Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τώρα ποινικοποιείται και η σκέψη
  • Σε νέο βήμα αυταρχισμού, που οδηγεί κατευθείαν στην παραπέρα καταπάτηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης
  • Δε δίστασε να χρησιμοποιήσει και ψέματα, προκειμένου να πείσει ότι δεν έγιναν δολιοφθορές στα τρακτέρ

Ενα ακόμα βήμα στον αυταρχικό κατήφορο και στην επανασύσταση του αστυνομικού κράτους έκανε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.Απαντώντας χτες στη Βουλή σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ,για τις καταστροφές αγροτικών μηχανημάτων που ήταν σταματημένα δίπλα στο δρόμο από αστυνομικά όργανα, κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, όχι μόνο έδωσε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των ανδρών των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ. Προχώρησε στην καινοφανή θεωρία ότι η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει κατασταλτικά, ακόμα και στην περίπτωση που πιθανολογεί ποινικό αδίκημα. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Προκειμένου να "αποδείξει" ότι δεν έγιναν δολιοφθορές στα τρακτέρ, είπε ψευδώς ότι αυτά ελέγχθηκαν από τον Βαγγέλη Μπούτα!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι επειδή οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών "είχαν δηλώσει επανειλημμένα από πολλές μέρες, και εκείνη τη μέρα, ότι θα διακόψουν την κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους, είναι εμφανές και γνωστό ότι επρόκειτο να γίνει ποινικό αδίκημα "!!! Ακολούθως, επικαλούμενος ένα άλλο γνωστό επιχείρημα από το παρελθόν, "το δημόσιο συμφέρον", που πάντοτε χρησιμοποιούνταν ως κάλυψη οποιασδήποτε αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος, είπε: "Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν επίκειται ποινικό αδίκημα, εφόσον για το δημόσιο συμφέρον παίρνονται τα μέτρα που επιβάλλονται για να μην πραγματοποιηθεί το ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει παρανομία, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης.Η Αστυνομία δεν έκανε τίποτε άλλο από το να πάρει τα μέτρα εκείνα που επιβάλλονται για να τηρηθεί ο νόμος όπως το επιβάλλει η νομοθεσία και το Σύνταγμα".

Και ψέματα!

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στις δολιοφθορές των τρακτέρ, που όλη η Ελλάδα είδε κατεστραμμένα αμέσως μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, στην προσπάθειά του να συσκοτίσει τα γεγονότα, υποστήριξε ότι σε έλεγχο που έγινε στα τρακτέρ από την Αστυνομική Διεύθυνση μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα, δε διαπιστώθηκε καμία ζημιά. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης (όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής):

"Οσον αφορά δε τα συγκεκριμένα γεγονότα, θέλω να αναφέρω τις δήθεν δολιοφθορές των ελκυστήρων. Θέλω να αναφέρω ότι η Αστυνομική Διεύθυνση, αφού της έγιναν διαμαρτυρίες από πλευράς του βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίου Μπούτα, με τον κύριο Μπούτα έλεγξε τους ελκυστήρες, οι οποίοι ήταν εκεί επί του δρόμου. Δε διεπίστωσε ούτε ο κύριος Μπούτας συγκεκριμένες ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να καταγραφούν και να επισημανθούν. Και την επομένη εζήτησε, όταν οι αγρότες ήλθαν να πάρουν τους ελκυστήρες, να υπάρξει ένα πρωτόκολλο ανά ελκυστήρα, όπου θα αναγράφεται η ζημιά, η οποία πραγματοποιήθηκε. Και η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών δε δέχθηκε μια τέτοια διαδικασία και είπε να φύγει η Αστυνομία. Και κατόπιν τούτου έφυγε η Αστυνομία και οι αγρότες παρέλαβαν τους ελκυστήρες και όπως ξέρετε όλοι, ανεχώρησαν χωρίς άλλο επεισόδιο. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχαν ζημιές".

Τα γεγονότα μιλούν

Τα παραπάνω που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας είναι εντελώς απαράδεκτα και εντελώς ψευδή, γιατί γνώριζε προφανώς ότι:

  • Η Αστυνομία κατέλαβε τα τρακτέρ στις 8.40 το πρωί της Παρασκευής 7 Φλεβάρη. Ολη η διαδικασία ξεφουσκώματος των ελαστικών κράτησε περίπου δύο ώρες, όσο είχε διακόψει η Αστυνομία την κυκλοφορία στην Εθνική οδό. Μέσα σε αυτό το δίωρο, πήγε επιτόπου ο Β. Μπούτας και διαμαρτυρήθηκε στον επικεφαλής αστυνομικό και τότε έκανε έλεγχο στα τρακτέρ.
  • Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, δηλαδή σχεδόν 28 ώρες, τα τρακτέρ ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Αστυνομίας. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν εκεί ούτε ένας αγρότης, παρά λιγοστοί δημοσιογράφοι, στη διάρκεια της μέρας. Μάλιστα, οι αστυνομικοί έλεγχαν τα στοιχεία όποιου βρισκόταν εκεί. Είναι προφανές ότι οι δολιοφθορές έγιναν σε αυτό το διάστημα και ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Από τη στιγμή που έφυγαν οι δυνάμεις καταστολής το Σάββατο, μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, που αποχώρησαν οι αγρότες με τα τρακτέρ, ούτε ένας αστυνομικός δεν πάτησε το πόδι του στις Μικροθήβες, πόσο μάλλον αστυνομικός διευθυντής για να κάνει έλεγχο μαζί με τον Β. Μπούτα!
  • Για τα περί "πρωτοκόλλου ανά ελκυστήρα". Οταν ο επικεφαλής αστυνομικός έκανε αυτήν την πρόταση, γνώριζε προφανώς ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, αλλά το έκανε για να έχει η Αστυνομία πλήρη στοιχεία αλλά και έγγραφη ομολογία του καθενός που είχε το τρακτέρ του στην Εθνική οδό. Οι αγρότες το γνώριζαν αυτό και γι' αυτό δε δέχτηκαν. Ηδη πάνω από 5.000 αγρότες σε όλη τη χώρα δικάστηκαν ή περιμένουν να δικαστούν για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις!

Ο πρωθυπουργός γνώριζε όλα τα παραπάνω και γι' αυτό οι ισχυρισμοί του είναι ψευδείς και ανυπόστατοι. Αλλά και στο ελάχιστο ενδεχόμενο να μη γνώριζε, είναι πρόβλημά του η ενημέρωση που του παρέχουν συνεργάτες και υφιστάμενοί του.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί για τους γνωστούς χαρακτηρισμούς των υπουργών Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου,και Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, σε βάρος των αγροτών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, αναφερόμενος στη γνωστή του δήλωση, λίγο μετά επανέλαβε από το βήμα της Βουλής: "Είπα ότι είναι βάρβαρη, φασιστική, τραμπουκική, γαϊδουρινή συμπεριφορά μιας ομάδας, με την οποία έχω εγώ αντιδικίες", διευκρινίζοντας ότι αυτό "δεν αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα".

Ομολογία Γ. Ρωμαίου

Απαντώντας λίγο αργότερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, σε ερώτηση της βουλευτίνας του ΣΥΝ Α. Λουλέ για τις καταστροφές που έγιναν στα τρακτέρ, άθελά του ίσως ομολόγησε ποιοι τις προκάλεσαν. Αναφερόμενος στην απομάκρυνση των δημοσιογράφων από την περιοχή πριν την επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", είπε: "Ναι, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν σε μία απόσταση. Αλλά όταν τελείωσε είχαν όλη τη δυνατότητα με τις κάμερές τους να καταγράψουν τις δήθεν ζημιές, οι οποίες εμφανίστηκαν στην τηλεόραση, πριν οι ιδιοκτήτες πλησιάσουν τα τρακτέρ".

Το πού οδηγεί εξάλλου η λογική του πρωθυπουργού φάνηκε όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Αθήνα, είπε ότι ο ίδιος και η Αστυνομία ανέχεται το κλείσιμο των δρόμων.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και στην Καρδίτσα (1997-10-03 00:00:00.0)
Δύναμη αγώνα η αλληλεγγύη (1997-02-22 00:00:00.0)
Ψεύτης! (1997-02-15 00:00:00.0)
Βάναυσος περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου (1997-02-13 00:00:00.0)
Διαπιστωμένη δολιοφθορά (1997-02-11 00:00:00.0)
Τους "ξέβρασε" ο κάμπος (1997-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ