Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήνονται δίκες εναντίον μελών της Πανθεσσαλικής
  • Καλούνται τη Δευτέρα σε ανάκριση για ηθική αυτουργία
  • Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να εκδικηθεί τους ηγέτες του αγροτικού ξεσηκωμού, να αποδυναμώσει το αγροτικό κίνημα, να τρομοκρατήσει τους Θεσσαλούς αγρότες και να στείλει μήνυμα και προς αγωνιστές άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων
  • Εκατοντάδες αγωνιστές κάθονται στο εδώλιο και καταδικάζονται σε βαριές ποινές

Στο στόχαστρο της δικαστικής εξουσίας τίθενται τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ). Ετσι μετά τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των μελών της ΠΑΣΕ,που υπέβαλαν - μετά από κυβερνητική εντολή - ο ΟΣΕ,το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών - τα οποία, μάλλον, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και χτες ματαιώθηκε η εκδίκασή τους στο δικαστήριο της Λάρισας - τώρα τα μέλη της ΠΑΣΕ καλούνται, την ερχόμενη Δευτέρα, από πταισματοδίκη της Λάρισας, σε ανάκριση με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί και χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας:

Να καθίσει στο σκαμνί και να εκδικηθεί τους ηγέτες του αγροτικού ξεσηκωμού, οι οποίοι οργάνωσαν, καθοδήγησαν και συντόνισαν τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, "ταρακουνώντας τα νερά" της "εκσυγχρονιστικής ηρεμίας" στο λαϊκό κίνημα, πλήττοντας το δήθεν φιλολαϊκό, κοινωνικό "προφίλ" και το πολιτικό γόητρο της κυβέρνησης Σημίτη.

Να αποδυναμώσει το αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία, ένα κίνημα που εμπιστεύεται την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αρνούμενο να συνταχθεί με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - και αντιμάχεται την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν δουλικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Να τρομοκρατήσει τους Θεσσαλούς αγρότες - κι αυτούς που πρωτοστάτησαν στην πάλη της ελληνικής αγροτιάς για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της και όσους δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά, τώρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μπουν στις νέες μάχες που έρχονται - για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους και να σταματήσει τους αγώνες.

Να στείλει μήνυμα στους αγωνιστές ηγέτες άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων ότι η αντίσταση, η αντιπαράθεση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική οδηγεί στο σκαμνί και στη βαριά τιμωρία.

Δεκάδες δίκες

Παράλληλα με τις διώξεις εναντίον των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, συνεχίζονται η "βιομηχανία" δικών και οι βαριές καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών της Θεσσαλίας. Ο απολογισμός είναι πρωτοφανής.

Από τις αρχές του Γενάρη του 1997 μέχρι τις αρχές Φλεβάρη - στη διάρκεια της τελευταίας κινητοποίησης - μόνο στη Λάρισα κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 170 αγρότες. Εγιναν 20 δίκες, αναβλήθηκαν άλλες 10 και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές - από 4 μέχρι 12 μήνες φυλάκιση - δεκάδες αγωνιστές της αγροτιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού του χωριού Γόννων βρέθηκαν κατηγορούμενοι,ενώ το δικαστικό δόκανο στήθηκε για πλειάδα αγροτών της περιοχής Ελασσόνας.

Δεκάδες δίκες, με συνοπτικές διαδικασίες και βαριές καταδίκες, έγιναν και στο διάστημα των μηνών Οκτώβρη και Νοέμβρη 1996, παραμονές της νέας αγροτικής κινητοποίησης.

Και φυσικά εκκρεμούν πολλές άλλες δίκες στη Λάρισα - σχεδόν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στήνεται δικαστήριο εναντίον των αγροτών - και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς, όπως στα Τρίκαλα που στις 8 Απρίλη θα καθίσουν στο εδώλιο πάνω από 130 αγρότες, στην Καρδίτσα την 1η Απρίλη κ. α. Ταυτόχρονα εκατοντάδες άλλες υποθέσεις αγροτών βρίσκονται στο στάδιο της προανάκρισης, για συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη κινητοποίηση το Δεκέμβρη του 1996.

Ομως, ματαίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με τη δικαστική τρομοκρατία και τιμωρία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και να σταματήσει τους αγώνες της αγροτιάς στη Θεσσαλία.

Το ποτάμι που ξεκίνησε δε γυρίζει πίσω. Το νέο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της Ελλάδας κλείστηκε για τις 16 Μάρτη στο Κιλελέρ. Εκεί όπου αναμένεται "να βουλιάξει ο τόπος" από τη λαϊκή συμμετοχή και να σταλεί ένα ακόμα βροντερό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς (2009-01-28 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις νέες κινητοποιήσεις (1998-01-14 00:00:00.0)
Οψόμεθα στα μπλόκα (1998-01-06 00:00:00.0)
Εναυσμα νέων αγροτικών κινητοποιήσεων (1997-08-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι δίκες σκοπιμότητας (1997-02-06 00:00:00.0)
Απόφαση για συνέχιση του αγώνα (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ