ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση σήμερα για το ωράριο

Εξω από το κατάστημα "Κωτσόβολος" στην Ομόνοια συγκεντρώνονται σήμερα, στις 5 μμ, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά πλειοψηφία, είπε "ναι" στην πρόσφατη συμφωνία. Καταγγέλλει ο Κ. Μαραγκουδάκης. Απαράδεκτη και υβριστική η τακτική της πλειοψηφίας της κλαδικής ομοσπονδίας

Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα στις 5 το απόγευμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ενώ έχει κηρύξει και στάση εργασίας από τις 5μμ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, που τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο δε θα ξεπερνά τις 3.30μμ, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας κ.ά. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ.

Στο μεταξύ χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, ο ΣΕΛΠΕ, ο ΣΕΣΜΕ και ΕΣΕΕ. Μια συμφωνία, που παρατείνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα μέχρι τις 6μμ, αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για την καταστρατήγηση των απογευμάτων της Δευτέρας και της Τετάρτης, δεν κατοχυρώνει την κυριακάτικη αργία και διαιωνίζει τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΑΣΕ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλος,ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι όσοι αντιδρούν με τη συμφωνία - φωτογραφίζοντας εμποροϋπαλλήλους και ΕΒΕ - είναι "περιθωριακά στοιχεία, υποκινούμενα από καθαρά κομματικά κριτήρια"!Ο ίδιος αντιτάχθηκε στο αίτημα που πρόβαλε ο Κ. Μαραγκουδάκης (μέλος του ΑΣΕ ως εργατικός εκπρόσωπος) να κληθεί στο ΑΣΕ εκπρόσωπος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ δεν παρέλειψε να ερμηνεύει κατά το "δοκούν" τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να εμφανίσει "ομοφωνία" γύρω από τη γνωστή συμφωνία..!

Κατά της πιο πάνω συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε "επιβλαβή για τα συμφέροντα των εργαζομένων",τάχθηκε ο Κ. Μαραγκουδάκης,ο οποίος σε δήλωσή του διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ για την απαράδεκτη συμπεριφορά του. "Η συμφωνία αυτή - τονίζει - εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη αφαίρεσης κατακτημένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων των εργαζομένων". Και αφού καταγγέλλει όλο το νομοθετικό πλαίσιο ασυδοσίας στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταλήγει: "Ποτέ δε θα αμαυρώσω τη συνδικαλιστική μου ιστορία, επειδή άλλοι (π.χ. πλειοψηφία διοίκησης ΟΙΥΕ) εγκαταλείπουν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταγγέλλουν ως "περιθωριακούς" τους εμποροϋπαλλήλους που αντιστέκονται σ' αυτή την τακτική. Καταψηφίζω αυτές τις συμφωνίες σαν βλαπτικές για τους εργαζόμενους".

Υπέρ της πλήρους ασυδοσίας στο ωράριο των καταστημάτων, χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) - που είχε σπεύσει να εξαγγείλει τη λήξη των κινητοποιήσεων των εμποροϋπαλλήλων μετά την υπογραφή της "ιστορικής συμφωνίας" - δε διστάζει να προσφύγει ακόμα και σε προβοκατόρικες μεθόδους προκειμένου να συκοφαντήσει τους συνεχιζόμενους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων και να χτυπήσει τη σημερινή κινητοποίηση. Ετσι σε μια χτεσινή, κατάπτυστη, ανακοίνωση κάνει λόγο για "ετερόκλητες αντιδράσεις" (!), βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους αγώνες των εργαζομένων για ανθρώπινο ωράριο με τις "αντιδράσεις" των ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ - Μαρινόπουλος, ΣΕΒ - ΕΒΕΑ για πλήρη ασυδοσία!

"Ξεπούλημα των αγώνων των εργαζομένων και τακτικό ελιγμό της εργοδοσίας κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και των ΕΒΕ", χαρακτηρίζει τη συμφωνία και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Βόλου."Η συμφωνία - τονίζεται σε ανακοίνωσή του - κινείται στα όρια της απελευθέρωσης, δε διασφαλίζει τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά στις εργασιακές σχέσεις". Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του την πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας που "δεν εκφράζει τα συμφέροντα του κλάδου και των εργαζόμενων", ενώ τονίζει ότι "θα συνεχίσουμε τους αγώνες από κοινού με τους ΕΒΕ για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι τα καταστήματα της περιοχής θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 3μμ τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο.

Ανασφάλιστοι Ελληνες και αλλοδαποί!

Ανασφάλιστοι, με "σπασμένα" μεροκάματα, δουλεύουν περίπου 45 εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί σε τέσσερα πλοία που επισκευάζονται στη ΔΕΗ στο Κερατσίνι!

Τα τέσσερα πλοία είναι τα: "Τύρρανα","Περγάμα" του πλοιοκτήτη Περιμένη,το πλοίο "Κεφαλονιά" του εφοπλιστή Στρίτζη και το πλοίο "Ανεμος".Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των σωματείων της Ζώνης. Από τους 45 εργαζόμενους, οι 20 περίπου είναι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, παίρνουν μεροκάματο πολύ χαμηλότερο από τη σύμβαση και δεν τηρείται το ωράριο.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι η παράνομη απασχόληση οργιάζει κάτω από τη μύτη των Λιμενικών Αρχών και πρέπει επιτέλους να παρθούν μέτρα.

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το επάγγελμα του "Λογιστή - Φοροτεχνικού" και την έναρξη διαλόγου για το όλο ζήτημα, ζητούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά και καλούν τους λογιστές της Αθήνας και του Πειραιά σε συγκέντρωση, την Τρίτη 25 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα,στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των λογιστών, με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται "απαράδεκτοι" φραγμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
"Οχι" στα τοπικά σύμφωνα

Ως "ένα ακόμα αντεργατικό βήμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης", χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τα λεγόμενα "τοπικά σύμφωνα απασχόλησης" και καλεί τα σωματεία και τη ΓΣΕΕ "να αντιταχθούν και αυτοί στις αντεργατικές αυτές ρυθμίσεις".

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την προσπάθεια να εφαρμοστούν σε εφτά περιοχές τα σύμφωνα, τα οποία κύριο στόχο έχουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης και των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, στη βάση των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου"".

Το ΕΚ Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους "σε συσπείρωση και αγώνα για να μην περάσει η αντεργατική πολιτική και να επιβάλλουμε μιαν άλλη που θα δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και την ανεργία, με παραγωγικές επενδύσεις και όχι με παροχές στην οικονομική ολιγαρχία. Να επιβάλλουμε πολιτική που θα έρχεται σε αντίθεση μ' αυτή των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή και προς όφελος των εργαζομένων".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, στις 5μμ, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ

Τι θα γίνει με τη Ζώνη;

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα

"Πριν δεκαπέντε μήνες η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μια δέσμευση 26 σημείων, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αν και το χρονοδιάγραμμα των δεσμεύσεων ήταν σαφές, από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτιναχτεί στο 80% στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ στην πόλη του Περάματος έχει φτάσει στο 25% και στους νέους στο 35%".

Τα παραπάνω επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρωτάει: Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και πιο συγκεκριμένα: Θα διαμορφωθεί κατάλληλο θεσμικό - χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη στήριξη των κατασκευών και εκτεταμένων μετασκευών πλοίων στη Ζώνη; Θα προχωρήσει μέσα από την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών στην προσέλκυση εργασιών στα ναυπηγεία και στη Ζώνη; Θα παρέμβει στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού και τουριστικού στόλου για την κατασκευή νέων σκαφών στη χώρα μας; Σκοπεύει να δώσει λύση στο θέμα των δεξαμενισμών των πλοίων, που είναι καίριο ζήτημα για την προσέλκυση εργασιών στη Ζώνη; Θα εγκατασταθούν στη Ζώνη και πότε, τουλάχιστον δυο πλωτές δεξαμενές μεγάλου μεγέθους που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες κάθε κατηγορίας πλοίων και αν ναι, μέχρι να γίνει αυτό θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

"Προστατέψτε την περιουσία των ταμείων"

Η "κλοπή" των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που ξεπερνούν τα 3 τρισ. δραχμές, είναι ο σκοπός της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

"Οι αντιδράσεις κοινωνικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων - τονίζεται στην ανακοίνωση - υποχρέωσαν την κυβέρνηση να τροποποιήσει τους αρχικούς χειρισμούς του θέματος στη Βουλή, χωρίς όμως και την ουσία του προβλήματος". Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και την ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας κάθε ταμείου "σε αιρετούς εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλιά τους".

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας ζητά και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων,ο οποίος σημειώνει πως οι αρμόδιοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μην προκαλούν με τις απερίσκεπτες ενέργειές τους κοινωνικές αναταραχές.

Να αποσυρθεί αμέσως η τροπολογία απαιτεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,τονίζοντας ότι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων είναι περιουσία των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ