Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Εφιαλτικά ελλείμματα στο εμπόριο

Στα 15,1 δισ. δολάρια έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 1996. Στα 4,3 δισ. δολάρια, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, η διαφορά, δηλαδή, του συνόλου των εξαγωγών εμπορευμάτων, κεφαλαίων και υπηρεσιών της χώρας, από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σχετικό έλλειμμα στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1996 έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 4,3 δισ. δολαρίων, έναντι 3 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 1995 (αύξηση 41%). Την ίδια περίοδο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που είναι ενδεικτικό των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 15 δισ. δολάρια, έναντι 14,2 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη του 1995 και 11 δισ. δολαρίων το 1994. Η σχέση εισαγωγών προς τις εξαγωγές αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια, αφού η κυβέρνηση αποκλείει τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου για την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την ασύδοτη διείσδυση των ξένων προϊόντων.

Η αιτία της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας διόγκωσης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου θα πρέπει να αναζητηθεί στη διαρκή υποβάθμιση της εγχώριας βιομηχανικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την παράδοση, ουσιαστικά, των ελληνικών αγορών στις ορέξεις και τα συμφέροντα του ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι, και από αυτή τη σκοπιά αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρόνια τώρα παρακολουθούν σε ρόλο απλού θεατή τις δραματικές εξελίξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση διαφόρων δεικτών της εθνικής οικονομίας (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, εξαγωγές κτλ.), έχοντας εγκαταλείψει το ισοζύγιο στο έλεος των εισαγωγέων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και των αεριτζήδων και κερδοσκόπων κάθε μορφής.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισροές "επιχειρηματικών κεφαλαίων" - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν κερδοσκοπικά κεφάλαια από το εξωτερικό και ουδεμία σχέση έχουν με την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων - ανήλθαν στο πρώτο δεκάμηνο του 1996 στα 7,8 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση 79,4% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο. Δεν πάει πίσω και η επίσημη εκροή κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις αυτές, αλλά, αντ' αυτού, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή "τόκων μερισμάτων και κερδών". Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, την ίδια περίοδο, "άγγιξε" τα 2,5 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ