ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Η αδιαλλαξία δεν τους πτοεί

Με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την απεργία των δασκάλων, που τη Δευτέρα μπαίνει στην τρίτη βδομάδα της. "Αδικαιολόγητη" χαρακτηρίζει την απεργία ο πρωθυπουργός

Στην 5η βδομάδα μπαίνει τη Δευτέρα η απεργία διαρκείας των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην 3η εβδομάδα η απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να κάμψουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος χτες χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απεργία, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη περισσότερα από όσα ζητούσαν αρχικά οι εκπαιδευτικοί, ενώ προχώρησε και σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για "παίκτες" που "συνεχίζουν όσο κερδίζουν". Σε σπάσιμο της απεργίας των δασκάλων ελπίζει η κυβέρνηση, που έχει επιστρατεύσει γι' αυτό το λόγο διάφορους μηχανισμούς.

Παρ' όλα αυτά, τη Δευτέρα καθηγητές και δάσκαλοι βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους. Στις 12 το μεσημέρι οι δάσκαλοι του Λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας. Μισή ώρα αργότερα θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη το παμμακεδονικό συλλαλητήριο για την παιδεία με τη συμμετοχή καθηγητών, δασκάλων, μαθητών, γονιών και εργαζόμενων και άλλων φορέων.

Την Τρίτη οι ΕΛΜΕ της χώρας θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να συζητήσουν την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα και την Τετάρτη θα συνέλθει η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα των καθηγητών. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συνεδριάσουν και οι διδασκαλικοί σύλλογοι της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της ΔΟΕ για συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη βδμάδα, ενώ η Ολομέλεια των προέδρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Κυβερνητική ομοφωνία στην αδιαλλαξία

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός χτες χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη" την απεργία των εκπαιδευτικών. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ ισχυρίστηκε ότι τα αρχικά αιτήματα των καθηγητών ικανοποιήθηκαν και με το παραπάνω, αλλά αυτοί πρόσθεσαν νέα και ότι ανάλογες αυξήσεις δόθηκαν και στους δασκάλους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί την αδιάλλακτη στάση της, καθώς η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση χτες πήρε την ομόφωνη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το νέο μισθολόγιο πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή σε δέκα μέρες.

Οργιο απεργοσπασίας

Ενας καλοστημένος μηχανισμός, που παρουσιάζει αυξημένες τις παροχές της κυβέρνησης και που φτάνει σε σημείο να αλλοιώνει τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, έχει τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση με τη συνεργασία της ΠΑΣΚ, με στόχο η απεργία των δασκάλων να μην προχωρήσει, όπως καταγγέλλει στο "Ρ" ο Θ. Γκεσούλης,εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δε δείχνει και μεγάλο ζήλο για την προπαγάνδιση της απεργίας, καθώς αρνήθηκε να περιοδεύσει κλιμάκιο του ΔΣ της ΔΟΕ στην επαρχία και δεν έχει κυκλοφορήσει υλικό της απεργίας, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι οι δάσκαλοι στην επαρχία είναι ενήμεροι.

Παράλληλα διοχετεύτηκαν από το Γραφείο Ανατολικής Αττικής πίνακες που παρουσιάζουν για παράδειγμα το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 36.000 που θα ίσχυε από 1 Νοέμβρη, ενώ στην ουσία είναι 24.000. Με ευθύνη της ΠΑΣΚ κυκλοφορεί ευρέως μεγάλος αριθμός φωτοτυπιών σε πολλές περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ποσοστά μικρά για την απεργία στη Χίο, που σκοπό έχουν το σπάσιμο της απεργίας.

Ο απεργοσπαστικός ζήλος όμως δεν έμεινε εκεί: Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μυτιλήνης, που ανήκει στην παράταξη της ΠΑΣΚ, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία στην πρόσφατη σύνοδο των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων, με αποτέλεσμα να μη μεταφερθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου για συνέχιση του αγώνα. Στην ΕΛΜΕ Μυτιλήνης αναλογούσαν 5 ψήφοι.

Τα μέλη της ΔΕΕ δίνουν μάχη ενάντια σε αυτό το απεργοσπαστικό όργιο σε όλη τη χώρα και αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ισχυροποίηση του απεργιακού μετώπου. Σε επίπεδο Λεκανοπεδίου συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή στην Αττική. Οπου έχει δυνάμεις η ΔΕΕ, τα ποσοστά ανεβαίνουν και οι εκπαιδευτικοί απαντούν ότι τις 3.600 δρχ. τις επιστρέφουν στον υπουργό "για να πιάσει τους στόχους σύγκλισης"...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παμμακεδονικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Στις 12.30 μ.μ. με τη συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων από όλη τη Μακεδονία, γονιών, μαθητών και εργαζομένων

Με παμμακεδονικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απαντούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην αδιαλλαξία και τις απειλές κυβέρνησης και υπουργού Παιδείας. Παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της, κύρια στον κλάδο των δασκάλων και νηπιαγωγών, για υπονόμευση του αγώνα, οι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν.

Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη στις 12.30 μ.μ. διοργανώνουν το συλλαλητήριο μπροστά στο Λευκό Πύργο. Ενα συλλαλητήριο που φαίνεται να παίρνει παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού εκτός από τους δασκάλους και καθηγητές που θα πάρουν μέρος από όλους τους νομούς της Μακεδονίας, αναμένεται να συμμετέχουν, φοιτητές, μαθητές, γονείς και συνταξιούχοι, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων, αν και η ώρα είναι απαγορευτική.

Οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Παιδείας την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, θα επιδιώξουν να τον συναντήσουν, απαιτώντας για άλλη μια φορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ο υπουργός Παιδείας θα έχει συναντήσεις με τους πρυτάνεις και τους συγκλητικούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα νέα μέτρα και την αύξηση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ. Και οι φοιτητές, όμως, θα "υποδεχτούν" με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τον Γερ. Αρσένη.

Ενημέρωση γονιών - μαθητών

Αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνάντηση με όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, προκειμένου να ενημερώσουν γονείς και μαθητές για την πορεία της απεργίας τους και την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την παράταση της σχολικής χρονιάς. Η συνάντηση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα της Κασσάνδρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι καθηγητές είναι πεισμένοι ότι έχουν συμπαραστάτες στον αγώνα τους γονείς και μαθητές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους.

Καθηγητές

Με κατώτατο ποσοστό συμμετοχής το 35% και ένα μέσο όρο γύρω στο 50 - 60% οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν δυναμικά και για πέμπτη εβδομάδα την απεργία διαρκείας. Οπως δήλωσε ο Θανάσης Κρουστάλης μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ υπάρχει ένα ποσοστό καθηγητών που μπαινοβγαίνει στα σχολεία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πάντα όμως οι διακυμάνσεις είναι προς τα πάνω. Μάλιστα έφτασαν μέχρι και 85% συμμετοχή στην απεργία. "Ο αγώνας μας εκφράζει την πλειοψηφία του κλάδου και παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην 5η εβδομάδα, δεν υπάρχουν σημεία κόπωσης. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι με πιο μεγάλη αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απογοητεύσει και εμάς που απεργούμε και όσους δεν απεργούν και να στρέψει τους γονείς και τους μαθητές, την κοινωνία, εναντίον μας". Τέλος, ο Θ. Κρουστάλης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως ο αγώνας που κάνουν δεν είναι κλαδικός, συντεχνιακός. "Είναι αγώνας για καλύτερη παιδεία, για διασφάλιση του δημόσιου σχολείου, για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη συμπαράσταση των γονιών, των μαθητών, όλης της κοινωνίας που πλήττεται από τα προγράμματα λιτότητας, τα προγράμματα σύγκλισης. Εχουμε στο πλευρό μας τη φτωχή και τη μεσαία ελληνική οικογένεια που βλέπει ότι η δημόσια εκπαίδευση διαρκώς χειροτερεύει και ο κάθε γονιός αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στις διάφορες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης".

Δάσκαλοι - νηπιαγωγοί

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το μέτωπο με τους συναδέλφους τους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνουν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Θεσσαλονίκης. Βλέπουν πως μέσα από τον κοινό και ενωμένο αγώνα μπορούν τελικά να βγουν νικητές και αυτό θα επιδιώξουν. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών συνδικαλιστών να υπονομεύσουν τον αγώνα τους, μεθοδεύοντας με κάθε τρόπο την αναστολή της απεργίας, οι δάσκαλοι συνεχίζουν δυναμικά. Προσπάθειες συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ να παρουσιάσουν ως αντικαταστατικές τις Γενικές Συνελεύσεις και να μεθοδεύσουν μυστικές ψηφοφορίες έπεσαν στο κενό.

Απαντώντας στις απειλές του υπ. Παιδείας η Σοφία Καρασαρλίδου,μέλος του ΔΣ του Ζ Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, δήλωσε: "Αυτά που υποτίθεται ότι έδωσε ο Γερ. Αρσένης και μάλιστα μας απειλεί ότι θα τα πάρει πίσω είναι αόριστες υποσχέσεις, οπότε ευχαρίστως του τα χαρίζουμε. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν το θεσμικό πλαίσιο του νέου μισθολογίου και όχι τα όσα προβάλλονται μεμονωμένα από τα μέσα ενημέρωσης. Αντιδρούμε στη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό. Αυτό κυρίως απασχολεί του εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά και τη μείωση του ωραρίου στις 21 ώρες τη βλέπουμε μέσα από την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τους μαζικούς διορισμούς, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά".

"Υπόθεση όλων μας"
  • Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων του Ν. Ηρακλείου
  • Χρ. Λαζαρίδης: Να μην περάσει η επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος

Ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα της Παιδείας, καθώς και για την απεργία των καθηγητών, πραγματοποιήθηκε χτες στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής. Στη συζήτηση πήραν μέρος καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Σε όσους λένε να σταματήσει η απεργία, ο Α. Αντωνάκος,μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ απάντησε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι οικονομίστικος, αλλά ζητάει τη λύση όλων των προβλημάτων της εκπαίδευσης. "Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για βελτίωση της παρεχόμενης Παιδείας και εκεί έγκειται και η ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά και στους γονείς", τόνισε. Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους για τα αιτήματα των καθηγητών και ζήτησε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Εκ μέρους του τοπικού Διδασκαλικού Συλλόγου ο Γ. Παπαδιώτης είπε ότι όταν θα γυρίσει στο σχολείο με ψηλά το κεφάλι, θα μάθει στους μαθητές του πώς να αγωνίζονται, να παλεύουν και να κατακτούν. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να πάρει την πολιτική ευθύνη και να αποφασίσει αν θέλει καλύτερη Παιδεία ή αμόρφωτο λαό.

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης,από τη ΝΑΣ, τόνισε την αλληλεγγύη της παράταξης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να βοηθήσει αυτόν τον δίκαιο αγώνα τους "γιατί η υπόθεση της Παιδείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού". Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια της "Λευκής Βίβλου" και του ΟΟΣΑ, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, συρρίκνωση και καταρράκωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Δ. Γκιουλέας,δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", στηλίτευσε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να απαντήσουν ενωμένοι στα σχέδια διάλυσης του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο Η. Κοσμόπουλος,εκ μέρους της ΤΟ Ηρακλείου της ΚΝΕ, υπογράμμισε ότι η νεολαία στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και μαζί τους θα κερδίσει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Μιλώντας για τις χαμένες διδακτικές ώρες, είπε ότι "περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε σήμερα για το μέλλον του εκπαιδευτικού και της εκπαίδευσης και γι' αυτό να παλέψουμε όλος ο λαός μαζί, ενωμένος".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη γνωστή αντιεκπαιδευτική γραμμή

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ προς τον Κ. Σημίτη

Το γνωστό αντιλαϊκό ρετρό χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,για να δικαιολογήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησής του, η οποία έχει βγάλει στους δρόμους καθηγητές και δασκάλους. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,επικαλέστηκε την εφαρμογή του προϋπολογισμού για να πει ότι δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Για να αμβλύνει δε την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του '97 προβλέπει πολύ περισσότερους πόρους για την παιδεία απ' όσους οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων χρόνων. Ερχόμενος δε στο διά ταύτα, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, περιορίστηκε να δώσει απαντήσεις μόνο στο σκέλος των οικονομικών τους διεκδικήσεων, ισχυριζόμενος για μεν τους καθηγητές ότι τα αρχικά τους αιτήματα ικανοποιήθηκαν και με το παραπάνω, αλλά αυτοί πρόσθεσαν νέα, για δε τους δασκάλους ότι τους δόθηκαν αυξήσεις ιδίου ύψους μ' αυτές που δόθηκαν στους πρώτους. Μάλιστα, προχώρησε στην παρουσίαση αμφισβητήσιμων στοιχείων και κατέληξε πως η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι αδικαιολόγητη, γιατί ορισμένοι από τους απεργούς έχουν τη νοοτροπία του παίχτη, που όταν κερδίζει δεν απομακρύνεται από το παιχνίδι και άλλοι θέλουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων.

Ορ. Κολοζώφ: Στόχος σας το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

"Δεν είστε η μόνη κυβέρνηση - τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ - που με απόλυτο τρόπο προβάλλετε το επιχείρημα της υλοποίησης του προγράμματός της, ιδιαίτερα της εισοδηματικής πολιτικής, για να αρνηθείτε στις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποίηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. "Δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα δίκαια, κατά τ' άλλα, αιτήματα", είναι πάντοτε ο ισχυρισμός των συντηρητικών κυβερνήσεων - και της κυβέρνησής σας - σε κάθε εποχή. Σήμερα η δική σας κυβέρνηση έχει ένα ρεκόρ. Αρνείται να ικανοποιήσει κάθε δίκαιο αίτημα και η στάση της αυτή δεν οφείλεται στο ότι δεν έχει να δώσει. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχει και μπορεί. Η αδιάλλακτη στάση σας, όμως, προς όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων έχει να κάνει με ένα στρατηγικό στόχο, που έχουν βάλει οι πολυεθνικές όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ΕΕ. Στόχος σας είναι να δώσετε ισχυρό χτύπημα σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Θέλετε να ταπεινώσετε τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους εκπαιδευτικούς. Επιδιώκετε να οδηγήσετε ολόκληρους κλάδους στην απογοήτευση, στην αποδυνάμωση, για να μπορέσετε να περάσετε ανενόχλητα την αντιλαϊκή σας πολιτική".

Σχετικά με τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι αμφισβητήσιμα. "Εχω, είπε, τους συγκριτικούς καταλόγους της ΟΛΜΕ. Τριακόσιες δύο χιλιάδες δρχ. είναι αυτά που προτείνετε, 305 χιλιάδες είναι η εκκαθάριση του προηγούμενου μισθολογίου. Αναφερθήκατε στις 15 που δίνετε με διάφορα τρικ που κάνετε. Τα ξέρετε πολύ καλά αυτά τα τρικ. Αφαιρείτε επιδόματα από τη μια μεριά, τα προσθέτετε με νέο όνομα και εμφανίζετε ότι δίνετε αύξηση, ενώ στο τέλος οι αποδοχές είναι πάνω - κάτω στα ίδια. Ενα χιλιάρικο πάνω ένα χιλιάρικο κάτω".Καταλήγοντας ο ομιλητής σημείωσε ότι οι υπολογισμοί τελικά θα πρέπει να γίνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

ΑΔΕΔΥ
Οχι στα εκβιαστικά διλήμματα

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράσταση στο μεγάλο αγώνα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Ο αγώνας αυτός έχει αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, που απαιτούν απαντήσεις και λύσεις. Είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους, γιατί το ζήτημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης αφορά την πορεία του τόπου, το μέλλον των παιδιών και της κοινωνίας μας, τονίζεται. Είναι αγώνας που αφορά όλους, γιατί έχει την αφετηρία του στην πολιτική λιτότητας που έχει μειώσει σημαντικά τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο, γιατί γίνεται ενάντια σε ένα μισθολόγιο που δεν έχει νομιμοποιηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα". Το Γενικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση "να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, να δώσει διέξοδο στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η απεργία των εκπαιδευτικών. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να δεχτεί εκβιαστικού τύπου διλήμματα που έθεσε η κυβέρνηση για την αναίρεση υποχωρήσεων που προέκυψαν κάτω από τον αγώνα των εκπαιδευτικών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ