Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Στο γλίσχρο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων

Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικής επερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ

Η συζήτηση χτες στη Βουλή της επερώτησης του ΚΚΕ για την υγεία αποκάλυψε τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης, που οδηγεί ολοταχώς το δημόσιο σύστημα υγείας στο γλίσχρο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης εκφράζεται σε δύο επίπεδα:

  • Σε ζητήματα καθημερινής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που έχουν αφεθεί στη φορά των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να βυθίζονται πιο βαθιά στην κρίση και να μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δημόσιο σύστημα. Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες μονάδες του ΕΣΥ καταφέρνουν να "αντέξουν", χάρη - όπως επισημάνθηκε από πολλές πλευρές - στην ηρωική προσφορά του προσωπικού.

Το μόνο θετικό που είχε να παρουσιάσει η κυβέρνηση στη χτεσινή συζήτηση ήταν η πληρωμή των χρεών των νοσοκομείων - στο μεγαλύτερο μέρος με ομόλογα. Αν και δημιουργεί ερωτηματικά το σημείο εκείνο της τροπολογίας που αναφέρει ότι η αξία των ομολόγων αποτελεί αυτοδίκαιο έσοδο, ισόποσο με τις εξοφλούμενες υποχρεώσεις, στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για το 1997.

  • Το άλλο επίπεδο, στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, για να φέρει την προσφορά των υπηρεσιών υγείας στη σφαίρα της αγοράς, είναι το θεσμικό επίπεδο και γίνεται, όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,με συντονισμένα βήματα:

- Στο νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, κατατέθηκε η τροπολογία για την ενιαία λίστα φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.

- Στις 22.1.1997 κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τον "Περιορισμό και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών", η οποία περιλαμβάνει τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Εποπτείας και Διαχείρισης των θεμάτων νοσηλίων των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και θα συγκροτηθεί με κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών.

- Με το ίδιο νομοσχέδιο - που τώρα ψηφίζεται - όπως σημείωσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, δίνεται η δυνατότητα να μετατραπούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρίες και "πιάνει μέσα και το χώρο της υγείας". "Δημιουργούνται, πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για τη σύσταση οργανισμών με μορφή ανώνυμων εταιριών για τις προμήθειες των κεφαλαιουχικών ή λοιπών λειτουργικών εξοπλισμών. Δηλαδή, οι προμήθειες θα είναι εκτός ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη μορφή αυτή εφόσον θα την πάρουν".

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης έδειξε δήθεν απορημένος, διακόπτοντας τον Ορ. Κολοζώφ. "Ποιος το είπε αυτό;". Τα πράγματα αποκατέστησε ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, διακόπτοντας εκ νέου τον Ορ. Κολοζώφ: "Ξέρω πολύ καλά το νομοσχέδιο. Το έχω υπογράψει. Οι ρυθμίσεις είναι αυτές που θέλουμε και όχι αυτές που υπονοείτε".

Ηδη έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα η καθαριότητα, τα πλυντήρια και καταφεύγουν σ' αυτόν ακόμα και αν χαλάσουν κάποια εργαστήρια. "Ετσι όπως σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση επαναφέρουν τη μεσαιωνική αντίληψη, ότι ο ασθενής φταίει για την ασθένειά του και αυτός πρέπει να πληρώσει. Ετσι, προτείνεται η λύση: Το κράτος να αποποιηθεί των ευθυνών του για την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας, να περιορίσει τις δαπάνες και να διοχετεύσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία μέρος του δημόσιου τομέα της υγείας και της ασφάλισης. Στην ουσία η υγεία και η ασφάλιση εμπορευματοποιούνται".

Το τρίτο κεντρικό σημείο της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή είναι ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία εξειδικεύει το άνοιγμα και αυτού του τομέα στην αγορά (προβλέπει τους μάνατζερ, τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς, τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία και την κατ' οίκον νοσηλεία - με το αντίστοιχο κόστος για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία - ενώ προβλέπει επονείδιστες ρυθμίσεις για το προσωπικό, ιδιαίτερα το ιατρικό με τις κρίσεις και την πρόσληψη των νεοεισερχόμενων χωρίς μονιμότητα).

Κατά τα άλλα οι υπουργοί επανέλαβαν τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τα περί λειτουργίας και νέων και θεμελιώσεων νεότερων νοσοκομείων - χωρίς να προσδιορίζουν χρονικά όρια - των εγκεκριμένων προσλήψεων απ' το ΑΣΕΠ.

Γυμνή αποδείχτηκε η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εκτός απ' τις γενικές αναφορές στους γιατρούς δημόσιας υγείας και τους σχολίατρους - που μάλλον θα έχει και χαράτσι για τους γονιούς - τα "κέντρα υγείας αστικού" διαγράφονται πλέον και απ' το λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Γείτονας είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα λειτουργήσει κι έτσι ο οικογενειακός γιατρός - θεσμό που ευαγγελίζεται απ' το 1983 το ΠΑΣΟΚ - θα εφαρμοστεί με βάση τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δηλαδή το βάρος θα το επωμιστούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ.

Κι όλα αυτά στο όνομα των δημοσιονομικών περιορισμών και των δεσμεύσεων του προγράμματος "σύγκλισης". Αν και η Συνθήκη του Μάαστριχτ επιτρέπει σε κάθε κράτος - μέλος να έχει το σύστημα υγείας της επιλογής του, εντούτοις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτρέχει στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και των πιέσεων που δέχεται απ' αυτές το ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ