ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αρνείται να δει το πρόβλημα ο υπουργός!

Οχι μόνο δε δεσμεύεται, αλλά λέει ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο. Λήγει σήμερα η τριήμερη απεργία των εργαζομένων. Την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Επίθεση εναντίον των εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ) εξαπέλυσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, όταν του ζήτησαν να δεσμευτεί για την παραμονή των σταθμών στο υπουργείο και τη μη αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων. "Δημιουργείτε θέμα, ενώ το θέμα είναι ανύπαρκτο", τους είπε και τους κατηγόρησε ότι "κάνουν συνδικαλισμό για το συνδικαλισμό"!

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ συνεχίζουν και σήμερα την τριήμερη απεργία που ξεκίνησαν την Τετάρτη, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Χτες, επί δυόμισι ώρες, έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε, εκφράζοντας της συμπαράστασή της στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου.

Ο υπουργός συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τους προέδρους των τεσσάρων συλλόγων των εργαζομένων και το μόνο που τους υποσχέθηκε είναι ότι θα έχουν μία ακόμη συνάντηση πριν κατατεθεί στη Βουλή το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο έχει ενταχθεί διάταξη του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για αναγκαστικές μετατάξεις υπαλλήλων.

Η ρευστή αυτή κατάσταση προβληματίζει τους εργαζόμενους. Από την αρχή του χρόνου έχουν κάνει αρκετές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, εκ των οποίων ουδείς έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων. Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών τίθενται υπέρ της μεταφοράς των σταθμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της καταβολής τροφείων από τους γονείς, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να σηκώσουν κι αυτό το οικονομικό βάρος.

Σημειώνεται ότι από τους 1.400 σταθμούς έχουν ήδη μεταφερθεί στους δήμους οι 350, ενώ τα τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς κυμαίνονται από 15.000 έως 45.000 δραχμές, χώρια η μεταφορά των παιδιών με το λεωφορείο.

  • Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, συνεχίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Ζητούν να υπογραφεί η υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για την καταβολή του υπολοίπου ποσού του επιδόματος αποδοτικότητας για το 1996.
ΣΕΑ
Πανέτοιμοι οι συνταξιούχοι

Θα δώσουν την πιο μαχητική αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική με το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ

Τη διαπίστωση ότι η πανελλαδική πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στην Αθήνα θα είναι η πιο μαζική και αγωνιστική έκανε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων στην τελευταία της Ολομέλεια. Η πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 27 Φλεβάρη, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10.30 το πρωί.

Ολες οι Ομοσπονδίες προχώρησαν σε ολόκληρη τη χώρα σε συσκέψεις με τα σωματεία της βάσης και τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές, επισημαίνει η ΣΕΑ και τονίζει: "Προχωρούμε στην πιο μαχητική αγωνιστική αντεπίθεση, ενάντια στη σκληρή επιθετικότητα της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, που ήδη έχουν αποφασίσει μέσα από τον απατηλό διάλογο για την "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας".

Η ΣΕΑ καλεί τις οργανώσεις όλης της χώρας να εντείνουν τη δραστηριότητάτους σε καθημερινή επαφή με τη βάση, για να έχουν το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής από τα πιο ακραία σημεία της χώρας.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι το πρόβλημα και όχι η οικονομία της χώρας, που δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των αιτημάτων των συνταξιούχων, τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ στη σύσκεψη των συνταξιουχικών οργανώσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης.

"Δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων, τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου. Εχουν χαρίσει 200 δισ. στους Λάτση και Βαρδινογιάννη, τα χρέη προς το ΙΚΑ πλησιάζουν τα 700 δισ., ενώ μόνο από τις εισφορές των ανασφάλιστων το Ιδρυμα χάνει κάθε χρόνο 250 δισ. Δεν υπάρχει λοιπόν οικονομικό πρόβλημα, παρά μόνο πολιτικό. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να καταστείλει κάθε εργατική και λαϊκή διεκδίκηση και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, κάθε συνταξιούχου και κάθε εργαζόμενου".

ΛΕΣΒΟΣ
Κινδυνεύει να κλείσει Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας

Στα πρόθυρα του "λουκέτου" βρίσκεται το Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου "Η Θεομήτωρ", λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, ενώ το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δε φαίνεται διατεθειμένο να δώσει οριστικές λύσεις.

Σε έγγραφό του προς το υπουργείο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος περιγράφει το οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια δραχμές για οφειλές σε προμηθευτές από τον Ιούλη του '96 μέχρι και το Φλεβάρη του '97. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος περιμένουν ακόμη τους μισθούς του Φλεβάρη, που ανέρχονται στα 35 εκατομμύρια. Ηδη από τον Απρίλη του '96 το Ιδρυμα με έγγραφό του προς τον υπουργό, αφού ανέλυε την οικονομική του κατάσταση, τόνιζε ότι "κρούουμε από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου και δε θα ευθυνόμαστε εμείς όταν θα φθάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να εξοφλήσουμε χορηγητές και να πληρώσουμε τις αποδοχές του πάσης φύσεως υπηρετούντος προσωπικού". Ανάλογο έγγραφο στάλθηκε στο υπουργείο και τον περασμένο Νοέμβρη.

Ωστόσο, το υπουργείο απαντά με ψίχουλα και μάλιστα εκπρόθεσμα. Σε χτεσινό διάβημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και βουλευτή Λέσβου Στρατή Κόρακα,προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνη,για το πρόβλημα, ο τελευταίος είπε πως θα δοθούν τώρα μόλις 20 εκατομμύρια δραχμές που κι αυτά παραδέχτηκε ότι έπρεπε να είχαν δοθεί από το '96. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αντέδρασε τονίζοντας ότι το ποσό είναι ανεπαρκέστατο, αφού μόνο για τους μισθούς του Φλεβάρη χρειάζονται 35 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν προβλήματα μισθοδοσίας και τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από τα 220 εκατομμύρια που το Ιδρυμα ζητούσε για το '96 είχαν εγκριθεί, μέσω Νομαρχίας, μόλις 22 εκατομμύρια δραχμές.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πρόσκληση ενωτικής συστράτευσης

Ευθείες βολές, για τη γνησιότητα του συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που ξεκινάει σήμερα στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) της ΕΣΑΕΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ - Χ. Χουρδάκης, Β. Μπαρέκας και Κ. Μπαλάσκα - υπογράμμισαν ότι η διοίκηση της ΕΣΑΕΑ, που ελέγχεται από την κυβερνητική παράταξη, αρνήθηκε να δώσει τη δυνατότητα, όπως όφειλε, να ελέγξουμε τη νομιμότητα συμμετοχής μιας σειράς συνέδρων και οργανώσεων στο συνέδριο. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, ανέλυσαν τις θέσεις της παράταξης ενόψει του συνεδρίου και επισήμαναν ότι ο χώρος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "μαστίζεται" από πολλά και οξυμένα προβλήματα, που οι κυβερνώντες επιχειρούν "επιμελώς" να τα αποκρύψουν και να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο και τη, δήθεν, ευαισθησία της κυβέρνησης. "Οταν οι δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας υποβαθμίζονται συνεχώς και κλείνουν μια σειρά από δημόσιες σχολές, στο όνομα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία μάλιστα δεν αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και όταν η εξεύρεση εργασίας έχει συνδεθεί με ένα μηχανισμό άγριας ρουσφετολογίας, τότε κανείς δεν μπορεί να μιλά για κοινωνική πολιτική", τόνισε ο Χ. Χουρδάκης. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι "δεν ισχύει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η υποχρεωτική γενική εκπαίδευση. Αντί αυτού οδηγούν εκατοντάδες ανθρώπους στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι ενέργειες αυτές φανερώνουν τους στόχους και τις επιλογές της κυβέρνησης, που στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμο τα ειδικά σχολεία".

Μηχανισμοί αδιαφάνειας

"Η ίδια η Συνομοσπονδία, δεν έχει εξασφαλίσει, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου, να είναι μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες μέλη της", κατήγγειλε ο Β. Μπαρέκας.

Είναι, συνέχισε, μια Συνομοσπονδία που σχεδόν χωράει ο καθένας εκεί μέσα! Με απλή υπεύθυνη δήλωση, υπογράμμισαν τα μέλη της ΕΣΚ, μπορεί κάποιος να δηλώσει ότι είναι ανάπηρος χωρίς να προσκομίσει τα απαραίτητα παραστατικά μιας υγειονομικής επιτροπής και αυτόματα να γίνει μέλος του σωματείου και στη συνέχεια της Συνομοσπονδίας. Εμείς ζητήσαμε, εδώ και 40 μέρες, να κάνουμε ένα απλό έλεγχο, για τις οργανώσεις που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο, αλλά η διοίκηση της ΕΣΑΕΑ που ελέγχεται μέσω ενός ληστρικού εκλογικού συστήματος, σύνθετου πλειοψηφικού, από την κυβέρνηση, αρνείται πεισματικά. Δεν έδωσαν ούτε μια φωτοτυπία, από αυτά που ζητήσαμε... Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχουμε καταγγελίες, από Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ότι δίνονται εξουσιοδοτήσεις ακόμα και σε τρίτους ανθρώπους για να ψηφίσουν!

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ, κάλεσαν τους συναδέλφους τουςνα αναδείξουν τους δοκιμασμένους αγωνιστές υποψήφιους, σε μια αγωνιστική ενωτική συστράτευση στον μοναδικό δρόμο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, στη μόρφωση, στη δουλιά, στον πολιτισμό, σε μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή.

Χλιαρή αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ

Εντελώς χλιαρή σε σχέση με τις προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα, για το νομοσχέδιο για την υγεία είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί απαράδεκτη την κατάσταση να υπάρχουν διαρροές του σχεδίου προς τον Τύπο και να μην έχει δοθεί στους συνδικαλιστικούς φορείς ένα σχέδιο που αφορά όχι μόνο τους υγειονομικούς και τους γιατρούς, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί κατ' άρθρο όταν δοθεί στη δημοσιότητα.

Το αίτημά τους να παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί κρατικοί βροντοφώναξαν και χτες έξω από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι σ' αυτούς

Από τις 25 Φλεβάρη θα χορηγούνται οι κάρτες μετακίνησης έτους 1997 στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Οι κάρτες θα χορηγούνται από τις κατά τόπους Νομαρχίες. Οι συγκοινωνιακοί φορείς θα δέχονται τις κάρτες του 1996 έως και τις 10 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ