΟικών στρατηγείων, χερσαίου και αεροπορικού, που θα λειτουργήσουν στον Τύρναβο και στο Κουτσόχερο της Λάρισας, αντίστοιχα. Σε πρώτο στάδιο θα κατασκευαστούν έργα υποδομής προϋπολογισμού 9 δισεκατομμυρίων δραχμών και σ' αυτή τη δαπάνη ένα ποσοστό θα συνεισφέρει και η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους κατοίκους της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, που διαισθάνονται ότι υπάρχει σχέδιο μετατροπής της περιοχής σε "ΝΑΤΟικό προκεχωρημένο φυλάκιο", με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση πολεμικής αναταραχής. Οι μόνοι που δε φαίνονται να ανησυχούν είναι κάποιοι εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας - ΤΕΕ, Λιμενική Επιτροπή - οι οποίοι αντιδρούν και διαμαρτύρονται γιατί... δεν αξιοποιείται το λιμάνι του Βόλου για ΝΑΤΟικούς σκοπούς!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ