Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Δικάζεται όλο το νησί!

Ηταν αποκλεισμένοι πάνω από μήνα, πήγαν απέναντι στην Τουρκία, για να ψωνίσουν τα απαραίτητα, αλλά όταν γύρισαν συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα!

Δραματική έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Καστελλόριζου, Παύλος Πανήγυρης, προς όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές, προκειμένου να γλιτώσει το νησί από διασυρμό! Αφορμή γι' αυτό η δίκη 25 κατοίκων του νησιού, οι οποίοι είχαν μεταβεί τον Ιούλη του 1992 στα απέναντι τουρκικά παράλια, για να εφοδιαστούν τρόφιμα, φάρμακα και γενικά είδη πρώτης ανάγκης, αφού ήταν αποκλεισμένοι περισσότερο από ένα μήνα!

Κατά την επιστροφή τους, όμως, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, αφού οι λιμενικοί Κ. Μουντζούρης και Εμμ. Αντωνάκης τους συνέλαβαν και σχημάτισαν σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα! Ετσι, πριν μερικές μέρες - πέντε χρόνια μετά το περιστατικό - οι είκοσι πέντε κάτοικοι του νησιού θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 16 Μάη, με την κατηγορία της "παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα και την εισαγωγή λαθραίων εμπορευμάτων". Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Καστελλόριζο κατοικούν μόνιμα 30 οικογένειες, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δικάζεται ολόκληρο το νησί.

"Το Καστελλόριζο θεωρείται τόπος εξορίας από όλες τις αρμόδιες αρχές. Ο κάθε υπάλληλος, που έρχεται εδώ, θέλει να φύγει και πιέζει γι' αυτό με κάθε τρόπο. Αυτό πιστεύω ότι ήταν και το κίνητρο του λιμενάρχη που συνέλαβε τους κατοίκους. Το ίδιο το κράτος ωθεί σε τέτοιες ενέργειες". Αυτό τονίζει στο Ρ ο δήμαρχος του νησιού, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για την ενέργεια των λιμενικών να συλλάβουν τους κατοίκους. Πράγματι, προκαλεί απορία το γεγονός ότι, ενώ οι λιμενικοί επέτρεψαν την έξοδο των κατοίκων από το νησί, τους συνέλαβαν κατά την επιστροφή τους.

Επισημαίνεται ότι, η μετάβαση κατοίκων του νησιού στα τουρκικά παράλια είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη. Ειδικά το χειμώνα, που τα καράβια φτάνουν ακόμα και μετά από ένα μήνα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να περνούν απέναντι για να εφοδιαστούν τρόφιμα, φάρμακα και γενικά είδη πρώτης ανάγκης. Οπως τονίζει ο δήμαρχος: "Εκείνη την περίοδο, για μια ακόμα φορά, είχαμε αποκλειστεί συγκοινωνιακά από Πειραιά και Ρόδο. Γι' αυτό και οι κάτοικοι έκαναν κάτι συνηθισμένο. Πέρασαν απέναντι, για να ψωνίσουν". Τις τελευταίες μέρες υπήρξε επικοινωνία του δημάρχου με τον εισαγγελέα, προκειμένου να μη φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. "Θέλω να πιέσω το κράτος, προκειμένου να εφαρμοστεί, επιτέλους, το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο από και προς το Καστελλόριζο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα. Θέλουμε την επέμβαση των αρμοδίων αρχών, για να μη διασυρθεί το νησί μας", καταλήγει ο Π. Πανήγυρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ