Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση σήμερα για το ωράριο

Εξω από το κατάστημα "Κωτσόβολος" στην Ομόνοια συγκεντρώνονται σήμερα, στις 5 μμ, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά πλειοψηφία, είπε "ναι" στην πρόσφατη συμφωνία. Καταγγέλλει ο Κ. Μαραγκουδάκης. Απαράδεκτη και υβριστική η τακτική της πλειοψηφίας της κλαδικής ομοσπονδίας

Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα στις 5 το απόγευμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,ενώ έχει κηρύξει και στάση εργασίας από τις 5μμ έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν οριοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, που τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο δε θα ξεπερνά τις 3.30μμ, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας κ.ά. Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ.

Στο μεταξύ χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων, ο ΣΕΛΠΕ, ο ΣΕΣΜΕ και ΕΣΕΕ. Μια συμφωνία, που παρατείνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα μέχρι τις 6μμ, αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για την καταστρατήγηση των απογευμάτων της Δευτέρας και της Τετάρτης, δεν κατοχυρώνει την κυριακάτικη αργία και διαιωνίζει τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΑΣΕ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλος,ο οποίος δήλωσε προκλητικά ότι όσοι αντιδρούν με τη συμφωνία - φωτογραφίζοντας εμποροϋπαλλήλους και ΕΒΕ - είναι "περιθωριακά στοιχεία, υποκινούμενα από καθαρά κομματικά κριτήρια"!Ο ίδιος αντιτάχθηκε στο αίτημα που πρόβαλε ο Κ. Μαραγκουδάκης (μέλος του ΑΣΕ ως εργατικός εκπρόσωπος) να κληθεί στο ΑΣΕ εκπρόσωπος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ δεν παρέλειψε να ερμηνεύει κατά το "δοκούν" τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να εμφανίσει "ομοφωνία" γύρω από τη γνωστή συμφωνία..!

Κατά της πιο πάνω συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε "επιβλαβή για τα συμφέροντα των εργαζομένων",τάχθηκε ο Κ. Μαραγκουδάκης,ο οποίος σε δήλωσή του διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ για την απαράδεκτη συμπεριφορά του. "Η συμφωνία αυτή - τονίζει - εντάσσεται στη γενικότερη επιδίωξη αφαίρεσης κατακτημένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων των εργαζομένων". Και αφού καταγγέλλει όλο το νομοθετικό πλαίσιο ασυδοσίας στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταλήγει: "Ποτέ δε θα αμαυρώσω τη συνδικαλιστική μου ιστορία, επειδή άλλοι (π.χ. πλειοψηφία διοίκησης ΟΙΥΕ) εγκαταλείπουν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταγγέλλουν ως "περιθωριακούς" τους εμποροϋπαλλήλους που αντιστέκονται σ' αυτή την τακτική. Καταψηφίζω αυτές τις συμφωνίες σαν βλαπτικές για τους εργαζόμενους".

Υπέρ της πλήρους ασυδοσίας στο ωράριο των καταστημάτων, χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

Στο μεταξύ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) - που είχε σπεύσει να εξαγγείλει τη λήξη των κινητοποιήσεων των εμποροϋπαλλήλων μετά την υπογραφή της "ιστορικής συμφωνίας" - δε διστάζει να προσφύγει ακόμα και σε προβοκατόρικες μεθόδους προκειμένου να συκοφαντήσει τους συνεχιζόμενους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων και να χτυπήσει τη σημερινή κινητοποίηση. Ετσι σε μια χτεσινή, κατάπτυστη, ανακοίνωση κάνει λόγο για "ετερόκλητες αντιδράσεις" (!), βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους αγώνες των εργαζομένων για ανθρώπινο ωράριο με τις "αντιδράσεις" των ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ - Μαρινόπουλος, ΣΕΒ - ΕΒΕΑ για πλήρη ασυδοσία!

"Ξεπούλημα των αγώνων των εργαζομένων και τακτικό ελιγμό της εργοδοσίας κάτω από την πίεση των εργαζόμενων και των ΕΒΕ", χαρακτηρίζει τη συμφωνία και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Βόλου."Η συμφωνία - τονίζεται σε ανακοίνωσή του - κινείται στα όρια της απελευθέρωσης, δε διασφαλίζει τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά στις εργασιακές σχέσεις". Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του την πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας που "δεν εκφράζει τα συμφέροντα του κλάδου και των εργαζόμενων", ενώ τονίζει ότι "θα συνεχίσουμε τους αγώνες από κοινού με τους ΕΒΕ για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι τα καταστήματα της περιοχής θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 3μμ τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ