Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποφέρει η επαρχία

Οι ομιλίες των βουλευτών Απ. Τασούλα, Στρ. Κόρακα και Αχ. Κανταρτζή

Τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία - στηριγμένοι στις εμπειρίες των περιφερειών τους - ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Στρ. Κόρακας και Αχ. Κανταρτζής.

Ο Απ. Τασούλας, που ήταν και εισηγητής του ΚΚΕ, περιέγραψε με έναν ασυνήθιστα γλαφυρό και εξίσου δραματικό τρόπο, το Γολγοθά του ασθενή της επαρχίας. "Η αναποτελεσματικότητα, είπε, του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας μας είναι φανερή. Ο άρρωστος και ταλαιπωρείται και ξοδεύει από την τσέπη του μεγάλα ποσά. Παρ' όλα αυτά, αισθάνεται ότι δεν του παρέχονται οι υπηρεσίες και η βοήθεια που μπορεί σήμερα να παρέχει η επιστήμη. Ο άρρωστος στο χωριό περιμένει μέρες ή και βδομάδες για να περάσει ο αγροτικός γιατρός. Στο Κέντρο Υγείας της υπαίθρου δε βρίσκει ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση στο πρόβλημά του και επομένως αναγκάζεται να κατέβει στην πόλη και να πάει στους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, όπου θα πληρώσει και μάλιστα πολλά για το δικό του βαλάντιο ή θα ξεροσταλιάζει στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου για να πληρώσει κάτι λιγότερο. Και εκεί, όμως, θα πληρώσει. Ελπίζει, βέβαια, ότι εκεί θα βρει κάποιο γνωστό γιατρό για να χαρακτηρίσει το περιστατικό επείγον και έκτακτο, ώστε να γλιτώσει την πληρωμή. Αυτά είναι τα περίφημα εξωτερικά ιατρεία".

Και κατέληξε: "Σκέφτεσθε να αναθεωρήσετε την πολιτική σας στην υγεία στην κατεύθυνση που σας προτείνουμε; Αν όχι, να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα βρείτε και τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους στο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και δε θα είναι λάστιχα από τρακτέρ για να ξεφουσκώσουν οι αγώνες των εργαζομένων στην υγεία".

"Ενα βασικό ζήτημα, είπε ο Στρ. Κόρακας, είναι αυτό των αγροτικών ιατρείων. Παλαιότερα αυτά τα ιατρεία προσέφεραν, όπως και τώρα, τεράστιες υπηρεσίες, αλλά αυτές κατά κύριο λόγο οφείλονται στην αυταπάρνηση των αγροτικών γιατρών και σε όσους συνεργάτες τους νοσηλευτές υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία. Τα αγροτικά ιατρεία συρρικνώθηκαν και ονομάστηκαν περιφερειακά ιατρεία. Οι αγροτικοί γιατροί μεταφέρθηκαν στα Κέντρα Υγείας για να "δείξουμε άσπρες ποδιές", όπως λεγόταν. Καταργήθηκε το δικαίωμά τους να υπογράφουν συμβάσεις με τα διάφορα ταμεία και υποχρεώθηκαν με ένα μισθό πείνας να προσφέρουν πολύ περισσότερο έργο στους ασφαλισμένους. Πιο μπροστά είχαν μόνο τον ΟΓΑ και για το κάθε ταμείο υπέγραφαν ειδική σύμβαση και έπαιρναν κάτι ψίχουλα, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν ένα βοήθημα. Τώρα για πολλαπλάσιο έργο αμείβονται με τα ίδια ποσά. Τα αγροτικά ιατρεία πρέπει να πούμε ότι συχνά είναι άδεια, διότι υπάρχει εντολή που μεταθέτει για τρεις μήνες τους αγροτικούς γιατρούς στα νοσοκομεία. Δε λέμε ότι είναι κακό αυτό, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και η σχετική πρόβλεψη".

Ο Αχ. Κανταρτζής εκτός από τα προβλήματα της επαρχίας επισήμανε: "Ενώ η υγεία αποτελεί αυτό καθ' αυτό κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας στην αντιμετώπισή της, όλοι βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα, αλλά αντίθετα συσσωρεύονται και επιδεινώνονται από την πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας και από τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση. Ετσι αντί για γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, έχουμε καθήλωση και περιορισμό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε όλοι μας και πριν απ' όλα το βλέπουν όλοι όσοι αναγκάζονται να προσφύγουν στα νοσοκομεία. Διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας προς χάριν βέβαια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εκεί οδηγεί η πολιτική της λιτότητας όχι μόνο στους μισθούς, αλλά και η πολιτική περιορισμού των δαπανών".

Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε: "Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των γιατρών γίνονται χωρίς προγραμματισμό. Οι επιλογές για την εκπαίδευση, όπως επίσης και οι προσλήψεις, γίνονται με διαδικασίες και κριτήρια που αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα σε ρουσφετολογικές παρεμβάσεις. Οι τακτικές αποδοχές του ιατρικού προσωπικού παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις δομές ΠΦΥ στην ύπαιθρο (2021-01-15 00:00:00.0)
Κοινότητες χωρίς υγειονομική κάλυψη (1998-11-20 00:00:00.0)
Αγονες περιοχές με μείωση αποδοχών! (1998-02-24 00:00:00.0)
Εφτά χωριά χωρίς γιατρό (1997-08-20 00:00:00.0)
Διατάξεις αποδιάρθρωσης (1997-07-18 00:00:00.0)
Χωρίς αγροτικό γιατρό (1996-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ