Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Ρουσφέτια, κακοδιοίκηση και ελλείμματα

Βουλιάζουν κάτω από το βάρος των ρουσφετιών και της κακοδιοίκησης τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, και καθημερινά πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα προσλήψεων και τοποθετήσεων σε υπηρεσίες όπου πλεονάζει προσωπικό, ενώ στο φως έρχονται ακόμα και περιπτώσεις κατασπατάλησης χρημάτων από τη διοίκηση για την ενίσχυση μοναστηριών, εκκλησιών και αθλητικών συλλόγων! Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ δοκιμάζονται από τα ελλείμματα, λειτουργώντας μέσα στο μόνιμο άγχος της αναζήτησης για την εξασφάλιση πόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, με μια πρωτοφανή πρακτική για ελλειμματικό δημόσιο Οργανισμό, προέβη στην οικονομική ενίσχυση της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους, με το ποσό των 7.600.000 δραχμών, για την έκδοση εκκλησιαστικών ύμνων σε βιβλία, CD και δίσκους, καθώς και άλλων εκκλησιών με μικρότερα ποσά (Αγία Τριάδα Αργολίδας, Αθλητικός Ομιλος Ναυπλίου "Ο ΟΙΑΞ" κλπ. Οπως σχολίαζαν συνδικαλιστές του χώρου, η ευκολία με την οποία οι διοικούντες μοιράζουν το δημόσιο χρήμα, εξυπηρετώντας τις πελατειακές τους σχέσεις, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας τους όταν, ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες, στο όνομα της περιστολής των δημόσιων δαπανών.

Αν και την τελευταία διετία, με διάφορους τρόπους, πολλές φορές εξυπηρετώντας τις πολιτικές του ρουσφετιού και του κομματισμού, προσλήφθηκαν στα ΕΛΤΑ περίπου 1.200 νέοι υπάλληλοι, παρατηρείται το παράδοξο γεγονός ο Οργανισμός να συνεχίζει να έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα σε τομείς αιχμής, όπως νέες υπηρεσίες, διανομή, οδηγοί, θυρίδες, διαμετακομιστές κλπ.

Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και πήρε δραματικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, όταν ύστερα από δικαστικές αποφάσεις τα ΕΛΤΑ υποχρεώθηκαν να προσλάβουν 400 υπαλλήλους και το επόμενο διάστημα θα προβούν στην πρόσληψη άλλων 200 υπαλλήλων. Κατά περίεργο όμως τρόπο και οι νέοι προσληφθέντες δεν τοποθετήθηκαν σε υπηρεσίες και θέσεις που έχει πραγματικές ανάγκες ο Οργανισμός, αλλά προωθούνται - προς δόξαν των ρουσφετολογικών μηχανισμών - σε θέσεις που είναι αχρείαστοι και τελικά ζημιογόνοι για τα ΕΛΤΑ. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η τοποθέτηση υπεράριθμων υπαλλήλων στους Νομούς Αχαϊας, Αργολίδας, Εύβοιας, Ηλείας, αλλά και αλλού, τη στιγμή που στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών, ενώ έχουν προκηρυχτεί να καλυφθούν 37 κενές οργανικές θέσεις, όπως επίσης και 150 κενά στον τομέα διανομής, δεν τοποθετείται κανένας.

Αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή τα σωματεία των εργαζομένων - οι οποίοι είναι αυτοί κυρίως που πληρώνουν τα "σπασμένα" της άδικης και άνισης κατανομής τους - απευθύνθηκαν στη διοίκηση, απαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στη λογική του βολέματος "ημετέρων". Με εξώδικη πρόσκληση η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, στις 21 Γενάρη, ζήτησε το σύνολο των προσληφθέντων με δικαστικές αποφάσεις να τοποθετηθούν στους τομείς όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Με προχτεσινή επιστολή της προς τον γενικό διευθυντή των ΕΛΤΑ, Α. Αθανασόπουλο, η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ επανέρχεται στο πρόβλημα και τον κατηγορεί "ότι δεν επιθυμεί να προστατέψει τα συμφέροντα του Οργανισμού, ενώ καταφεύγει σε ψευδείς απαντήσεις προς την Ομοσπονδία...".

Την ίδια μέρα ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ επιχείρησε να παραπέμψει το ζήτημα στις "ελληνικές καλένδες", ζητώντας από το ΔΣ του Οργανισμού να συγκροτήσει επιτροπή για να διερευνήσει τις καταγγελίες, πρόταση όμως που απορρίφθηκε. Στην ουσία - σχολίαζαν συνδικαλιστές - η κίνηση αυτή αποδεικνύει την ευθυνοφοβία που διακατέχει τον γενικό διευθυντή των ΕΛΤΑ, για να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

"Η διοίκηση, με τον τρόπο που ενεργεί, οδηγεί τα ΕΛΤΑ σε διάλυση", καταγγέλλει ο Γιώργος Κρίκας,μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας". Και υπογραμμίζει πως "αντί να παρθούν μέτρα "απλής λογικής", που θα επιτρέψουν στο ταχυδρομείο να ανασάνει, προχωρά σε ενέργειες - ακόμα και μη νόμιμες - που υποβαθμίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών του, σπρώχνουν τον κόσμο στις ιδιωτικές εταιρίες, υποθηκεύουν το μέλλον του αλλά και το μέλλον των εργαζόμενων σ' αυτό".

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ