Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παμμακεδονικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Στις 12.30 μ.μ. με τη συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων από όλη τη Μακεδονία, γονιών, μαθητών και εργαζομένων

Με παμμακεδονικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απαντούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην αδιαλλαξία και τις απειλές κυβέρνησης και υπουργού Παιδείας. Παρά τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και οι συνδικαλιστές της, κύρια στον κλάδο των δασκάλων και νηπιαγωγών, για υπονόμευση του αγώνα, οι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν.

Τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη στις 12.30 μ.μ. διοργανώνουν το συλλαλητήριο μπροστά στο Λευκό Πύργο. Ενα συλλαλητήριο που φαίνεται να παίρνει παλλαϊκό χαρακτήρα, αφού εκτός από τους δασκάλους και καθηγητές που θα πάρουν μέρος από όλους τους νομούς της Μακεδονίας, αναμένεται να συμμετέχουν, φοιτητές, μαθητές, γονείς και συνταξιούχοι, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων, αν και η ώρα είναι απαγορευτική.

Οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Παιδείας την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, θα επιδιώξουν να τον συναντήσουν, απαιτώντας για άλλη μια φορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ο υπουργός Παιδείας θα έχει συναντήσεις με τους πρυτάνεις και τους συγκλητικούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα νέα μέτρα και την αύξηση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ. Και οι φοιτητές, όμως, θα "υποδεχτούν" με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τον Γερ. Αρσένη.

Ενημέρωση γονιών - μαθητών

Αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνάντηση με όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, προκειμένου να ενημερώσουν γονείς και μαθητές για την πορεία της απεργίας τους και την προπαγάνδα της κυβέρνησης για την παράταση της σχολικής χρονιάς. Η συνάντηση θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα της Κασσάνδρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι καθηγητές είναι πεισμένοι ότι έχουν συμπαραστάτες στον αγώνα τους γονείς και μαθητές, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους.

Καθηγητές

Με κατώτατο ποσοστό συμμετοχής το 35% και ένα μέσο όρο γύρω στο 50 - 60% οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν δυναμικά και για πέμπτη εβδομάδα την απεργία διαρκείας. Οπως δήλωσε ο Θανάσης Κρουστάλης μέλος του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ υπάρχει ένα ποσοστό καθηγητών που μπαινοβγαίνει στα σχολεία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πάντα όμως οι διακυμάνσεις είναι προς τα πάνω. Μάλιστα έφτασαν μέχρι και 85% συμμετοχή στην απεργία. "Ο αγώνας μας εκφράζει την πλειοψηφία του κλάδου και παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε στην 5η εβδομάδα, δεν υπάρχουν σημεία κόπωσης. Αντίθετα, είμαστε έτοιμοι με πιο μεγάλη αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απογοητεύσει και εμάς που απεργούμε και όσους δεν απεργούν και να στρέψει τους γονείς και τους μαθητές, την κοινωνία, εναντίον μας". Τέλος, ο Θ. Κρουστάλης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά πως ο αγώνας που κάνουν δεν είναι κλαδικός, συντεχνιακός. "Είναι αγώνας για καλύτερη παιδεία, για διασφάλιση του δημόσιου σχολείου, για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη συμπαράσταση των γονιών, των μαθητών, όλης της κοινωνίας που πλήττεται από τα προγράμματα λιτότητας, τα προγράμματα σύγκλισης. Εχουμε στο πλευρό μας τη φτωχή και τη μεσαία ελληνική οικογένεια που βλέπει ότι η δημόσια εκπαίδευση διαρκώς χειροτερεύει και ο κάθε γονιός αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο στις διάφορες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης".

Δάσκαλοι - νηπιαγωγοί

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το μέτωπο με τους συναδέλφους τους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνουν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Θεσσαλονίκης. Βλέπουν πως μέσα από τον κοινό και ενωμένο αγώνα μπορούν τελικά να βγουν νικητές και αυτό θα επιδιώξουν. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών συνδικαλιστών να υπονομεύσουν τον αγώνα τους, μεθοδεύοντας με κάθε τρόπο την αναστολή της απεργίας, οι δάσκαλοι συνεχίζουν δυναμικά. Προσπάθειες συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ να παρουσιάσουν ως αντικαταστατικές τις Γενικές Συνελεύσεις και να μεθοδεύσουν μυστικές ψηφοφορίες έπεσαν στο κενό.

Απαντώντας στις απειλές του υπ. Παιδείας η Σοφία Καρασαρλίδου,μέλος του ΔΣ του Ζ Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, δήλωσε: "Αυτά που υποτίθεται ότι έδωσε ο Γερ. Αρσένης και μάλιστα μας απειλεί ότι θα τα πάρει πίσω είναι αόριστες υποσχέσεις, οπότε ευχαρίστως του τα χαρίζουμε. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν το θεσμικό πλαίσιο του νέου μισθολογίου και όχι τα όσα προβάλλονται μεμονωμένα από τα μέσα ενημέρωσης. Αντιδρούμε στη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό. Αυτό κυρίως απασχολεί του εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά και τη μείωση του ωραρίου στις 21 ώρες τη βλέπουμε μέσα από την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τους μαζικούς διορισμούς, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ