Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι και ομόφωνα

Του Αντώνη ΝΤΡΕΚΟΥ *

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σχεδίου νόμου "για την άσκηση επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού, λειτουργία Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) και άλλες διατάξεις".

Επειδή ακούγεται συχνά τελευταία ότι η εξέλιξη αυτή καλύπτεται και επιδοκιμάζεται ομόφωνα από την Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, υποχρεώνομαι να δηλώσω δημόσια τη διαφωνία μου με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση. Αλλωστε, η αντίθεση η δική μου και της παράταξης που εκπροσωπώ στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, έχει εκφραστεί επανειλημμένα και αναλυτικά τόσο στα αρμόδια όργανα του φορέα όσο και με τη σχετική αρθρογραφία σε διάφορα έντυπα.

Αν και η σημερινή μου παρέμβαση δε φιλοδοξεί να σχολιάσει συνολικά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στις λεπτομέρειές της, οφείλω επιγραμματικά να σημειώσω:

  • Της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεν προηγήθηκε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, ΟΕΕ, επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων των λογιστών και άλλων εμπλεκομένων φορέων, όπως είχε προσωπικά δεσμευτεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.
  • Είναι πολιτικά ανεξήγητη και επιστημονικά απαράδεκτη η επιχειρούμενη ταύτιση οικονομολογικού και λογιστικού επαγγέλματος (άρθρο 1, παρ. 1 του σχεδίου).
  • Η ανωτέρω διάταξη, σε συνδυασμό με την αμέσως επόμενη (περί χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη λογιστή και λογιστή φοροτεχνικού Γ Τάξεως από το ΟΕΕ), αντιφάσκει ευθέως με εκείνη του άρθρου 2 του ΠΔ 475/91 ("περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησής του"), σύμφωνα με την οποία, προϋπόθεση για τη χορήγησή της αποτελεί η ιδιότητα του μέλους του ΟΕΕ.
  • Η προωθούμενη αποκλειστική διαχείριση του λογιστικού επαγγέλματος από το ΟΕΕ σε συντεχνιακή βάση, ακυρώνει αντικειμενικά τον βασικό θεσμοθετημένο ρόλο του ως επιστημονικού οικονομικού συμβούλου της πολιτείας και το προσανατολίζει σε δραστηριότητες ξένες προς τις θεσμικές, ιδρυτικές προδιαγραφές του.
  • Η ανάγκη αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος τακτοποίησης του συγκεκριμένου επαγγελματικού χώρου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε βιαστικές ρυθμίσεις, που υποτιμούν πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα, προκαλούν αναίτια ενδοεπαγγελματικές εντάσεις και τριβές, αλλά και περιφρονούν τις απόψεις συνδικαλιστικών, σπουδαστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Τέλος, νομίζω πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την επανεξέταση του ζητήματος από την πλευρά της κυβέρνησης και την έναρξη - έστω και τώρα - ενός καλόπιστου ουσιαστικού διαλόγου (με τη συμμετοχή του ΟΕΕ και όλων των προαναφερομένων φορέων) στην κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας, ώστε να μη χρειάζονται εξουσιοδοτικές διατάξεις για την έκδοση ΠΔ από τους 2 συναρμόδιους υπουργούς, με άγνωστο περιεχόμενο...

* Ο Αντώνης Ντρέκος είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με τις εξετάσεις για τον φοροτέχνη - λογιστή (2003-02-08 00:00:00.0)
Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων (2003-02-07 00:00:00.0)
Προεδρικό Διάταγμα για τους λογιστές (1998-08-27 00:00:00.0)
Απαράδεκτο το ΠΔ περί επαγγέλματος λογιστή (1998-07-28 00:00:00.0)
Στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο (1997-03-12 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιούν ακόμα και το υπουργείο! (1997-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ