ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Εφιαλτικά ελλείμματα στο εμπόριο

Στα 15,1 δισ. δολάρια έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 1996. Στα 4,3 δισ. δολάρια, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, η διαφορά, δηλαδή, του συνόλου των εξαγωγών εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών της χώρας, από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σχετικό έλλειμμα στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1996 έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 4,3 δισ. δολαρίων, έναντι 3 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 1995 (αύξηση 41%). Την ίδια περίοδο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που είναι ενδεικτικό των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 15 δισ. δολάρια, έναντι 14,2 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη του 1995 και 11 δισ. δολαρίων το 1994. Η σχέση εισαγωγών προς τις εξαγωγές αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια, αφού η κυβέρνηση αποκλείει τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την ασύδοτη διείσδυση των ξένων προϊόντων.

Η αιτία της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας διόγκωσης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου θα πρέπει να αναζητηθεί στη διαρκή υποβάθμιση της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την παράδοση, ουσιαστικά, των ελληνικών αγορών στις ορέξεις και τα συμφέροντα του ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι, και από αυτή τη σκοπιά αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρόνια τώρα παρακολουθούν σε ρόλο απλού θεατή τις δραματικές εξελίξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση διαφόρων δεικτών της εθνικής οικονομίας (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, εξαγωγές κτλ.), έχοντας εγκαταλείψει το ισοζύγιο στο έλεος των εισαγωγέων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και των αεριτζήδων και κερδοσκόπων κάθε μορφής.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισροές "επιχειρηματικών κεφαλαίων" - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν κερδοσκοπικά κεφάλαια από το εξωτερικό και ουδεμία σχέση έχουν με την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων - ανήλθαν στο πρώτο δεκάμηνο του 1996 στα 7,8 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση 79,4% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο. Δεν πάει πίσω και η επίσημη εκροή κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις αυτές, αλλά, αντ' αυτού, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή "τόκων μερισμάτων και κερδών". Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, την ίδια περίοδο, "άγγιξε" τα 2,5 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το 1995.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: Την αντίδρασή του για την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με αναδρομική ισχύ, μεταξύ αυτών και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι τα φροντιστήρια του χώρου στην πλειοψηφία τους δεν έχουν επιβάλει ούτως ή άλλως αυξήσεις μεγαλύτερες από το 7% που προβλέπει η ρύθμιση, αλλά εκφράζει την αντίθεσή του για την εξαίρεση από αυτή των φροντιστηρίων των ξένων πρεσβειών, τονίζοντας ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Το ιστορικό ξενοδοχείο "ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ" στην Αιδηψό Εύβοιας, αγόρασε - έναντι 250 εκατ. δρχ. σύμφωνα με πληροφορίες - η εταιρία ΑΝΚΑΡ, που ανήκει στους επιχειρηματίες Α. και Ν. Καράτζιο (πρώην ιδιοκτήτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΦΑΡΜΑ ΤΕΤΡΑΣ) και Ι. Αναστασόπουλο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Τη γνωστή εταιρία παραγωγής και διάθεσης ειδών οικιακής κατανάλωσης SANITAS - SANITAS, εξαγόρασε ο όμιλος επιχειρήσεων "Σαράντη", που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των καλλυντικών. Η εξαγορασθείσα εταιρία κατέχει το ηγετικό μερίδιο στην αγορά του αλουμινόχαρτου. Το 1995 είχε τζίρο 3,9 δισ. δρχ. και καθαρά κέρδη 231 εκατ. δρχ., ενώ το 1996 ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,4 δισ. δρχ. και τα κέρδη τα 300 εκατ. δρχ. Με τη συμμετοχή της SANITAS στον όμιλο, η "Σαράντης" προσδοκά την ενίσχυση της παρουσίας της στο χώρο των καταναλωτικών προϊόντων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τη διαμεσολάβησή της στην έκδοση ομολογιακού δανείου στις ΗΠΑ από την εταιρία γαλακτοκομικών ΦΑΓΕ, συνολικού ύψους 120 εκατ. δολαρίων (περίπου 31,5 δισ. δρχ. ), ανακοίνωσε η CITIBANK. Το δάνειο έχει διάρκεια 10 ετών, χωρίς ενδιάμεση αποπληρωμή και με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 9%. Οι ομολογίες του δανείου χαρακτηρίζονται ως υψηλής απόδοσης και αγοράστηκαν ήδη από θεσμικούς επενδυτές στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Η έκδοση του δανείου στις ΗΠΑ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από αμιγώς ελληνική εταιρία και η επιτυχία της αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας της ΦΑΓΕ, της CITIBANK στην Ελλάδα και του παγκοσμίου δικτύου της τράπεζας.

ΕΜΠΟΡΟΙ
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νήσων του Αιγαίου

Την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της κινητοποίησης των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, εκφράζει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου η οποία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιοχές που ανήκουν στη δύναμή της, τονίζει πως συμμετείχαν μαζικά στο εικοσιτετράωρο κλείσιμο. Ιδιαίτερα, σημειώνει την επιτυχία που σημειώθηκε στους εμπορικούς συλλόγους Αμαρουσίου, Νίκαιας, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, καθώς και όλους τους νησιωτικούς συλλόγους που πήραν μέρος στην κινητοποίηση με ανταπόκριση που έφτασε το 100%.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας, τονίζει η Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή του κατέδειξε ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και κρίσιμα και έστειλε στην κυβέρνηση δύο μηνύματα: πρώτον, ότι επιτέλους πρέπει να καταρτιστεί μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης και αναβάθμισης του εμπορίου για να βγει από την κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, και δεύτερον, επειδή η υπομονή του εμπορικού κόσμου έχει φτάσει στα όριά της, η κυβέρνηση είναι καιρός να προβληματιστεί από την επιτυχία της κινητοποίησης αυτής και να μην αναγκάσει τον εμπορικό κόσμο να καταφεύγει μέσα στην αγωνία της επιβίωσής του σε εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, με στόχο τα κρατικά έσοδα.

Την ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για νέες κινητοποιήσεις τονίζει με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ έγιναν κατανοητά από τον ελληνικό λαό και η κραυγή αγωνίας για το βέβαιο μαρασμό και αφανισμό τους στάλθηκε και με την τελευταία κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη της επίλυσής τους. Η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τις ΜΜΕ, επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, είναι ιστορικής αναγκαιότητας για να αντιμετωπιστεί η βίαιη διείσδυση των πολυεθνικών εταιριών στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Επίσης, συγχαίρει τους εμπόρους που παρά τις συνεχείς αποπροσανατολιστικές παλινδρομήσεις πολλών συνδικαλιστών του χώρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κλείνοντας τα μαγαζιά τους και τους βεβαιώνει ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν, γιατί ανταποκρίνονται όχι μόνο στις προσδοκίες των εμπόρων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες

Το φράγμα των 1.300 μονάδων έσπασε χτες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, φτάνοντας τις 1.306 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,69% σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους ανοδικά, με περισσότερο κερδισμένο το δείκτη των τραπεζών, που κέρδισε 3,46%, ενώ σε 261 μετοχές που κινήθηκαν 140 παρουσίασαν άνοδο, 30 διατήρησαν τις τιμές τους και 91 υποχώρησαν. Σημαντικό στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι η σταθερή άνοδος του τζίρου, που χτες έφτασε τα 23 δισ. δρχ., καθώς καθημερινά εισρέουν νέα κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΚΚΕ
Συμπαραστέκεται στα προβλήματα των βενζινοπωλών

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα του κλάδου των βενζινοπωλών μετέφερε στην Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Στ. Παναγιώτου και ο υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ Χρ. Κορτζίδης με τους οποίους συναντήθηκε προχτές αντιπροσωπεία της Ενωσης. Οι τελευταίοι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Κόμματος για τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη διακίνηση καυσίμων και την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για το οποίο τόνισαν ότι κάθε άλλο παρά βάζει φραγμούς στο λαθρεμπόριο, αλλά αντίθετα, κινείται προς όφελος των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και ενάντια στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ