ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για το "πάρε - δώσε" με την ΕΕ

Ακούγεται και γράφεται συχνά από τους υποστηρικτές του ευρωενωσιακού "μονόδρομου" ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ εξασφαλίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα, μέσω της εισροής πακτωλού - δήθεν - χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία.Ορισμένοι μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι πως αδυνατούν - ιδιαίτερα σήμερα - να κρύψουν από το λαό τις δραματικές συνέπειες αυτής της συμμετοχής, που γνωρίζει πια από "πρώτο χέρι", εξαντλούν την επιχειρηματολογία τους στην "απλοχεριά" της ΕΕ και στην ανάγκη υψηλότερης απορροφητικότητας των προσφερόμενων κονδυλίων.

Πόσο, όμως, και αυτός ακόμα ο ισχυρισμός περί θετικού οικονομικού αποτελέσματος έχει σχέση με την πραγματικότητα;

Ας ξεκινήσουμε με τη δική τους λογιστική αντίληψη και ας ρίξουμε μια ματιά στα δικά τους στοιχεία, όπως αυτά απεικονίζονται στον Πίνακα 1.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια επίσημη καταγραφή της διαχρονικής εξέλιξης των χρηματικών δοσοληψιών μας με την ΕΕ.

Από την ανάγνωση των στοιχείων του Πίνακα 1, διαπιστώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια (1995 - 1997), ενώ αυξάνονται σταθερά οι αποδόσεις (οι εισφορές μας, δηλαδή) προς την ΕΕ, μειώνεται ταυτόχρονα και σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των απολήψεων των εισροών, δηλαδή, από την ΕΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη πρόβλεψη για το 1997 αναφέρει πως θα έχουμε αύξηση των αποδόσεων κατά 13,9% έναντι του 1996 και αντίστοιχη αύξηση των απολήψεων μόλις κατά 5,96%.

Ετσι, οι καθαρές εισπράξεις (με αυτόν το λογιστικό τρόπο υπολογισμού τους) παρουσιάζουν συνεχή μείωση του ρυθμού αύξησής τους. Και βέβαια, δεν αμφισβητείται σήμερα από κανέναν ότι αυτή η τάση θα ενισχύεται διαρκώς στα αμέσως προσεχή χρόνια, με συνέπεια τη σταδιακή εξαφάνιση και αυτής ακόμα της λογιστικής θετικής διαφοράς....

Η εικόνα, όμως, που δόθηκε προηγούμενα, είναι πλασματική.Και αυτό, γιατί όσοι περιορίζονται στα παραπάνω και μόνο στοιχεία, προκειμένου να βγάλουν και να διαφημίσουν τα συμπεράσματά τους, αποσιωπούν επιμελώς την εξέλιξη ενός κρίσιμου οικονομικού μεγέθους. Εκείνου, δηλαδή, που αποκαλύπτει την πορεία των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας. Και είναι φανερό πως όποιος κρύβει ή υποτιμά αυτό το στοιχείο, διαστρέφει συνειδητά την πραγματικότητα....

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα (πάλι) στοιχεία και συνυπολογίζοντας την εξέλιξη του εμπορικού μας ισοζυγίου,η πραγματική εικόνα των γενικών δοσοληψιών μας με την ΕΕ εμφανίζεται ανάγλυφα στον Πίνακα 2.

Οπως προκύπτει, επομένως, από τα στοιχεία αυτού του Πίνακα το τελικό αποτέλεσμα των γενικών δοσοληψιών μας με την ΕΕ είναι σαφώς αρνητικό.Σημειώνεται, επίσης, ότι οι σχετικές πλήρεις επεξεργασίες της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνουν μέχρι το 1994. Η κατάσταση τη διετία 1995 - 1996 είναι πολύ χειρότερη.Υπάρχουν, άλλωστε, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Τράπεζας (18.12.1996), σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζεται νέα εντυπωσιακή αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό μας ισοζύγιο, που αναμένεται να έχει ξεπεράσει μέχρι το τέλος του 1996 (πάντα κατά την Τράπεζα) τα 3.700 δισ. δρχ.!!!

Συνεπώς, αν πάρουμε υπόψη ότι το 70 - 80% των εμπορικών μας σχέσεων γίνεται με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η ποσοστιαία αύξηση του ελλείμματος το 1996 θα αγγίξει το 40% έναντι του 1994! Η ακόμα πιο αρνητική εξέλιξη, λοιπόν, στο τελικό αποτέλεσμα (στ) του Πίνακα 2 για το 1996 είναι προφανής.

Οσα πολύ συνοπτικά περιγράψαμε προηγούμενα, δείχνουν, νομίζουμε, αν είναι τελικά κερδισμένη ή χαμένη η χώρα μας και σ' αυτό το ζήτημα. Υπογραμμίζουν, παράλληλα, και τις ευθύνες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κ.ά.), που το καλοκαίρι του 1992 επικύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ερήμην του ελληνικού λαού, περιφρονώντας την εύλογη δημοκρατική αξίωση του ΚΚΕ για επαρκή αντικειμενική λαϊκή πληροφόρηση και για τη διενέργεια εθνικού Δημοψηφίσματος.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο, που καταδείχνεται από την παράθεση όλων αυτών των επίσημων στοιχείων και δεδομένων. Αναφερόμαστε στην κοινά διαπιστωμένη πλέον ένταση του βαθμού εξάρτησης,που μας επιφύλαξε στην πράξη η πολυδιαφημισμένη - τότε - "αγορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων", αλλά και στον συνεχώς διευρυνόμενο μεταπρατικό χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Είναι, άλλωστε, μια κατάσταση, που βιώνουν καθημερινά τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα - τελευταία - η ευρισκόμενη μπροστά σε συνθήκες ξεκληρίσματος μικρομεσαία αγροτιά...

Επανερχόμενοι, τέλος, στη βασική εκτίμησή μας περί σαφώς αρνητικού αποτελέσματος για τη χώρα μας, όσον αφορά τις γενικές δοσοληψίες της με την ΕΕ, αξίζει να υπενθυμίσουμε και μια ακόμα πλευρά. Οτι, δηλαδή, και αυτές ακόμα οι περιορισμένες χρηματικές απολήψεις προσανατολίζονται αποκλειστικά σε δραστηριότητες κοινοτικών επιλογών και προδιαγραφών και όχι στη βάση εθνικών μας αναγκών και προτεραιοτήτων, που θα υπηρετούσαν ένα σχέδιο αληθινής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Αυτή ακριβώς η διαπίστωση ελαχιστοποιεί αντικειμενικά και τη σημασία της περίφημης απορροφητικότητας,πάνω στην οποία στηρίζεται μια ακατάσχετη φιλολογία και μια ανόητη υπερεκτίμηση του βαθμού της.

Και πράγματι, κανένας δεν αμφισβητεί την ανεπάρκεια όλων των κυβερνήσεων να πετύχουν σ' αυτόν τον τομέα, που οι ίδιες έχουν χαρακτηρίσει ως κύριο ζητούμενο.

Την ίδια ώρα, όμως, κανένας - εκτός του ΚΚΕ - δε φροντίζει να πει καθαρά και ξάστερα την αλήθεια στο λαό. Κανένας από τους πολιτικά ποικιλόχρωμους εραστές του Μάαστριχτ δε μιλάει για το πού κατευθύνονται, καθ' υπαγόρευση των Βρυξελλών και των πολυεθνικών μεγαλοσυμφερόντων, αυτά τα"προσφερόμενα" κοινοτικά κονδύλια. Ποιους εξυπηρετούν ουσιαστικά οι διαβόητες υποδομές (μεγάλα έργα κτλ.) και πόσο ξένες είναι προς τις πραγματικές παραγωγικές ανάγκες του τόπου και του λαού, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα, που διαπιστώνεται καθημερινά η δραστική συρρίκνωση της παραγωγικής μας βάσης και η συνεχής επιδείνωση της θέσης μας στο σημερινό διεθνή καταμερισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% αυτών των εισροών δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των έργων εκείνων, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων. Ενα πρόγραμμα, με σαφή στόχο (και μοναδικό) την ακόμα πιο ανεμπόδιστη διεθνή κίνηση των κεφαλαίων. Και βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τη μερίδα του λέοντος από τους πόρους που διατίθενται, την καρπώνονται οι μεγάλες ξένες κατασκευαστικές εταιρίες και κοινοπραξίες.

Για παράδειγμα, το σχετικό, "άρμεγμα" - και μάλιστα με αποικιοκρατικούς όρους - του Αεροδρομίου των Σπάτων,έχει ανατεθεί στα μέλη της γερμανικής κοινοπραξίας "Hochtief Aktiengesel/ schaft" την "ΑΒΒ schaltanlegen Gmdh",την "H. Krantz - TKT Gmdh" και την "Flughafen Athen - Spata".

Επίσης, κυρίαρχη του "παιχνιδιού" στην περίπτωση της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου είναι η κοινοπραξία των γαλλικών εταιριών "GTM international" και GTM,ενώ για την κατασκευή της Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων είναι αποφασιστικός ο ρόλος της γαλλικής εταιρίας "Τransroute int. S. A.".

Οσο για τους πόρους προς τον αγροτικό τομέα, είναι πια κοινό μυστικό ότι η μερίδα του λέοντος καταλήγει στα χέρια των λίγων....

Και ασφαλώς, κουβέντα δε γίνεται για το γεγονός ότι, προϋπόθεση για την όποια απορροφητικότητα αυτών των κονδυλίων είναι η εξασφάλιση μιας πολύ σημαντικής εθνικής μας συμμετοχής εκατοντάδων δισεκατομμυρίων συνολικά...

Αντώνης ΝΤΡΕΚΟΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για δέκα μέρες στο πόδι

Δεκάδες κλιμάκια με επικεφαλής στελέχη της Οργάνωσης εξορμούν στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές

Σε πλήρη διάταξη και βάσει καλά καταστρωμένου σχεδίου οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά κάνουν από νωρίς το πρωί αισθητή την παρουσία τους σε όλους τους χώρους δουλιάς, κατοικίας, μόρφωσης. Δεκάδες κλιμάκια με επικεφαλής στελέχη της Οργάνωσης "σαρώνουν" τα εργοστάσια και τις γειτονιές του Πειραιά, μοιράζουν υλικό, συγκεντρώνουν υπογραφές για το δημοψήφισμα, αφουγκράζονται τις απόψεις και τις διαθέσεις του κόσμου, μεταφέρουν τις θέσεις του Κόμματος για το Μάαστριχτ.

Ο Μιχάλης Φιορεντής,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΠ, περιγράφει την εξόρμηση της Οργάνωσης:

"Από σήμερα τα χαράματα και για δέκα συνεχόμενες ημέρες η ΚΟ του Πειραιά θα βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους της πόλης. Εκεί που ο Πειραιάς πραγματικά αγωνιά, εκεί που αναπαράγονται τα προβλήματα της εργατικής τάξης εκεί που οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, εκεί που τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και γενικότερα τα δικαιώματά τους πλήττονται περισσότερο. Πρόκειται για μια εξόρμηση που έχει σχεδιαστεί από την Επιτροπή Πόλης της ΚΟ Πειραιά όλα τα στελέχη της Οργάνωσής μας θα βρίσκονται επικεφαλής κλιμακίων του Κόμματος που θα επισκεφθούν διάφορους χώρους.

Ο στόχος μας είναι διπλός. Καταρχήν να αποκαλύψουμε ότι η πολιτική που εκπορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει συγκεκριμένο αρνητικό αντίκτυπο σε συγκεκριμένες περιοχές, εκτεταμένες περιοχές της πόλης του Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα, αν θέλετε σε περιοχές που απασχολούν εκατοντάδες, χιλιάδες εργαζόμενους. Πρόκειται για τα μεγάλα εργοστάσια που, είτε κλείνουν, είτε απολύουν προσωπικό είτε παίρνουν πίσω δικαιώματα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας. Κυρίως να συνδέσουμε και να αποκαλύψουμε το ρόλο της Συνθήκης του Μάαστριχτ στους εργαζόμενους. Ο δεύτερος στόχος είναι να εντείνουμε όσο γίνεται περισσότερο το ρεύμα ενάντια στη Συνθήκη με σκοπό και τη διεκδίκηση του δημοψηφίσματος, αλλά κυρίως με το να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει στα χέρια του την ανατροπή στην πράξη των οδηγιών που εκπορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δίνουμε βάρος σε ορισμένους χώρους, πολύ συγκεκριμένους και με μεγάλη σημασία. Σαν πρώτο θα έθετα το χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και το χώρο του λιμανιού. Είναι δύο σημεία της πόλης από τα οποία ξεκινάνε πολλοί αγώνες τα τελευταία χρόνια, με στόχο βεβαίως τη μεγάλη ανεργία που προέρχεται από αυτούς τους χώρους. Εχουμε το πρόσφατο παράδειγμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της απεργίας των ναυτεργατών. Στα καράβια λοιπόν και στα ναυπηγεία της ζώνης θα είναι αύριο τα συνεργεία του Κόμματος. Θα πάμε και σε αρκετά εργοστάσια, κυρίως τα μεγάλα της πόλης, όπου εκεί τα κλιμάκια του Κόμματος θα συζητήσουν με τους εργαζόμενους. Αυτά κυρίως και δεν περιοριζόμαστε στην πρώτη μέρα. Για δέκα μέρες θα βρισκόμαστε παντού. Στον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης και όπου κυκλοφορούν εργαζόμενοι για να συζητήσουμε μαζί τους".

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους

Ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των γυναικών, τη συσπείρωσή τους γύρω από το ΚΚΕ

Από νωρίς σήμερα το πρωί τα μέλη και τα στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας βρίσκονται σε διάλογο, πρόσωπο με πρόσωπο, με τους εργαζόμενους, μία από τις μορφές με τις οποίες η Οργάνωση ξετυλίγει την πολιτική της παρέμβαση στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το πρόγραμμα των σημερινών εξορμήσεων στα εργοστάσια έχει ως εξής: ΕΛΙΤ στις 6.15 π.μ. από την ΚΟ Κολωνού,ΕΒΓΑ στις 6.45 π.μ. από την ΚΟ Ακαδημίας Πλάτωνος,ΚΟΤΤΕΡ στις 6.45 π.μ. από την ΚΟ Κάτω Πετραλώνων,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στις 6.45 π.μ. από την ΚΟ Βοτανικού.

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδει η ΚΟΑ στην ενημέρωση των γυναικών, την πιο ενεργή συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες, τη συσπείρωσή τους στο ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό η δίμηνη εξόρμηση που έχει ξεκινήσει στις γυναίκες μπολιάζεται με την καμπάνια για το Μάαστριχτ. Ο "Ρ" απευθύνθηκε στην Βάσω Παπαδόγιαννη,μέλος της Επιτροπής Πόλης και της Επιτροπής Γυναικών της ΚΟΑ, η οποία εξηγεί πώς συνδυάζεται η δίμηνη εξόρμηση για τις γυναίκες με την καμπάνια για το Μάαστριχτ, καθώς και τους στόχους και τις μορφές της εξόρμησης.

Η συντρόφισσα Β. Παπαδόγιαννη μας είπε: "Δεν είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια δουλιάς δεν έρχονται το ένα με το άλλο σε αντίθεση. Το περιεχόμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα που έτσι κι αλλιώς η πολιτική καμπάνια στις γυναίκες το αναδεικνύει, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεργία, εργασιακές σχέσεις, για συρρίκνωση της δημόσιας κοινωνικής πολιτικής και τις επιπτώσεις που έχουν στις γυναίκες και να μην αναδεικνύουμε τις πολιτικές της ΕΕ, που κτυπά απάνθρωπα και πολύπλοκα την κατάσταση των γυναικών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμετοχή των γυναικών στο λαϊκό μέτωπο πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και να μην συνδέουμε αυτή την πάλη με την πάλη ενάντια στις πολιτικές τις ευρωπαϊκής Ενωσης, με προοπτική την αποδέσμευση.

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δουλιάς

Οργανώνουμε τη δουλιά μας με στόχο το πολιτικό άνοιγμα σε πλατύτερο κόσμο, ώστε να διευρυνθεί η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Ξεκινάμε με πρόγραμμα δουλιάς συγκεκριμένο. Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους που απασχολούν μεγάλο αριθμό γυναικών. Με συσκέψεις θεματικές, όπως π.χ. για την παιδεία, κυρίαρχο πρόβλημα των ημερών, που για μας δεν είναι πρόβλημα ενός τμήματος του λαού, αλλά της εργατικής τάξης και συνολικά όλου του λαού. Για την υγιεινή και ασφάλεια, για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, το φασόν κλπ. Κάθε Πέμπτη οργανώνουμε μαζικές εξορμήσεις σε χώρους με "Ριζοσπάστη" και την ανακοίνωση του Κόμματος. Μέσα από αυτή τη δουλιά στοχεύουμε να πετύχουμε τη συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες στα σωματεία τους, στους συλλόγους τους. Στοχεύουμε στη συσπείρωσή τους στις γραμμές του ΚΚΕ. Στο να κατανοήσουν οι γυναίκες ότι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Για μας τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δουλιά στις γυναίκες δε σταματάει με τη δίμηνη καμπάνια, συνεχίζουμε σταθερά αυτή τη δουλιά συνδέοντάς τη με την πολιτική πρόταση του Κόμματός μας".

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ενημερώσουμε τους νέους

Με όλες της τις δυνάμεις η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ξεκινά από σήμερα την 10ήμερη Πολιτική Εξόρμηση για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στο πλευρό του ΚΚΕ. Σε ερώτηση του "Ριζοσπάστη" σχετικά με τη συμβολή της ΚΝΕ στην Πολιτική Καμπάνια του Κόμματος ενάντια στο Μάαστριχτ, ο Λάζαρος Σορόπουλος,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε τα εξής:

"Φιλοδοξούμε να επικοινωνήσουμε πλατιά με τη νεολαία, μέσα από τις εξορμήσεις που έχουν προγραμματιστεί στους χώρους που εργάζονται, μορφώνονται, διασκεδάζουν οι νέοι. Επιδίωξή μας η ενημέρωση της νεολαίας για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την αντιδραστική αναθεώρησή της, το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις τραγικές συνέπειες που επιφυλάσσει για το λαό και τη νεολαία αυτή η πορεία. Η προβολή της απαίτησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με τη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών από νέους, ώστε να τοποθετηθεί τελικά άμεσα ο ελληνικός λαός για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα προγράμματα "σύνθλιψης" του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων του.

Στα πλαίσια αυτά κάθε Οργάνωση της ΚΝΕ έχει προγραμματίσει μαζικές εξορμήσεις σε νεανικούς χώρους, με επικεφαλής τα στελέχη της. Εχει σχεδιάσει την πολύπλευρη επικοινωνία της με τη νεολαία, για το ξεδίπλωμα της Καμπάνιας και την υλοποίηση των στόχων της. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα και αύριο βάζουμε στόχο να εμφανιστούμε με τα υλικά της Καμπάνιας σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στις οργανώσεις της επαρχίας υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός που επικεντρώνει σε χώρους νέων εργαζομένων και μαθητών. Παράλληλα σε κεντρικά σημεία των πόλεων (πλατείες κλπ.) από σήμερα θα υπάρχουν τραπεζάκια της ΚΝΕ με ανακοινώσεις και το κείμενο για τη συγκέντρωση υπογραφών. Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος της Καμπάνιας".

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικό ξεκίνημα

Με εξορμήσεις για διανομή υλικού στο κέντρο της πόλης και συζητήσεις με τους εργαζόμενους ξεκινά δυναμικά αύριο και στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια ενάντια στο Μάαστριχτ. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ αποφάσισε να συμμετέχει στο Δεκαήμερο Πανελλαδικής Καμπάνιας, που προκήρυξε το Κόμμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της, με εξορμήσεις, ομιλίες και συζητήσεις σε χώρους δουλιάς, σε γειτονιές, στο εμπορικό κέντρο, στο Πανεπιστήμιο κλπ.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί γενική εξόρμηση του κλιμακίου της ΚΟΘ στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης στις 10.30 το πρωί, όπου και θα μοιραστεί υλικό. Επίσης κλιμάκιο της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας περιόδευσε το πρωί στην περιοχή Βαρδαρίου.

Για τη σημασία της καμπάνιας στη Θεσσαλονίκη που φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μάς δηλώνει η Σοφία Μωυσίδου,υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ: "Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες, αποτέλεσμα της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, είναι η πολιτιστική ένταξη που η χώρα μας μετατρέπεται σε πολιτιστική αποικία της ΕΕ. Από την ίδρυσή της η ΕΕ προσπαθεί να κάνει πράξη την πολυπόθητη συνοχή των κρατών - μελών, να αναπτύξει τη "Μεγάλη Ιδέα", τη "Μεγάλη Ευρώπη". Η πολιτιστική ολοκλήρωση έρχεται να στηρίξει και να βοηθήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ένταξη και να αμβλύνει τις αντιθέσεις και αντιστάσεις των λαών".

"Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ γίνεται αναφορά στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά, στην πραγματικότητα, όμως, προωθείται η δημιουργία ενός "ενιαίου πολιτισμικού ευρωπαϊκού χώρου" με κοσμοπολίτικα υπερεθνικά χαρακτηριστικά, όπου τα ξεχωριστά εθνικά πολιτιστικά στοιχεία εντάσσονται στο πλαίσιο της "κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς". Επιχειρείται η εξαφάνιση των λαϊκών εθνικών στοιχείων, που αποτελούν αυθεντικό παράγοντα αντίστασης, έτσι ώστε να κινδυνεύει ο λαός να χάσει την εθνική πολιτιστική του ταυτότητα. Για μας, εθνική πολιτιστική πολιτική σημαίνει σεβασμός της διαφορετικότητας όλων των πολιτισμών του κόσμου, της δημιουργικής έκφρασης του κάθε λαού, των παραδόσεών του". "Μετά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ - συνεχίζει η Σ. Μωυσίδου - η νομική βάση για τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού ενισχύεται και η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται πολιτικά με όλες τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετεί και ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Το Κόμμα μας γνωρίζοντας αυτούς τους στόχους εξέφρασε τις επιφυλάξεις του από την πρώτη στιγμή που η πόλη μας ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Την ανακήρυξη αυτή την είδε περισσότερο σαν πεδίο διεκδικητικής δράσης και ουσιαστικής συμμετοχής του μαζικού λαϊκού κινήματος, σαν μία ευκαιρία να προσεγγίσει ο λαός το πολιτιστικό γίγνεσθαι, αλλά και σαν προϋπόθεση να δημιουργηθούν υποδομές και θεσμοί που θα στηρίξουν το πολιτιστικό μέλλον της πόλης. Φυσικά, οι δυνάμεις του δικομματισμού που ελέγχουν τον Οργανισμό της Πολιτιστικής φρόντισαν να διαψεύσουν όλες τις προσδοκίες που είχε ο λαός για το θεσμό".

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πλούσια δράση από σήμερα

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ ξεκινά σειρά δραστηριοτήτων, όπως μοίρασμα υλικού, περιοδείες, συσκέψεις και ομιλίες. Ετσι γίνονται οι παρακάτω περιοδείες:

  • Σήμερα Πέμπτη στον ΟΤΕ (συνεργεία και γραφεία), στη βιοτεχνία ιματισμού ΞΙΑΡΧΟΣ, στα πολυκαταστήματα ΤΡΟΦΟ και ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.
  • Αύριο Παρασκευή στα εργοστάσια ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ, ΚΑΡΕΛΙΑ και ΔΒΕ (LEVI'S), στο νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, στα πολυκαταστήματα ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ATLANTIC (Μακεδ.), στη ΜΕΣΣΗΝΗ και την ΠΙΛΑΛΙΣΤΡΑ.
  • Το Σάββατο 22 Φλεβάρη στο Βιοτεχνικό Πάρκο, στη Νέα Αγορά, στο ΚΤΕΛ, στα πολυκαταστήματα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και ATLANTIC (Παραλ.), στη ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ, του ΑΒΡΑΜΙΟΥ και του ΣΤΡΕΦΙ.
  • Την Κυριακή 23 Φλεβάρη στην ΑΝΔΡΟΥΣΑ και ΜΕΛΙΓΑΛΑ, στα ΦΙΛΙΑΤΡΑ, στη ΧΩΡΑ, στον ΠΥΡΓΟ και το ΑΜΠΕΛΟΦΥΤΟ.
  • Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στα γιαπιά της Καλαμάτας, στις τράπεζες της Καλαμάτας, στα Τεχνικά Λύκεια και την Τεχνική Σχολή, στην οδό ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ, στο ΔΑΡΑ, ΝΕΡΟΠΟΥΛΟ και ΒΛΑΣΗ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Με όπλο την αλήθεια

Με όπλο την αλήθεια και με τον αέρα της επιβεβαιωμένης από τη ζωή πολιτικής του Κόμματος, στελέχη, μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπαίνουν από σήμερα στη "μάχη" για την επιτυχία της Δεκαήμερης Πολιτικής Εξόρμησης, με στόχο την ενημέρωση του ελληνικού λαού για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την επικείμενη αναθεώρησή της στη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την προβολή του πανδημοκρατικού αιτήματος για Δημοψήφισμα.

"Σας καλούμε, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, να γίνει το 10ήμερο 20 Φλεβάρη - 1 Μάρτη χρόνος έντασης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Σας καλούμε να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει, αφού ενημερωθεί".

Η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μια πρωτοβουλία πατριωτικού χαρακτήρα, γίνεται σε μια περίοδο ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων, στους οποίους όλο και πιο συχνά εκφράζεται η αντίθεση στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει και οι υπόλοιποι θιασώτες του Μάαστριχτ επιχειρούν να συγκαλύψουν.

Η εξόρμηση αρχίζει σε όλη τη χώρα με περιοδείες σε τόπους δουλιάς, σε γειτονιές, με διανομή ενημερωτικού υλικού, συζητήσεις, και συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ