Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΙΕΝΙ ΑΣΙΡ"
Οι καλές ειδήσεις χωρούν στην πρώτη σελίδα

Συζήτηση με τον αρχισυντάκτη της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Σμύρνης. Ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ αισιόδοξος, θεωρεί πως οι δύο λαοί μπορούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν στάση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Η "Γιενί Ασίρ" ("καινούριος αιώνας") είναι η πιο παλιά, αλλά και η πρώτη σε κυκλοφορία, εφημερίδα της Σμύρνης. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε πριν 103 χρόνια (!) στη Θεσσαλονίκη και το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών,"μετακόμισε" στη Σμύρνη. Από τότε η κυκλοφορία της ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν πέφτει ποτέ κάτω απ' τα 100.000 φύλλα.

Η "Γιενί Ασίρ" ήταν και η μόνη εφημερίδα της Τουρκίας, που έκανε την πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, βουλευτών και δημάρχων στη Χίο κύριο θέμα στην πρώτη της σελίδα. Ο αρχισυντάκτης της συγκεκριμένης εφημερίδας, Σουλεϊμάν Γκεντσέλ,ήταν αυτός που παρακολούθησε τη συνάντηση, αλλά κυρίως είναι αυτός που εργάζεται χρόνια για την ελληνοτουρκική φιλία. Τον Σουλεϊμάν τον συναντήσαμε στα εκπληκτικά - πράγματι - γραφεία της "Γιενί Ασίρ" στη Σμύρνη. Και ο ενθουσιασμός του από τη συνάντηση στη Χίο δεν μπορούσε να κρυφτεί.

"Ηταν μια πολύ καλή συνάντηση, μια πολύ καλή εμπειρία. Ηταν μια προσπάθεια που πιστεύω πως θα συμβάλει και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας ειρηνικής σχέσης ανάμεσα στους δύο λαούς", τόνισε ο Σ. Γκεντσέλ. Η αισιοδοξία του αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης εφημερίδας της Σμύρνης ξεκινά απ' την εξής διαπίστωση: "Οι βουλευτές, οι δημοσιογράφοι και οι δήμαρχοι - Ελληνες και Τούρκοι - κατάλαβαν πως ο κόσμος και των δύο χωρών είναι πολύ πιο μπροστά απ' αυτούς. Οι δύο λαοί καταλαβαίνουν ήδη την αναγκαιότητα να σταματήσει η εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, ζητούν πιο χαμηλούς τόνους και απ' τις δύο πλευρές και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση".

Για του λόγου το αληθές ο Σουλεϊμάν τραβά απ' το συρτάρι του ένα χαρτί με ονόματα νέων Τούρκων επιχειρηματιών που ζητούν συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους τους. "Ηδη βρίσκεται στα σκαριά η συγκρότηση μιας Κίνησης νέων επιχειρηματιών - όχι μόνο απ' την Τουρκία, αλλά και απ' τα νησιά της Ελλάδας. Οι επιχειρηματίες ζητούν να σταματήσει αυτό το κλίμα εχθρότητας και να αναπτυχθεί οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες βάζουν την υπογραφή τους σ' αυτό το χαρτί. Πιστεύω πως πολύ σύντομα η Κίνηση θα είναι πλέον γεγονός", τονίζει ο Σουλεϊμάν.

Στέκεται, ωστόσο, και στο ρόλο των δημοσιογράφων, λέγοντας πως "πρέπει να γίνει κατανοητό απ' όλους μας πως με την πένα και τις απόψεις μας μπορούμε να ανατρέψουμε το υπάρχον σκηνικό". Και καταλήγει: "Το ότι οι Τούρκοι βουλευτές παραδέχτηκαν πως ο απλός κόσμος είναι πιο μπροστά απ' αυτούς είναι μια πολύ σοβαρή διαπίστωση. Ομως στις υπόλοιπες εφημερίδες της Τουρκίας δε θεωρήθηκε πως είναι είδηση για την πρώτη τους σελίδα"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποιημένος ο τουρκικός Τύπος (2004-04-02 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι πιέσεις και ετοιμασίες επέμβασης... (2002-12-31 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στους διωκόμενους Τούρκους δημοσιογράφους (2000-10-20 00:00:00.0)
Νέος γύρος διπλωματικών πρωτοβουλιών (1998-10-13 00:00:00.0)
Οι λαοί διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης (1997-05-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης στη Χίο (1996-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ