Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη γνωστή αντιεκπαιδευτική γραμμή

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ προς τον Κ. Σημίτη

Το γνωστό αντιλαϊκό ρετρό χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,για να δικαιολογήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησής του, η οποία έχει βγάλει στους δρόμους καθηγητές και δασκάλους. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,επικαλέστηκε την εφαρμογή του προϋπολογισμού για να πει ότι δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών. Για να αμβλύνει δε την εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του '97 προβλέπει πολύ περισσότερους πόρους για την παιδεία απ' όσους οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων χρόνων. Ερχόμενος δε στο διά ταύτα, στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, περιορίστηκε να δώσει απαντήσεις μόνο στο σκέλος των οικονομικών τους διεκδικήσεων, ισχυριζόμενος για μεν τους καθηγητές ότι τα αρχικά τους αιτήματα ικανοποιήθηκαν και με το παραπάνω, αλλά αυτοί πρόσθεσαν νέα, για δε τους δασκάλους ότι τους δόθηκαν αυξήσεις ιδίου ύψους μ' αυτές που δόθηκαν στους πρώτους. Μάλιστα, προχώρησε στην παρουσίαση αμφισβητήσιμων στοιχείων και κατέληξε πως η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι αδικαιολόγητη, γιατί ορισμένοι από τους απεργούς έχουν τη νοοτροπία του παίχτη, που όταν κερδίζει δεν απομακρύνεται από το παιχνίδι και άλλοι θέλουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων.

Ορ. Κολοζώφ: Στόχος σας το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

"Δεν είστε η μόνη κυβέρνηση - τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ - που με απόλυτο τρόπο προβάλλετε το επιχείρημα της υλοποίησης του προγράμματός της, ιδιαίτερα της εισοδηματικής πολιτικής, για να αρνηθείτε στις διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποίηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. "Δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα δίκαια, κατά τ' άλλα, αιτήματα", είναι πάντοτε ο ισχυρισμός των συντηρητικών κυβερνήσεων - και της κυβέρνησής σας - σε κάθε εποχή. Σήμερα η δική σας κυβέρνηση έχει ένα ρεκόρ. Αρνείται να ικανοποιήσει κάθε δίκαιο αίτημα και η στάση της αυτή δεν οφείλεται στο ότι δεν έχει να δώσει. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχει και μπορεί. Η αδιάλλακτη στάση σας, όμως, προς όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων έχει να κάνει με ένα στρατηγικό στόχο, που έχουν βάλει οι πολυεθνικές όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ΕΕ. Στόχος σας είναι να δώσετε ισχυρό χτύπημα σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Θέλετε να ταπεινώσετε τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους εκπαιδευτικούς. Επιδιώκετε να οδηγήσετε ολόκληρους κλάδους στην απογοήτευση, στην αποδυνάμωση, για να μπορέσετε να περάσετε ανενόχλητα την αντιλαϊκή σας πολιτική".

Σχετικά με τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι αμφισβητήσιμα. "Εχω, είπε, τους συγκριτικούς καταλόγους της ΟΛΜΕ. Τριακόσιες δύο χιλιάδες δρχ. είναι αυτά που προτείνετε, 305 χιλιάδες είναι η εκκαθάριση του προηγούμενου μισθολογίου. Αναφερθήκατε στις 15 που δίνετε με διάφορα τρικ που κάνετε. Τα ξέρετε πολύ καλά αυτά τα τρικ. Αφαιρείτε επιδόματα από τη μια μεριά, τα προσθέτετε με νέο όνομα και εμφανίζετε ότι δίνετε αύξηση, ενώ στο τέλος οι αποδοχές είναι πάνω - κάτω στα ίδια. Ενα χιλιάρικο πάνω ένα χιλιάρικο κάτω".Καταλήγοντας ο ομιλητής σημείωσε ότι οι υπολογισμοί τελικά θα πρέπει να γίνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ