Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή η Κομισιόν

Η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόσο στην πρωτομιλία του όσο και στη δευτερομιλία, έθεσε την πολιτική διάσταση του προβλήματος υγεία.

Το σύστημα, είπε στην πρωτομιλία του, πάντα διακρινόταν για τη λειψή αποτελεσματικότητά του και τη λειτουργία του. Ο λαός μας με επιμονή και συνέπεια παλεύει πολλά χρόνια για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύστημα υγείας και ασφάλισης που θα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, ένα σύστημα προοδευτικό. Υπήρξε κάποια στιγμή, που αυτοί οι αγώνες του λαού μας έφεραν στην ημερήσια διάταξη τις έννοιες "κεντρικός σχεδιασμός", "εθνικός σχεδιασμός", "Εθνικό Σύστημα Υγείας". Η κυρίαρχη αντίληψη τότε ήταν πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όλοι πρέπει να το γευθούν δωρεάν. Δυστυχώς, οι προσδοκίες του λαού μας διαψεύστηκαν. Ακόμα και αυτό το ΕΣΥ, που ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει αλλοιωθεί τόσο που σήμερα έχει μπει σε οριακό σημείο. Σήμερα στο όνομα της ελεύθερης επιλογής και της αποτελεσματικότητας, στο όνομα των νέων πραγματικοτήτων χλευάζονται αξίες και ιδανικά.

Σήμερα, συνέχισε, προωθείται και κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει προς την κατεύθυνση μείωσης των κοινωνικών δαπανών και πως το σύγχρονο και το αποτελεσματικό σήμερα, είναι η συμμετοχή του ίδιου του πολίτη σε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες. Ετσι, τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η "Λευκή Βίβλος" και όχι μόνο, έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο που τον διακρίνει κανείς σε όλες τις πολιτικές που προτείνονται να ακολουθηθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Ο στόχος, λοιπόν, είναι η ανάληψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους, σταδιακά, του κόστους της ασφάλισης της υγείας, της παιδείας. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε το πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι ξένοι και Ελληνες εμπειρογνώμονες που διατύπωσαν στη γνωστή έκθεση, γνωστή ως "Πόρισμα των Σοφών", και εκφράζει με τον πιο ωμό τρόπο τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης.

"Το ΚΚΕ, τόνισε, υποστηρίζειτην ανάγκη για ένα ριζικά διαφορετικό δημόσιο τομέα, που να είναι ικανός και σύγχρονος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός" ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε: "Η δημιουργία ενός προοδευτικού συστήματος υγείας και ασφάλισης στη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει όσο υπάρχει αυτός ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων".

Σε αυτή την επισήμανση εκφράστηκαν απ' την κυβέρνηση αιτιάσεις και ο Ορ. Κολοζώφ επανήλθε στη δευτερομιλία του. "Η διαφωνία μας, είπε, είναι όχι για να πούμε ντε και καλά ότι διαφωνούμε, αλλά για να δούμε την ποιότητα αυτής της διαφωνίας και να δούμε αν όντως υπάρχουν οι δυνατότητες να ασκηθεί μία πολιτική όπως αυτή που εμείς βλέπουμε διατηρώντας στη χώρα μας αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλαγή γιατί υπάρχει ο προσανατολισμός, όπως λέει η κυβέρνηση στις νέες πραγματικότητες, που μεταφράζεται σε περικοπή των δημόσιων δαπανών και σε ενίσχυση των ιδιωτικών δραστηριοτήτων. Σχεδόν παντού θεωρείται ότι οι δραστηριότητες του δημοσίου τομέα είναι επιλήψιμες, είναι βλαβερές, πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες".

"Είναι φανερό, τόνισε σε άλλο σημείο ο Ορ. Κολοζώφ, ότι η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σ' όλα τα επίπεδα - και αν θέλετε αυτές είναι περίπου και οι προτάσεις που κάνει η Κομισιόν - έχειν αυτό το πνεύμα. Φυσικά εσείς θα μας πείτε, δε μας διατάζει η Κομισιόν. Οχι, δε σας διατάζει η Κομισιόν, όμως, είναι αυτή η πολιτική που ακολουθείτε σήμερα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ