Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
"Φαρμακονοικοκύρεμα" ξένων συμφερόντων

Δυο φορές προκλήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, με συγκεκριμένα παραδείγματα, να αιτιολογήσει το περιβόητο νοικοκύρεμα των δαπανών στο χώρο του φαρμάκου.

Εθεσε πολλά ερωτήματα ο Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι "τελικά δε θα γίνει νοικοκύρεμα". Το παράδειγμα, που τσάκισε κόκαλα και το "κατάπιαν" - έκαναν σαν να μην το άκουσαν - τόσο ο Κ. Γείτονας, όσο και ο Μ. Σκουλάκης, ήταν εκείνο με το αναισθητικό ΝΕΟΣΤΙΓΜΙΝ, που χρησιμοποιούσαν όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Το φάρμακο αυτό το παράγει η ελληνική εταιρία ΚΟΠΕΡ ΑΕ και το πουλούσε εδώ και τρία χρόνια προς 1.126 δραχμές τις 50 φύσιγγες. Απ' τον Απρίλη του 1996 ζήτησε από τον ΕΟΦ μια αύξηση κατά 70 δραχμές τη φιάλη. Ο ΕΟΦ αρνήθηκε ως αναρμόδιος, ενώ, μέσω του ΙΦΕΤ, εισήγαγε το ίδιο φάρμακο απ' τη Γερμανία αντί 12.136 δραχμών. Δηλαδή, μια αύξηση 978%, τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε μια αύξηση 20%.

"Κατ' αρχήν, είπε ο Ν. Γκατζής, κλείσατε τα κρατικά εργοστάσια. Είναι νοικοκύρεμα αυτό; Τέσσερα τον αριθμό και πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο. Δισεκατομμύρια οι εισαγωγές για τα φάρμακα. Τι θέλετε να σας πω για τη ΧΡΩΠΕΙ; Για την κατανάλωση φαρμάκων, πολλά διαδίδονται, πολλά λέγονται. Εξι φορές παραπάνω πληρώνουμε τα φάρμακα και ως προς αυτό το μεγάλο γεγονός που συντελείται, ότι καταναλώνουν οι Ελληνες πολλά φάρμακα, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στη σειρά κατανάλωσης φαρμάκων. Δεν είναι οι δείκτες δικοί μας. Είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συχνά κυκλοφορούν. Μιλήσατε πάλι για νοικοκυρέματα και σας φέρνω ένα παράδειγμα. Στο ΙΚΑ του Βόλου, δεν υπάρχει ένας αναλυτής, παρά τα όσα διαβήματα έχουν κάνει. Ενώ αξίζει έξι έως επτά εκατομμύρια, πληρώνουν 12 - 15 εκατομμύρια το μήνα. Είναι νοικοκύρεμα αυτό;".

Και ο Ν. Γκατζής κατέληξε: "Εμείς, πιστεύουμε, όμως - επειδή λέτε για διάλογο και για προτάσεις - ότι δε θέλετε το διάλογο επί της ουσίας. Τον θέλετε για να λέτε ότι κάνατε διάλογο. Χρειάζεται φιλολαϊκή πολιτική. Η πολιτική σας αυτή τη στιγμή για τα θέματα της υγείας, αλλά ιδιαίτερα για το φάρμακο, είναι πολιτική φιλομονοπωλιακή. Εξυπηρετεί τα ξένα κέντρα, τα ξένα συμφέροντα, όχι εθνικά, όχι πατριωτικά, όχι οικονομικά, όχι κοινωνικά".

Ο Μ. Σκουλάκης, αντιπαρερχόμενος τα επί της ουσίας ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ, περιόρισε την επιχειρηματολογία του σε μια ερώτηση του ΚΚΕ για το αντιβιόγραμμα, που ακολούθησε βέβαια την επερώτηση. Μάλιστα - παραθέτοντας κάποια στοιχεία απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση - είχε το θράσος να απευθυνθεί στους βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτώντας τους: "Από πότε προσχώρησαν στην πλευρά των φαρμακοβιομηχάνων;".

Την απάντηση, όσον αφορά το αντιβιόγραμμα, την έδωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε διοικητική πράξη ένα καθαρά επιστημονικό πρόβλημα, ενώ ο Ν. Γκατζής τόνισε: "Η επιστημονικά αιτιολογημένη συνταγογράφηση είναι ο μόνος δρόμος".

Στο αίτημα των βουλευτών του ΚΚΕ για λειτουργία των κρατικών μονάδων φαρμακοβιομηχανίας, ο Κ. Γείτονας απάντησε: "Αφήστε τα περί εργοστασίων" - όπως ακριβώς επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση - και εκθείασε το θεσμικό ρόλο του ΕΟΦ.

Μόνο που η κυβέρνηση επιφυλάξει στον ΕΟΦ ρόλο απλού μεσάζοντα στις εισαγωγές και όχι εκείνου για τον οποίο πρωτοϊδρύθηκε.

Από όλα αυτά, ο Ελληνας πολίτης μπορεί να συναγάγει ποιος υπηρετεί τους φαρμακοβιομήχανους - και μάλιστα τους ξένους - και τι υποστηρίζει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ