Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

-

"Κατηγορούμενε, όρθιος. Το δικαστήριο εξέτασε με προσοχή την περίπτωσή σου. Κρίνεσαι ένοχος για το αδίκημα της κλοπής, το οποίο αποδείχτηκε ότι διέπραξες. Η ποινή σου ορίζεται σε ισόβια δεσμά!".

- "Μα, κύριε δικαστά. Ενα κομμάτι πίτσα έκλεψα... Πεινούσα, το είδα στο χέρι του παιδιού στην παραλία και το πήρα. Ισόβια για ένα κομμάτι πίτσα; Ούτε τα ταμεία όλων των ομόσπονδων πολιτειών να έκλεβα!".

- "Κατηγορούμενε, μην ξεχνάς ότι είναι η τρίτη φορά που βρίσκεσαι ενώπιόν μας. Τη μία ένα κομμάτι πίτσα, την άλλη μια άλλη μικροκλοπή,εχεις επανειλημμένως περιφρονήσει την ευνομούμενη κοινωνία μας. Τρεις ευκαιρίες είχες και αστόχησες. Τι να γίνει; Να μην εφαρμόσουμε το νόμο; Ισόβια!"

- "Μα..."

Ο κατηγορούμενος, στην προκειμένη ο νεαρός Τζέρι Ουίλιαμς, οδηγήθηκε στη φυλακή. Διότι αυτά έχει ο νόμος των ΗΠΑ. Αλλωστε το λέει και το χαϊδευτικό του, του νόμου: "τρεις αστοχίες και έξω". Κωδικοποίηση από το δημοφιλές παιχνίδι του μπέιζμπολ, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν την ουσία του όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν να φάνε ή που δεν ξέρουν να διαβάζουν.

Διότι, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών, δηλαδή στις καλύτερες των χωρών. Μπορεί να είσαι υπερδύναμη και ο Πρόεδρός σου να χαρακτηρίζεται πλανητάρχης, όμως, για τη θεαματική τελετή της ορκωμοσίας του κρίθηκε αναγκαίος ο "καθαρισμός" όλης της περιοχής από όλους τους... ενοχλητικούς αστέγους τύπους. Και ο "καλλωπισμός" της Ουάσιγκτον πήρε πολλές ώρες καθώς οι ενοχλητικοί (οι άστεγοι) ήταν πάρα πολλοί και βρίσκονταν παντού, ακόμα και στον περίβολο του Λευκού Οίκου. Καθόλου καλή εικόνα, αφού θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να παρεμβληθούν στο πλάνο και να χαλάσουν τη χαρωπή διάθεση των παρευρισκομένων και την ψευδαίσθηση των τηλεθεατών.

Εχεις, κάλλιστα, το δικαίωμα να μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα να τα επιβάλλεις, με τη δικιά σου άποψη και επιλογή φυσικά. Αλλωστε, το είπε και η "νέα" του υπουργείου Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ: "τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν κεντρικής σημασίας για την αμερικανική διπλωματία" και ότι ανησυχεί, βαθύτατα, για όσα συμβαίνουν ανά την υφήλιο.

Τώρα, το ότι μέσα στην ίδια τη χώρα τους, οι ΗΠΑ δίνουν στον πολίτη τους μόνο 3 περιθώρια λάθους... είναι άλλο ζήτημα. Διότι σημασία δεν έχει αν διαπράττεις κατά συρροήν φόνους ή κατά συρροήν κλοπές κομματιών πίτσας, σημασία έχει το "κατά συρροήν". Βέβαια, εσύ μπορεί κατά συρροήν να πεινάς, να είσαι άνεργος και όλα τα συναφή. Κανένα πρόβλημα, από κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο, σε βοηθούν να γίνεις και περιθώριο της ζωής. Να μην είσαι και ενοχλητικός, να μην παρεμβάλλεσαι στο πλάνο. Γιατί ο νόμος είναι νόμος! Εχει, βέβαια, αποδειχθεί ότι 3% των φυλακισμένων είναι αθώοι, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν - διότι στη χώρα της δημοκρατίας και της προόδου επαναφέρθηκε η θανατική ποινή το 1977. Γιατί, όμως, να είμαστε κακεντρεχείς; Οπως λένε οι αμερικανικές αρχές, αν το δει κανείς αντίστροφα, το αμερικανικό νομικό σύστημα έχει 97% αποτελεσματικότητα! Για ένα 3% θα γίνει θόρυβος;

Μετά μπορείς να κλείσεις την τηλεόραση και να κοιμηθείς ήσυχος! Ολα βαίνουν καλώς. Αλλωστε, το πλάνο ήταν "καθαρό" και θριαμβευτικό. Ξέρουν αυτοί καλύτερα, ξέρουν από νόμους και νομιμότητα...

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Υ.Γ.: Για την ιστορία, ο "ισοβίτης" Τζέρι Ουίλιαμς μετά από διαμαρτυρίες "ενοχλητικών" και με κάποιο νομικό "παραθυράκι" εκτίει, πλέον, ποινή δύο χρόνων για ένα κομμάτι πίτσα. Πάλι καλά!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τόχουν στο αίμα τους» (2016-08-07 00:00:00.0)
Το δικαίωμα στη δουλειά (2009-12-17 00:00:00.0)
Μέρες μνήμης (2008-08-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-24 00:00:00.0)
Ωράριο (2005-07-06 00:00:00.0)
«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο»! (2004-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ